Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kornatska tragedija

Otac poginulog Ante: Sin me nazvao i rekao – svi ćemo izgorjeti

dražen slavica
Željko Mršić/PIXSELL
19.01.2011.
u 11:59

Dežurni operativnog centra JVP-a Šibenik dva je sata tajio informaciju o užasu na otoku

- Nazvao me sin Ante tog dana mobitelom oko 15.25 sati i rekao mi: “Tata, svi ćemo izgorjeti.” Nakon što je ovo tijekom svjedočenja na suđenju za kornatsku tragediju izgovorio Mirko Juričev Mikulin, otac poginulog vatrogasca Ante, u sudnici su se začuli njegovi jecaji. Mirko Juričev Mikulin, inače i bivši zapovjednik DVD-a Vodice, htio je tada, kako je ispričao, sinu reći da bježe kroz izgoreno, ali telefonska veza se prekinula. Opet je pokušao stupiti u vezu s njim, ali i ostalim vodičkim gasiteljima koji su otišli na Kornat, no bez uspjeha.

Jecaji u sudnici

– Dvije baterije za mobitel sam potrošio, ali nikog nisam dobio. Zvao sam i operativni centar u Šibeniku. Dobio sam Dražena Slavicu i rekao mu da su dečki na Kornatu u okruženju, a Slavica mi je rekao da, ako se sami ne mogu snaći, kako im on onda može pomoći – jecajući je prepričavao kronologiju kobnog dana Mirko Juričev. U to vrijeme kobnog dana Dražen Slavica je bio, kako je rečeno tijekom suđenja, u operativnom centru šibenskog JVP-a zajedno s dežurnim operativnog centra Zoranom Blačićem.

Blačić je tijekom svjedočenja rekao kako je uz njih bio i još jedan sezonski radnik te se nije mogao sjetiti tko je kobnog dana odgovorio na poziv nepoznate osobe koja je upozorila da je vjetar okrenuo kod Vrulja. Nije se mogao sjetiti ni sadržaja razgovora s dežurnim u centru 112 kojem je, kada je nazvao oko 17.30 sati, izjavljeno da je sve u redu i da nema ništa novo, i to unatoč tome što je još u 16.20 sati od Josipa Klarića stigla informacija da na Kornatu ima stradalih.

Šutio o tragediji


I u razgovoru s djelatnikom pomorske policije oko 16.40 sati Zoran Blačić nije rekao što se događa na Kornatu, a nakon što je upitan zbog čega je to prešutio gotovo sve do 18.35 sati, kada je policajcu sav uspaničen ipak rekao da ima poginulih i ranjenih, ali potom i od policajca tražio šutnju, Blačić je odgovorio:

– Dražen Slavica mi je zapovjedio da o tome ne pričam i da se to ne širi dalje nakon što je on preslušao snimku razgovora o stradalima u 17.35 sati. Na upit zašto nije pitao za razloge takvog Slavičina zahtjeva, uz obrazloženje da se tu ipak radilo o 12 stradalih ljudi, Blačić je odgovorio da se o zapovijedima ne raspravlja. Tužitelji su od Zorana Blačića tražili da im objasni bilješku kobnog dana od oko 18 sati, u kojoj je naznačeno da na Kornat idu samo HV i profesionalni vatrogasci, i to u obilazak, a da istodobno ne idu DVD-i. No, Blačić na to pitanje nije znao odgovoriti i tek je potvrdio da je riječ o njegovoj bilješci. O tome, ali i o razlozima zašto je kanader, koji je najavljen gasiteljima na Kornatu, preusmjeren na požarište u zaleđe Vodica, pokušat će se doznati i preslušavanjem snimljenih razgovora, ali i novim iskazima svjedoka.

Suđenje Slavici nastavlja se 31. siječnja i 1. veljače.

Komentara 30

BA
barbaizamerike
14:08 19.01.2011.

taj dan je bilo jako vruce a gorilo je i rastinje koje je podiglo temparaturu zraka i ako nije bilo ventilacije i strujanja zraka tjelo pada u nesvjest i dolazi do smrti .ovo je samo moja predpostavka koju imam u u vezi smrti od vrucine

DA
darko9
14:56 19.01.2011.

ako onaj koji je ostao živ ima imalo morala i poštenja u sebi reči če istinu a ako nema one novce koje je dobio gušit če ga do kraja života

OB
-obrisani-
15:52 19.01.2011.

UHIĆEN JE DANKO MASLOV! UPRAVO TRAŽE I PETRA JANJIĆA-TROMBLONA!!! KOSORICE, NEĆEŠ VIŠE BITI GAZDARICA NEGO SAMO IZDAJICA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije