Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI U LJUBLJANI

Otkriva kako uštedjeti: Dnevno mi je dosta jedan euro za hranu

ales cerin
Reuters/Pixsell
24.11.2010.
u 17:11

Farmaceut Aleš Čerin sve potrebno za život ima u vrtu kuće u ljubljanskom Bizoviku

Znate li koliko prosječno potrošite na hranu? Ako i ne znate precizno, vjerojatno ste svjesni da potrošite - puno ili previše. Zbog toga se jedan Slovenac odlučio na drastičan eksperiment. Naime, Aleš Čerin slovenski je farmaceut koji posljednja dva mjeseca dnevno prosječno troši tek jedan euro za hranu!

- Riječ je o načinu na koji razmišljamo, a ne samo o prehrani. Ideja je, dakle, kako jednostavnije živjeti i pokazati da imamo izbora – objašnjava farmaceut koji je taj credo odlučio isprobati upravona svojoj osobnoj prehrani.

Oko njegove kuće u ljubljanskom Bizoviku doista je, što se kaže, fina parcela. Ogradio je jedan dio i posadio salatu endiviju, papriku, radič, poriluk, grah, od voćaka ima šljive i jabuke. Šljive i jabuke koje su donedavno trulile na zemlji jer nikome nije palo na pamet da ih bere. Tipično ovovremenski, zaključit će farmaceut koji je odlučio promijeniti – način razmišljanja.

- Nisam to radio radi uštede novca ili škrtosti i hrana je samo jedan primjer naših života koje možemo pojednostavniti.

Odlučio je to 20. rujna kada je za zajutrak imao: dvije šalice crnog čaja sa šećerom i limunom. Bili su to, priča kroz smijeh, skromni počeci jer je vidio da je već za zajutrak potrošio 15 posto dnevnog proračuna za hranu. Bio sam naivan. Pa, samo pola limuna me izašlo 0,11 centi. Odmah sam prekrižio limun za dalje – priča Čerin i pokazuje tablicu kalorijskih vrijednosti u fasciklu gdje je svakodnevno vodio svoj dnevnik prehrane. U njemu je taksativno nabrajao sve što je taj dan pojeo, u kojoj količini i koliko ga je to koštalo.

* Večernjak je otišao u posjet Alešu Čerinu, a u sutrašnjem tiskanom broju Večernjeg lista pročitajte kako  mu točno uspijeva toliko uštedjeti na prehrani.

Ključne riječi

Komentara 30

SD
satan da shumsky
19:51 24.11.2010.

ischmidt, probaj dobru žižu zasadit, par lampi, malo vode, i nećeš morat štedit lovu.. p.s. javi ako rodi

SA
santos008
12:01 25.11.2010.

U bivsoj Yugi Slovenci su vazili kao skrt narod ,prema tome ovo je sve istina ,on jos i luksuzira.

SC
scary
18:00 24.11.2010.

@Isch solarne kolektore. pa od para za struju uštediš za šljive i čvarke :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije