Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleni prsten Zagreba

Otkriće za turiste s raznih strana svijeta

Zeleni prsten Zagreba
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/7
09.11.2018.
u 12:00

Dva parka prirode, ornitološki rezervat te Samobor, Velika Gorica, Zaprešić i Jastrebarsko, samo su neki od turističkih aduta ovoga kraja

Vožnja biciklom, duge šetnje uz rijeke, kroz šume, kupanje u bazenima, uživanje u toplicama, u svježem zraku, u odličnoj domaćoj kuhinji ili obilascima starih gradova, drvenih crkvica, starih dvoraca, a sve to u Zagrebačkoj županiji, i to nedaleko od hrvatske metropole u koju turist uvijek može skoknuti u šoping ili na neki koncert. Iako je površinom tek šesta, Zagrebačka je županija druga po naseljenosti u Hrvatskoj, ali i jedna od gospodarski najbrže rastućih županija. Zbog svog položaja kojim kao da grli Zagreb, Zagrebačka je županija popularno nazvana i Zagrebački zeleni prsten.

Njezina bogata povijest, tradicija, kultura, očuvana priroda, gastronomska ponuda i prekrasni živopisni krajolici, čine je posebno atraktivnom turističkom destinacijom i stranim i domaćim gostima. U svoj zeleni prsten, posebno na vikend-odmor, često dolaze i Zagrepčani. A svi oni, strani i domaći turisti, u Zagrebačkoj županiji imaju što vidjeti i doživjeti. U njezinih devet gradova, 25 općina i 699 naselja smještenih uokolo Zagreba naći će bogatu kulturno-povijesnu baštinu, mnogo zanimljivih priča vezanih uz daleku povijest, običaje i tradiciju ovoga područja te mnoštvo različitih kulturno-zabavnih, folklornih, sportsko-rekreativnih i drugih sadržaja tijekom cijele godine.

U devet gradova, 25 općina i 699 naselja smještenih uokolo Zagreba čeka bogata kulturno-povijesnu baštinu i mnogo zanimljivih priča

– Zagrebačka županija područje je izuzetno velikog bogatstva baštine i prirodnih ljepota, među kojima je puno zaštićenih prirodnih područja, tu su i dva parka prirode: Medvednica i Žumberak – Samoborsko gorje te jedinstveni i posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka. Šume i gore isprepletene su brojnim planinarskim, pješačkim i biciklističkim stazama, a vikend-izletnici pronaći će svoja odredišta u nekom od više od 40 izletišta i obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava.

Stoga ne čudi da broj gostiju i noćenja raste i u toj županiji. U devet mjeseci ove godine u Zagrebačkoj županiji zabilježen je rast dolazaka gostiju od čak 38 posto, tu je županiju posjetilo 95.808 gostiju koji su ostvarili 159.550 noćenja, što je porast za 31 posto.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Iz Hong Konga i Tajvana

Od ukupnog broja noćenja čak 121.671 ostvarili su stranci, kojih je bilo 75.854. Tradicionalno, županiju su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Poljske, Italije, Nizozemske, ali i SAD-a. Zabilježen je i nastavak uzlaznog trenda gostiju iz Azije, ponajprije Kine, a potom i Južne Koreje, Hong Konga i Tajvana. Najposjećeniji su gradovi Velika Gorica, Sveta Nedelja, Samobor i Jastrebarsko. Samobor je vjerojatno najpoznatiji. Nema turista koji, u želji da razgleda zagrebačku okolicu, nije bio u Samoboru, koji se pozicionirao na raznolikoj karti domaće turističke ponude, a slavan je i po kremšnitama. Taj gradić nudi niz događanja cijele godine; od ranih utrka, biciklističkih maratona, do koncerata, adventa, jazz-festivala do raznih sajmova. Grad svojim izgledom, popločanim ulicama, stoljećima starim kućama, sa šetnicama za zaljubljene, djecu i rekreativce, priča posebnu priču i nudi poseban doživljaj. Ne čudi, stoga, da Samobor bilježi porast broja gostiju i noćenja. U prvoj polovici godine zabilježena su 7693 noćenja stranih i 5391 domaćih gostiju, što je šest posto više nego lani.

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Višegodišnji napori

U tom razdoblju Samobor je posjetilo 6167 turista, najviše iz Bugarske, Njemačke, Srbije, Poljske, Italije, BiH, Slovenije, a potom slijede azijske zemlje. Gosti u Samoboru mogu odsjesti u tri hotela, jednom hostelu ili tridesetak privatnih smještajnih jedinica.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

– Rast turističkog prometa u županiji odraz je višegodišnjih napora turističkih djelatnika u mnogobrojne manifestacije, izletničke sadržaje i eno-gastronomsku ponudu. Povećani angažman i investicije županijske uprave i jedinica lokalne samouprave u razvojne projekte, gospodarsku i turističku infrastrukturu stvorili su preduvjete za kvalitetniji razvoj područja. Na porast broja dolazaka i noćenja zasigurno je utjecala i blizina grada Zagreba te otvaranje novih smještajnih kapaciteta, posebno novih hotela u Velikoj Gorici i Jastrebarskom te povećanje promocije i oglašavanja na inozemnom tržištu. Svakako treba naglasiti da su tranzitni, poslovni i šoping-turizam, uz lokacije poput centra Designer Outlet Croatia u Rugvici, također motiv dolazaka – poručuju u županijskom TZ-u.

Veliki šoping-centri u zagrebačkoj okolici privući će dio gostiju, ali višednevne goste zanima i nešto više. To je ponajprije gotovo netaknuta priroda u zaštićenom području Parka prirode Žumberačkog i Samoborskog gorja. U sklopu Parka prirode moguće je i turistički obići arheološka nalazišta Budinjak i Bratelji ili razgledati ostatke srednjovjekovnih gradova Tuščaka, Staroga grada Žumberka i Okića. Na području Parka prirode više je od 300 krških izvora vode, 260 vodotoka, nekoliko slapova i oko 130 speleoloških objekata. Jedna od najljepših potočnih dolina je dolina Slapnice, potoka koji je dobio svoje ime po brojnim slapištima i kaskadama niz koje se voda spušta uskom i duboko usječenom dolinom dugom 10 km. U Parku prirode mogu se istražiti planinarske i biciklističke staze, isprobati paragliding ili jahanje.

Od ostalih zanimljivosti vrijedi izdvojiti Svetonedeljska jezera uz rijeku Savu, idealna za ribolovni i izletnički turizam, s razvijenom mrežom biciklističkih staza, na jezeru Rakitje smješten je i Autokamp Zagreb – Zaprešić. Ride & Bike naziv je konjičke i biciklističke staze kroz savsko-sutlansko područje koje je iznimno popularno među turistima cijele godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije