Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTRAJK UPOZORENJA

Otkazani letovi Lufthanse i Air Francea prouzročili kaos u zračnom prometu

Ilustracija
Davor Puklavec/PIXSELL
10.04.2018.
u 11:08

U Njemačkoj zbog štrajka upozorenja u zračnim lukama u Frankfurtu, koja je najveća u toj zemlji, kao i u Muenchenu, Koelnu i Brehmenu, primorali su Lufthansu da "otkaže više od 800 letova", što znači svaki drugi let, čime je pogođeno "oko 90.000 putnika".

Zračni promet u Europi u utorak ujutro poremećen je zbog štrajkova dva velika zračna prijevoznika, Lufthanse i Air Francea, prenose agencije AFP i dpa. 

U Njemačkoj zbog štrajka upozorenja u zračnim lukama u Frankfurtu, koja je najveća u toj zemlji, kao i u Muenchenu, Koelnu i Brehmenu, primorali su Lufthansu da "otkaže više od 800 letova", što znači svaki drugi let, čime je pogođeno "oko 90.000 putnika".

Riječ je o štrajku aerodromskog osoblja koje želi pritisnuti poslodavce u pregovorima o plaćama.

Njemački sindikat Verdi svojim štrajkom upozorenja zaprijetio je da će nastati zastoj i u drugim dijelovima njemačke ekonomije, uključujući lokalni promet, vrtiće i pravne službe, a u nekim gradovima i komunalne službe.

Pregovori o plaćama trebali bi početi u nedjelju.

Putnici u Njemačkoj bili su upozoreni već u ponedjeljak, pa tijekom jutra u utorak u frankfurtskoj zračnoj luci nije bilo kaosa, piše agencija AFP.

U Muenchenu, drugoj najvećoj zračnoj luci u zemlji, polovica letova je kasnila ili je bila otkazana, navodi sindikat Verdi, a prenosi agencija dpa. 

Sindikati koji zastupaju radnike u javnim službama pokrenuli su štrajk upozorenja kako bi ojačali svoj zahtjev za povećanjem plaća od 6 posto za 2,3 milijuna zaposlenih u državnim službama i na lokalnoj razini. 

Promet je u Francuskoj poremećen jer je otkazano 25 posto letova Air Francea, što je šesta epizoda u štrajku početom u veljači kojim zaposlenici žele izboriti povećanje plaća. 

Francuski avioprijevoznik predviđa da će odraditi 65 posto dugih letova, 73 posto srednje dugih letova u dolasku i polasku iz pariške zračne luke Roissy-Charles de Gaulle, kao i 80 posto kratkih letova sa zračne luke Orly.

Komentara 1

KA
KaraMarko
17:19 10.04.2018.

Lufthansa je rekorder po strajkovima jer su uzas sa placama...aerodromski radnici na minimumu 8.40 eur brutto..kabinsko ima 50 centi vise...njihovi piloti imaju najvise ali ne srazmerno koliko bih trebali...pa zato i oni cesto strajkuju. Sramota, ti nijemci su stvarno robovlasnicka dzamahirija postali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije