Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Evo rješenja

Otkrivamo kako smanjiti troškove postupka ovrhe!

'04.07.2012., Zagreb - Berislav Brajan, stanar Miramarske ulice koji ima problem s previsokim racunima za plin. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
'Borna FIlic/PIXSELL'
07.01.2013.
u 11:14

Kod javnobilježničkih ovrha troškovi su za većinu dugova, čija je glavnica do 1000 kuna, od 908 do 931 kune.

Ponukan podatkom da svaki deseti građanin ima ovrhu te da su troškovi postupka višestruko veći od duga, Vedran Vidmar, predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja, građanima savjetuje koje troškove mogu pobiti. Kod javnobilježničkih ovrha troškovi su za većinu dugova, čija je glavnica do 1000 kuna, od 908 do 931 kune.

– Ako dužnik u roku od osam dana od primitka rješenja o ovrsi, odnosno u roku od tri dana kod ovrhe temeljem mjenica i čekova, pošalje prigovor u kojem u cijelosti osporava rješenje, automatski će smanjiti troškove ovrhe za 506 kuna – kaže Vidmar. Ostaje mu platiti odvjetnički trošak sastavljanja prijedloga za ovrhu (312 kuna) te troškove javnog bilježnika (75 kuna) i poštarine (od 15 do 37,5 kuna).

Datumi su u gornjem kutu

– Nije točno da je Ministarstvo pravosuđa odobravanjem nove odvjetničke tarife, koja se primjenjuje od 19. prosinca 2012., zaštitila dužnike, već je odvjetničku nagradu u slučaju dužnikova prigovora udvostručila – po staroj tarifi odvjetniku se plaćalo 312,50 kuna, a sad 625 kuna. Time se promiču interesi ovršnog odvjetničkog lobija, poput društva Hanžeković i partneri čija je bruto dobit za 2011. bila 16,4 milijuna kuna i odvjetničkog ureda ministra pravosuđa Orsata Miljenića čija je dobit bila 2,4 milijuna kuna – uvjeren je Vidmar. Upozorava dužnike da na zastaru pazi samo sud, ali jedino ako dužnik istakne zastaru u prigovoru protiv rješenja o ovrsi ili kasnije u parnici pred sudom.

– Rokovi zastare računaju se od datuma dospijeća duga pa do dana kada je prijedlog za ovrhu primljen kod bilježnika. Datum dospijeća naveden je u ispravi temeljem koje je izdano rješenje o ovrsi, a datum primitka u javnobilježničkom prijamnom štambilju u desnom gornjem kutu prvog lista rješenja - kaže Vidmar. Zastarni rokovi za komunalne troškove za stan, telefon i sl. su godinu dana, za komunalne troškove za poslovni prostor, premiju osiguranja, ratu kredita, zakupninu pričuvu tri godine, a za ostale dugove pet godina.

Ušteda od 50 do 90 posto

Vidmar ističe da bi uvođenjem javnih ovršitelja troškovi ovrhe na pokretninama i nekretninama (kojih je naplata putem suda manja od tri posto) bili niži 50 do 70 posto u slučaju neuspješnog posredovanja između dužnika i vjerovnika, odnosno 75 do 90 posto ako je posredovanje uspješno “jer sudjelovanje odvjetnika ne bi bilo potrebno”. Savjetuje da se Hrvatska ugleda na praksu većine europskih zemalja i uvede ovršitelje čime bi se u proračunu uštedjelo 98,7 milijuna kuna godišnje.

>> 'Mnogim građanima prijeti ovrha i potpuno osiromašenje'

Ključne riječi

Komentara 12

SJ
serengeTI-jeti
11:38 07.01.2013.

Svaki puta kada mi daju savjete da uštedim novce ja nekako uvijek plati duplo. To što sada navodno postaje jevtinije na kraju će biti skuplje. Jedini način za uštedu jeste da sami pišemo žalbe ili da živimo bez dugova( ako je to ikako moguće). Ovoj vladi nevjerujm ništa......pa čak i kad DAROVE NOSE...........

Avatar lihvar007
lihvar007
11:47 07.01.2013.

Ako se piše prigovor i osporava dugovanje onda se ide u spor s ovrhovoditeljem, tj. odvjetničkim uredom koji je otkupio dugovanje t-mobile ili kome ste već bili dužni. Onda nemate samo troškove zatezne kamate, tog odvjetničkog ureda i javnog bilježnika već i troškove suda koje plaća onaj tko izgubi spor- a to ste pogađate upravo Vi :).

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:10 07.01.2013.

Hm Kako smanjiti troškove ovrhe? Pa, plačati račune valjda, da i smijeniti večinu direktora javnih službi i kojekakvih holdinga, koji si povečavaju plače u krizi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije