Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudska presuda

Majka koja je zanemarivala sina prijetila socijalnim radnicama da će ih ubiti

škola
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
12.12.2018.
u 18:34

Pedesetčetverogodišnjak je proglašen krivim te je osuđen na uvjetnu kaznu s utvrđenom kaznom zatvora od sedam mjeseci i rokom kušnje od jedne godine.

Otac učenice osuđen je na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, zbog prijetnji nastavnici. Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv 54-godišnjaka zbog prijetnje. On je 21. kolovoza 2018. u uredu ravnatelja varaždinske srednje škole, nezadovoljan time što njegova kći nije položila popravni ispit iz matematike, rekao nastavnici da “takvih koji rade kao ona ima zakopanih na groblju”.

Mislio je pritom na profesora kojeg je u lipnju 2001. godine u Varaždinu ubio učenik te škole.

Ponižena u sudnici

Kako bi upotpunio prijetnju, 54-godišnjak je pokazao prema školskom dvorištu na kojem se ubojstvo dogodilo. Općinski sud u Varaždinu u kratkom ga je roku osudio na uvjetnu kaznu zatvora od sedam mjeseci i rokom kušnje od jedne godine. To je još jedan primjer prijetnji koje na svojim radnim mjestima doživljavaju prosvjetni djelatnici. No, ne samo oni.

Nevezano uz taj slučaj, Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je i optužnicu protiv 51-godišnjakinje koja je u svibnju prošle godine u dvorištu svoje kuće u Šemovcu trima djelatnicama Centra za socijalnu skrb, koje su postupale u povodu zaprimljenih prijava da zanemaruje brigu o sinu, zaprijetila da će ih ubiti i zakopati u vrtu!

Kao i prosvjetari koji su se proteklih nekoliko dana ujedinili u traženju sustavnijih mjera zaštite, i socijalni radnici već dulje vrijeme traže status službenih osoba. U Sindikatu zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske u više su navrata upozoravali da su radnici sustava socijalne skrbi često izloženi prijetnjama.

– S obzirom na izrazitu odgovornost, očekivanja i dane im javne ovlasti, zaposlenici koji postupaju u zaštiti djece i drugih ranjivih skupina trebali bi biti zaštićeni na najviši mogući način koji Kazneni zakon poznaje, kao osobe koje je potrebno štiti izravno – upozorio je nedavno u ime Sindikata socijalni radnik Mato Zovkić.

Iznio je slučaj pravnice u Centru za socijalnu skrb koja je štitila prava djeteta u sudnici u kojoj ju je nezadovoljna stranka napala, prvo verbalno, a potom i fizički.

– Kolegica je pretrpjela strah, šok, ponižena je na najbrutalniji mogući način jer je pala i puzala po podu, imala je i određene tjelesne ozljede, a u tim trenucima nitko joj nije mogao pomoći – opisao je incident u sudnici.

Nakon toga kolegicu je dodatno ponizio i povrijedio poslodavac relativiziranjem i nezainteresiranošću za njezino stanje i problematiku.

Bore se za druge, a u strahu

– Možemo li se boriti za prava djece i ugroženih, a sami osjećati strah i ugroženost? – upitao je i zaključio da u Kazneni zakon treba unijeti “izravne odredbe koje će na nedvojben način staviti u zaštitu zaposlenike djelatnosti socijalne skrbi”.

Status službene osobe tražimo već dulje vrijeme s obzirom na populaciju s kojom radimo – rekao nam je Krešo Posedi, član središnjeg odbora tog sindikata.

>> Pogledajte što je rekao profesor Franjo Dragičević o svom slučaju 

 

 

 

 

 

Komentara 5

VO
vorda400
18:13 12.12.2018.

Tak je isto jedan samoprozvani PTSP-ovac "branio" sina od zločestih komunističkih profesora pa je ošamario profu koja je rušila tog klinca na kraju ga pustila na prvom popravnom ovom kao sud dao uvijetno par mjeseci ali njihovoj sreći došao je kraj kad se je tatin sinek omotao sa bemvejem oko betonskog stupa da ga stari nije naučio da samo bahatost i agresiva prolazi možda bi dečko bio živ jer fore od starog ne prolaze kroz beton

GR
gragakarlovac
19:02 12.12.2018.

Stoka primitvna. Ocekuju da ih skola odgoji...dijete je slab u skoli jer roditelji sigurno drkaju po mobitelima doma i ne pomazu za zadacom, onda krive druge. Ma odje... i nabavite si ogledalo.

DU
Deleted user
18:46 12.12.2018.

To su individue koje "odgajaju" čitave generacije degeneriranih manijaka i polumanijaka. Kreten koji ne shvaća da napraviti dijete, dati mu za jesti i piti, osigurati mu stanovanje i (kasnije) sve ostalo - ne spada u odgoj nego je puko zadovoljavanjee osnovnih potreba, dok je odgoj nešto sasvim drugo. A degenerirani manijaci i polumanijaci, golobradi i šugavi nasilnici teroriziraju svijet oko sebe u uvjerenju kako je cijeli taj svijet stvoren upravo radi njih. Kada bi se prije roditeljstva testtirale osobe na sposobnost odgajanja djece uvjeren sam da bi danas polovica "kandidata" pala na tom testiranju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije