Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobijedio

Otac u Čakovcu tužio sina jer ga odbija uzdržavati, sud odredio isplatu od tisuću kuna mjesečno

?akovec: Zgrada Op?inskog suda
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
12.03.2022.
u 12:06

Dijete se, kaže zakon, može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kada je to bila njegova zakonska obveza.

Otac je tužio sina koji ga odbija uzdržavati i pobijedio. Općinski sud u Čakovcu donio je presudu prema kojoj je sin dužan doprinositi za uzdržavanje svog oca koji je smješten u Domu za odrasle osobe, i to s tisuću kuna mjesečno.

Otac je u tužbi naveo da mu je rješenjem Centra za socijalnu skrb priznato pravo na socijalnu uslugu privremenog smještaja u Domu za odrasle osobe, gdje je puna cijena smještana 4500 kuna. Radno je nesposoban i korisnik invalidske mirovine od 1400 kuna. Ima troje punoljetne djece, od kojih je dvoje pristalo plaćati smještaj, no naknadno su oslobođeni sudjelovanja u troškovima zbog slabijeg imovinskog stanja. Smještaj u Domu do pune cijene podmiruje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tuženi sin je rekao da je najstariji od troje punoljetne djece i da otac pomoć može tražiti i od dvoje mlađe djece, a osim toga, dodao je, otac bi prodajom dijela oranice kojoj je suvlasnik mogao sam platiti dio troškova.

Sud je podsjetio da je sukladno čl. 292. st. 1. Obiteljskog zakona punoljetno dijete dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad i nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine. Dijete se, kaže zakon, može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kada je to bila njegova zakonska obveza. Sud je utvrdio i da suvlasništvo oranice od 480 četvornih hvati nije dostatno za pokrivanje troškova, pa da sin koji je radno sposoban treba pomoći ocu.

- Obveza uzdržavanja roditelja od strane punoljetne djece temelji se i na ustavnoj obvezi djece da se brinu za stare i nemoćne roditelje – navedeno je u presudi.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
13:20 12.03.2022.

Jesu li otac i sin iz obitelji Oršuš?

TP
The_Point
16:18 12.03.2022.

Sigurno se stari nekad jako brinuo za tog sina.

SN
sasa.novak.58
18:37 12.03.2022.

Ne daj Bože da država osigura penziju od koje penzioneri mogu živjeti. Puno je bolje zakonski odrediti da taj trošak snose zaposleni članovi obitelji koji svaki mjesec plaćaju državi za penziju koja im neće biti dovoljna za preživljavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije