Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheolozi kod srednjovjekovnog grada u Humu na Sutli

Otkriva se moćna Branič - kula kao nova atrakcija

Srednjovjekovni grad
Foto: Ivančica Jurčević
1/3
14.10.2014.
u 16:00

Arheološka istraživanja srednjovjekovnog grada Vrbovec u Klenovcu Humskome započela su početkom rujna i traju do sredine listopada.

- Ovogodišnji su radovi usmjereni na istraživanje moćne Branič - kule koja na jugu lokaliteta brani pristup srednjovjekovnome gradu. Impozantne zidine kule, u donjim slojevima građene od ogromnih kamenih blokova, svakog posjetitelja ostavljaju impresioniranim - ističe voditeljica dr. sc. Tatjanu Tkalčec iz Instituta za arheologiju u istraživanjima, uz koju u radovima sudjeluju dipl. arheologinja Marina Sečkar te šestorica pomoćnih radnika iz Huma na Sutli i okolnih mjesta. Dokumentaristice Instituta za arheologiju dr. sc. Kristina Jelinčić Vučković i dipl. arheologinja Kristina Turkalj, na teren dođu kada je potrebno “totalnom geodetskom stanicom” snimiti novootkrivenu arhitekturu. Radovi se financiraju novcem Ministarstva kulture te Općine Hum na Sutli.

Očuvano prizemlje

- Kada se pristupi na lokalitet, odmah se uoče visoki zidovi kule koji se, sada nakon arheoloških istraživanja i nakon što je svaki kamen pomno očišćen i dokumentiran, od njenih temelja prema očuvanoj razini podnice, uzdižu i do pet metara u visinu. Kula je očuvana tek na razini njene prizemne prostorije, a svakako se uzdizala još barem dva kata uvis, pa možemo naslutiti kakav je tek dojam ona ostavljala u prostoru u srednjovjekovnome pejzažu - ističe dr. Tkalčec te navodi da analiza otkrivene arhitekture i istraženog materijala tek predstoji, no već sada se može reći kako su pronađeni brojni ulomci keramičkih posuda iz 13. stoljeća kao i životinjskih kostiju. Do sada su prepoznate kosti goveda, svinja, ptica, te jelena i srna.

- U slojevima iz kraja 15. stoljeća i početka 16. stoljeća imamo nalaze ulomaka ukrašenih majoličkih vrčeva iz kojih se na plemićkom stolu točilo vino - kaže dr. Tkalčec.

Burg u kulturnoj ponudi

Iz uzoraka zemlje iz različitih slojeva arheolozi će dobiti podatak i o biljkama kao i o žitaricama i plodovima koje su srednjovjekovni plemići i pa i njihova služinčad, koristili u prehrani. U institutu i Općini se nadaju da će se radovi nastaviti 2015. kako bi u narednih par sezona bili zgotovljeni te kako bi burg mogao biti uklopljen u kulturno-turističku ponudu Krapinsko zagorske županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije