Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktivistice za ljudska prava:

Otkaz Zovku je zastrašujuća poruka novinarima i udar na medijske slobode

Sandra Benčić
Nina Djurdjevic/PIXSELL
27.09.2018.
u 15:58

Sandra Benčić osvrnula se na obrazloženje otkaza Zovku ocijenivši da se vodstvo HRT-a "na krajnje ciničan način pozvalo na Istanbulsku konvenciju koja tek stupa na snagu".

Aktivistice za ljudska prava u četvrtak su ocijenile da je izvanredni otkaz novinaru i uredniku HRT-a i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoju Zovku "zastrašujuća poruka svim novinarima" i udar na vrlo važan stup demokracije - medije i medijske slobode.

"Zovko je podnijevši ostavku na svoje uredničko mjesto pružio otpor urušavanju HRT-a, a to pogađa sve građane jer je riječ o HRT-u kao javnom medijskom servisu koji bi trebao prenositi objektivne informacije o tome što se doista zbiva, a to već odavno nije tako", rekla je Vesna Teršelič na konferenciji za novinare održanoj u Kući ljudskih prava Zagreb.

Sandra Benčić osvrnula se na obrazloženje otkaza Zovku ocijenivši da se vodstvo HRT-a "na krajnje ciničan način pozvalo na Istanbulsku konvenciju koja tek stupa na snagu". Bez obzira je li došlo do povrede dostojanstva radnika ili internih pravila, prije izvanrednog otkaza mora postojati proces utvrđivanja toga putem nadležnih tijela HRT-a, rekla je Benčić navodeći da, prema dosadašnjoj sudskoj praksi, razlog za izvanredni otkaz u ovom slučaju ne postoji.

"HRT zna da ovaj izvanredni otkaz neće opstati na sudu. Njima je jasno da će Zovko dobiti spor te da će mu morati platiti sve zaostale plaće i nadoknaditi štetu. Međutim, nije ih briga jer sve to plaćaju našim novcem", rekla je Benčić.

Sanja Sarnavka posebno se osvrnula na HRT-ovo pozivanje na Istanbulsku konvenciju, ocijenivši kako se radi o "ruganju javnosti".

Javni servis uoči ratificiranja te konvencije nije napravio niti jedan prilog na televiziji ili radiju koji bi pokušao smisleno objasniti dokument Vijeća Europe, nego je inzistirao da se razgovor o tome vodi u debatama, kaže Sarnavka. Na konferenciji za novinare najavljeno je moguće pokretanje građanskih akcija kojima bi se upozorilo na neprihvatljivo urušavanje javnog medijskog servisa, kršenje prava na informaciju i ljudskih prava.

Komentara 5

BA
bakulušić
16:31 27.09.2018.

Jučer su cvilili da se Istanbulska konvencija zanemaruje a sad tvrde da se ne treba odnositi na njih i njihove. Sad Plenković mora ubacivati još jedno pravno tumačenje da se Istanbulska odnosi samo na nasilje "s desna". "Lijevi" mogu i dalje tući i vrijeđati.

MA
Marko1337
16:43 27.09.2018.

Največi problem našeg društva su mediji, koji se nisu oslobodili okova komunističkog zločinačkog društva , koje je medijski ponižavalo i maltretiralo narod. Zato bi trebali nekog popt Orbana da nam oslobodi medije

RI
Rizlman
16:48 27.09.2018.

A kako se zove uklanjanje kompletne arhive Slobodne Dalmacije s interneta nakon što je Zovko postao predsjednik HND-a? negop teška cenzura i udar na medijske slobode? Naime, osobno sam, koristeći se samo arhivom Slobodne dokazao da taj Petar Stupetić nijeć nije nikakav ni general ni džentlmen nego obična ubačena jugooficirčina i izdajnik koji je lažno svjedoćio i protiv Gotovine i protiv Norca, te da je skupa s Mesićem i Čedom Prodanovićem sudjelovao u montiranju obiju optužnica. I onda što čine ti komunisti iz HND-a ne čelu sa Zovkom? Jednostavno, maknu kompletnu arhivu s interneta. Jer, stara je komunistička izreka: Ako su činjenice i dokazi protivni stavovima partije to gore po činjenice i dokaze!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije