Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
putinov čovjek nazarbajev

Otišao nakon 30 godina da bi ga naslijedila kći

Nursultan Nazarbajev
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS/PIXSELL
1/6
21.03.2019.
u 10:05

Kazahstan je prva bivša sovjetska republika koja je otplatila dug MMF-u, sedam godina prije roka. Kći Nursultana Nazarbajeva, Dariga, vjerojatno će uskočiti na tron u državi čiji se glavni grad Astana odlikuje ekstravagantnom arhitekturom

Nakon 30 godina vladavine, kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev (78) iznenada je objavio da daje ostavku. Odluka je neopoziva, već je za novog predsjednika prisegnuo Kasim-Jomart Tokajev. Ovo je potez bez presedana u nekadašnjim sovjetskim “stanovima”, državama središnje Azije nastalim nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Vladat će iz sjene

Međutim, Nazarbajev nije sasvim otišao, izglednije je da će i dalje vladati zemljom, samo iz sjene i na drugi način. Tokajev je, naime, dosad predsjedao gornjim domom kazahstanskog parlamenta, a na tom mjestu naslijedit će ga kći sada već bivšeg predsjednika, Dariga koja je članica vladajuće stranke Nur Otan, ali nakon što se stranka koju je sama osnovala pripoji vladajućoj. Sam Nazarbajev ostat će na važnom položaju u politici, Ustav mu jamči status “vođe nacije” te doživotno predsjedanje kazahstanskim Vijećem sigurnosti. Već mu je odana vrhovna čast - glavni grad preimenovan je u – Nursultan. Kako će Tokajev predsjedati zemljom do sljedećih predsjedničkih izbora u ožujku 2020., mnogi njegov potez smatraju samo tranzicijom moći.

Foto: Ivan Rako

Bivši predsjednik, koji je na vlast došao 1989. godine, kada je Kazahstan još bio dio SSSR-a, te je na čelu zemlje bio od njezine samostalnosti, nema muških nasljednika pa je vrlo izgledno da će ga naslijediti upravo kći Dariga. Inače, Nazarbajev je u siječnju 2017. predložio ustavne reforme kojima je parlament znatno ojačan. Drugi je kandidat Samat Bish, nećak bivšeg predsjednika, koji je, iako se ne pojavljuje često u javnosti, poznat po munjevitu usponu u kazahstanskom sigurnosnom sustavu. Manje se šanse daju i njegovu šefu Karimu Masinovu. Također je zanimljivo da su gotovo svi mediji u vijest o Nazarbajevljevu odstupanju uključili i informaciju da je nakon te odluke najprije kontaktirao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Iako je Kazahstan mnogima postao poznat tek nakon svjetskog uspjeha filma “Borat: učenje o amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan” britanskog komičara Sache Barona Cohena, ipak se radi se o najotvorenijoj zemlji od četvorke nekadašnjih sovjetskih “stanova”. Ivan Rako, putnik koji je nedavno posjetio već stotu zemlju, prije nekoliko dana vratio se iz Kazahstana.

– Posjetio sam tu zemlju dva puta, 2014. i sada. Najprije se od tih zemalja otvorio Kirgistan, a posljednji Uzbekistan, tek nakon smrti predsjednika Islama Karimova 2016. Kazahstan je vizni režim za građane Europske unije ukinuo 1. siječnja 2017. iako ni prije toga nije bilo teško ući u tu zemlju – govori naš putopisac koji opisuje Kazahstan kao naprednu zemlju koja to ipak jest i zbog politike Nursultana Nazarbajeva.

– Posljednje putovanje proveo sam u Almatyju, nekadašnjoj prijestolnici Kazahstana. Riječ je o gradu klasične sovjetske arhitekture, ali po svemu ostalom to je moderni velegrad. Ondje ćete pronaći sve što i u nekoj drugoj metropoli, Starbucks, McDonalds..., na ulicama ćete vidjeti moderne automobile, a nisu rijetkost čak ni barovi za homoseksualce. Današnji glavni grad Astana potpuna je suprotnost jer se razvija kao sasvim novi grad, moderna metropola. Nazarbajev je Almatyju oduzeo status prijestolnice kako bi prekinuo klanovske utjecaje, a grad je i neposredno uz granicu, što je smatrao lošim za političko središte – kaže Rako.

Foto: Ivan Rako

Imaju solidan standard

Ističe i da se nigdje u tim gradovima ne može osjetiti “miris diktature”.

– Nigdje, kao u nekim državama gdje netko vlada dulje vrijeme, nećete vidjeti slike Nazarbajeva ili neka druga obilježja koja bi podsjećala na njegovu dugu vladavinu, nema kulta ličnosti. Kazahstance politika i ne zanima previše. Razlika između Kazahstana i susjednih zemalja jako se osjeti, pa i po standardu. U Uzbekistanu ćete pivo platiti šest kuna, a u Kazahstanu po zagrebačkim cijenama – zaključuje Ivan Rako.

Pogledajte dolazak Kim Jong Una u Vijetnam

Ključne riječi

Komentara 5

MP
miroslav.petkovic.7564
11:00 21.03.2019.

Lako je za Kazahstan vec kako cemo mi! veliki predsjednik puno napravio za kazakstan zemlja napreduje.U bivsem SSSR skolovali se i opismenili. To je nekad bio zaostao kraj se velikom nepismenosti. Dobili skolovan kadar i napredovali. Sticem utisak kao nekomuu krivo sto su kazaci ruski saveznik. Pa oni ce uvjek biti a boje se i Kineza. Gledam kaovdje u Moskvi kko to rade Rusi i zemlju izgraduju. Pa nesretni Ukrainci na krim gotovo nista nisu ulagali. sad otvorene dvi nove Elektro stanice koje u potpunosti snabdjevaju poluotok sa strujom. Zatim popravili sve bolnice koje su bile u jadnom stanju .Aparati iz proslog doba prije trideset god.Pocet ce brzo novu bolnicu sad pravit sa posljednjem rjeci tehnologije .Zatim Radio Teleskope pstavili nove odakle se prati svemir. Tusu bili i prije medutim sve rasprodato strava.Zatim ovaj novi most napravise u kratkom roku za tri mjesecca preko vozit ce vlakovi stvarno cudo novi putevi i sve to u tako kratkom vremenu. Tako se to radi Rusi grade cudo jedno. Ne pricaju pricu godinama o nekom rotoru,

Avatar marengo2
marengo2
22:42 22.03.2019.

Bolesnici i psihopate koje sebe nazovu predsjednikom, vladaju cijeli život i za nasljednika ostave kćer ili sina. Pa to kod nas Tito nije uradio. Možeš misliti koji su ovi ljudi diktatori i bolesnici.

Avatar nekakav
nekakav
10:55 21.03.2019.

ovaj putopisac je zadnji put u kazahstanu bio prije 48 godina, očito, jer su danas uz sve ceste golemi plakati nursultana... diktatura? o da, velika. ni sunce ni mjesec ne izlaze bez dozvole vrha nacije. mirni odnosi? ni u knjigama. većina rusa se odselila iz kazahstana u rusiju, mada su tamo 300 godina živjeli. veliki porast nacionalizma je tamo, prošle godine izbila afera, i to samo zato jer je u medije ušla vijest da je doktor odbio liječiti dijete, samo zato jer su rusi u pitanju! kak ose god kasnije opravdavali, ostalo je u zraku visjeti gadno pitanje međunacionalnih odnosa. s tim da je nastankom sssr-a velik dio južnog sibira, inače ruskog, darovan kazahstanu, kako bi imali više žitnih polja. koketirali su, a sad će još više, i sa rusima, kinezima i amerikancima. uništili aralsko jezero do zadnje kapi, nestalo je, zbog navodnjavanja. a što su tek sa drugim dijelom zemlje napravili.... svedok ima zarade od nafte i plina, bude im relativno dobro. kad to više ne bude na cijeni, bit će garavo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije