Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arheološko blago

Otkriće: Pronašli ogrlice princeze iz vremena prije rimskog doba

lazo čučković
Dominik Grgurić/PIXSELL
16.08.2012.
u 15:24

Da bismo našli Sandru, lokalne zajednice trebaju nam financijski pomoći, kaže arheolog Lazo Čučković

Dvije ogrlice i dva "roga" podigli su medijsku prašinu u Hrvatskoj. Ali nije riječ  se o običnim ukrasima, nego o onima starim više tisuća godina koje je pedantni karlovački arheolog Lazo Čučković pronašao 2009. godine pokraj Topuskog, na lokalitetu Turska kosa. Upravo su restaurirani stigli iz Njemačke, a uskoro će biti uvršteni u stalni postav Gradskog muzeja Karlovac.

– Ovo je jedinstveno oglavlje u svijetu i svaki sličan nalaz imenovat će se po lokaciji prvotnog nalazišta. Rogovi su bogato ukrašeni brončanim nakitom, staklenim perlama i vjerojatno kristalom, a jedinstveni su upravo zbog te svoje ukrašenosti – kaže arheolog Lazo Čučković.

Nakit je pronađen u jednoj grobnici, a po kruni zuba koji je pronađen zaključeno je da je riječ o ukopanoj ženi.

– Zbog ukrasa smo pretpostavili da se radi o nekakvoj princezi, ženi koja je uživala društveni status među Kolapijanima, narodu koji je obitavao u Pokuplju od 10. stoljeća prije Krista do otprilike dolaska Rimljana. Nakon pronalaska nazvali smo je Blanka jer je upravo u to vrijeme naša skakačica u vis Blanka Vlašić pokušavala srušiti svjetski rekord. No, da bismo pronašli Sandru, nedostaje nam novca, a posebno nas slabo prate lokalne zajednice – ističe duhovito Čučković misleći na Sandru Perković koja je u bacanju diska na nedavno održanoj ljetnoj Olimpijadi osvojila zlatnu medalju.

No pojavila se mogućnost da grob nije pripadao princezi nego svećenici, jer je poznato da su takvi ukrasi karakteristični za šamanizam. Čučković 32 godine radi kao arheolog, na temi lokaliteta Turska kosa je diplomirao i sljedeću 31 godinu posvetio tom nalazištu. Poznata je njegova izložba idola s tog mjesta, a pronađeno ih je više od  šest stotina. Kolapijani su bili poznati po idolopoklonstvu.

Komentara 6

TH
thekurcula
19:20 16.08.2012.

Kolopijani su jedno od najstarijih hrvatskih plemena. To dakuzuje prisustvo takozvanog hrvatskog haplotipa u njihovom DNK profilu kao i redovni rekvizit grobnog iventara štit sa šahovnicom cveno-bele boje, pri čemu, i to treba reći, prvo dole levo polje bele je boje.

Avatar Idler 3
Idler 3
16:45 16.08.2012.

Nego gdje li su nam "komšije" na ovom članku? Zakaj ne komentiraju kad je ovo još jedan dokaz kak su tu još od zadnjeg Ledenog doba >;-)))

Avatar ljutatrava
ljutatrava
19:07 16.08.2012.

..tak je idler3,čudno je da se nisu još javili...ne mogu se dogovoriti dali je to sestra ili mama od sv.save...a ima i svjedoka:D...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije