Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proživjele pakao u obiteljskoj kući

Otac koji je silovao svoje maloljetne kćeri mora im platiti 890.000 kuna

Ilustracija
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
28.01.2020.
u 16:38

Već prije je na Županijskom sudu u Varaždinu osuđen na 17 godina zatvora, što je potvrdio i Vrhovni sud

Otac (51) koji je godinama spolno zlostavljao svoje tri maloljetne kćeri, zbog povrede prava osobnosti mora isplatiti 300.000 prvoj, 280.000 drugoj i 310.000 kuna odštete trećoj, ukupno 890.000 kuna. Presudio je tako Općinski sud u Čakovcu, nakon što su kćeri podnijele tužbe zatraživši naknadu za sve što su proživjele u obiteljskoj kući.

Otac monstrum iz jednog međimurskog sela osuđen je 2016. godine na Županijskom sudu u Varaždinu na 17 godina zatvora, što je potvrdio i Vrhovni sud. Od 2008. do 2015. u više navrata spolno je iskoristio svoje kćeri mlađe od 15 godina koje školu zbog teškoća u razvoju pohađaju po prilagođenom programu. Silovao bi ih i dirao u večernjim satima u kuhinji, spavaćoj i dječjoj sobi, zaprijetivši im da nikome ništa ne govore jer će ih istući.

Kćeri su u kaznenom postupku u travnju 2016. podnijele imovinsko-pravni zahtjev, provedeno je psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje kojim su utvrđene duboke traume kod sve tri, kao i trajne promjene ličnosti. Utvrđeno je da su bile izložene psihičkom, fizičkom i spolnom zlostavljanju u dužem vremenskom razdoblju. Psihijatar je opisao da su kaznena djela koje je otac počinio djelovale devastirajuće na njihov psihički integritet, tim više što je takvo ponašanje dolazilo od oca od kojeg se očekuje zaštitničko ponašanje. Djevojčice su bile u stalnom iščekivanju, strahu i grču prožete osjećajima nezaštićenosti, bespomoćnosti i gađenja jer nisu znale što ih čeka naredni dan.

- Takav događaj objektivno kod svakog djeteta rezultira trajnim i teškim psihičkim posljedicama koje su kod tužiteljica očito unatoč terapijskim nastojanjima koja se još uvijek provode. Tužiteljice su se školovale po prilagođenom programu i redovito su napredovale u skladu sa svojim mogućnostima, ali prije traumatskih događaja nisu manifestirale poremećaje u ponašanju. Kod sve tri tužiteljice od početka događaja dominirao je razarajući strah koji je poprimio i razmjere smrtnog straha, a što je rezultiralo formiranjem posttraumatskog stresnog poremećaja koji se manifestira još i danas - naveo je.

Narušene su im profesionalne radne sposobnosti, ostale su bez osjećaja mira, zadovoljstva, spokoja, opuštenosti i pozitivnih očekivanja od budućnosti, ograničenih su sposobnosti radovanja i uživanja, bez samopouzdanja i vjere u sebe s osjećajem krivnje i manje vrijednosti. Sve što im se dogodilo na najteži mogući način ugrozili su im čast, ugled i dostojanstvo, što će ih, zaključio je psihijatar, pratiti cijeli život, a za sobom povlačiti i intenzivnu duševnu bol. Navode iz presude potvrdila je i majka koja je rekla da ni jedna od kćeri više ne želi čuti za oca kojeg više za oca ni ne priznaju.

VIDEO Alojz Tomašević nakon nepravomoćne presude kojom je za obiteljsko nasilje uvjetno kažnjen

 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
19:02 28.01.2020.

čakovec?... hmmm, riskiram bezrazložni karton, ali taj je kraj poznat po vrijednim i poštenim ljudima koji su opterećeni svojim poslovima ali i jednom manjinom koju ne smijemo ni spomenuti, ko onaj negativac iz Harrya Pottera... da nisu oni?..nabijate krivicu Hrvatima....

KA
Karloho
23:22 28.01.2020.

Da je riječ o Hrvatu,naši “objektivni”mediji bi već sve objavili o njemu ,a ovako su čitatelji prikraćeni za informaciju...

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:13 28.01.2020.

Svoje dijete silovati??? Ja neznam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije