Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama na Cipru

Oteo avion zbog ljubavi

A man climbs out of the cockpit window of  the hijacked Egyptair Airbus A320 at Larnaca Airport in Larnaca, Cyprus, March 29, 2016     REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
29.03.2016.
u 21:30

Egipćanin nije planirao srušiti letjelicu nego impresionirati svoju bivšu suprugu s kojom ima četvero djece i koja je od njega pobjegla na Cipar

Drama koja se danas prijepodne odvijala na pisti zračne luke glavnog ciparskog grada Larnake u prvim je trenucima nagovještavala sasvim izvjesnu dramu. U tome trenutku nepoznati otmičar zaposjeo je avion Egypt Aira koji je iz Aleksandrije letio u Kairo i preusmjerio ga na Cipar. Zahtjevi otmičara u prvi tren nisu se znali, no očekivalo se da je riječ o jednom ili više islamista koji će otmicom zrakoplova s osamdesetak putnika i članova posade pokušati ili zračni napad kakav je izvela Al-Qa’ida u New Yorku ili će zatražiti puštanje zarobljenika i članova Muslimanskog bratstva iz egipatskih zatvora.

Ni jedno ni drugo. Otmičar je, pokazalo se nekoliko sati kasnije, bio samo ludo zaljubljeni Egipćanin koji se htio još jednom susresti sa svojom bivšom suprugom, s kojom ima četvero djece.

Da nešto nije kako treba odnosno da otmica ne teče uobičajenim tijekom kao više-manje sve otmice zrakoplova pokazalo se čim je zrakoplov sletio na pistu zračne luke u Larnaki. Samo petnaestak minuta nakon toga, vrata su se otvorila i na pistu je izišlo sedamdesetak putnika. Nitko od njih nije napustio zrakoplov u panici i uz vrisku, već uredno noseći sa sobom svoju kabinsku prtljagu...

Gotovo je sigurno da su se specijalci u čudu češkali po glavi vidjevši taoce kako mirno s kovčezima u rukama napuštaju zrakoplov. Vjerojatno su još više bili iznenađeni kada su čuli i vidjeli da su pojedini taoci s otmičarom opasanim eksplozivnim pojasom snimali selfije i postavljali ih na Facebook.

Zaljubljeni otmičar

Pokazalo se da otmičar nema veze s islamizmom i ISIL-om, već da je riječ o nesretno zaljubljenom Egipćaninu koji je oteo avion kako bi impresionirao ženu koja ga je napustila. U prvi tren mislilo se da je riječ o Ibrahimu Samahi, profesoru s Veterinarskog fakulteta u Kairu. To je opovrgnula njegova supruga koja je nazvala policiju potvrdivši da je njezin Ibrahim doista bio u zrakoplovu, ali kao talac. Putovao je iz Aleksandrije u SAD, a pušten je nakon što su iz zrakoplova izašli prvi civili.

Identitet otmičara ostao je tajna sve dok nije pozvao jednu od službenica zračne luke da joj preda popis zahtjeva ispisan na papiru istrgnutom iz bilježnice. Zahtjev je bio jednostavan – dovedite mi do zrakoplova bivšu suprugu. Očito je Seif Eldin Mustafa, kako je identificiran nakon predaje zahtjeva, svojoj dragoj htio izjaviti vječnu ljubav. Ne pazeći pri tome što mu rade ostali taoci u zrakoplovu. A neki od njih izašli su na stražnja vrata aviona, dok je pilot iskliznuo kroz prozor kokpita. Uglavnom, zaljubljeni Seif ostao je sam u zrakoplovu.

– Nije on terorist, on je idiot – ustvrdio je egipatski ministar vanjskih poslova komentirajući slučaj.

Sramota za Egipat

Vidjevši da više nema talaca, Seifu nije preostalo drugo nego predati se policiji i specijalcima, koji su ga odveli iz zrakoplova.

Suprugu nije vidio, a vrlo je izvjesno da je još dugo neće vidjeti. Prijeti mu dugogodišnja zatvorska kazna zbog otmice zrakoplova. Bez obzira na to što je prilično izgledno da eksploziv nije ni imao već je spomenuti pojas bio napunjen rolama toaletnog papira ili bočicama s vodom.

Iako, vrlo vjerojatno, ni u jednom trenutku nije prijetila opasnost od stvarne eksplozije i rušenja zrakoplova, slučaj je izuzetno neugodan za egipatski zračni prostor.

Neshvatljivo je kako je u zrakoplov uspio unijeti pojas koji imalo nalikuje na pojas bombaša samoubojica, a pogotovo u vrijeme dok su razine sigurnosti u svim zračnim lukama svijeta dignute na najvišu razinu. Pogotovo kada se tomu doda i činjenica da su upravo s jednog egipatskog aerodroma teroristi ISIL-a u ruski zrakoplov unijeli bombu koja ga je raznijela iznad Sinaja. Kairo je obećao da će sigurnost biti vrhunska, a sada je potpuno jasno da je to bila laž.

>>Talačka kriza završila, otmičar uhićen. Tražio puštanje zatvorenica u Egiptu

>>Nesuđenog otmičara turskog zrakoplova savladali putnici

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije