Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poginula trojica djelatnika HEP-a

Obrana odustala od žalbe kako bi ubrzali svjedočenja

Nesreća u hidroelektrani
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
12.06.2019.
u 19:08

U požaru koji je izbio 10. siječnja ove godine živote su izgubila trojica djelatnika HEP-a, Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko. Pokušali su se spasiti skokom u odvodne kanale, ali sva trojica su se utopila. Potraga za tijelima trajala je danima

Članu uprave HEP-a Nikoli Rukavini te bivšem šefu HEP Proizvodnje Željku Starmanu, osumnjičenima zbog tragičnog događaja u Hidroelektrani Plat u kojem su 10. siječnja poginuli djelatnici HEP-a Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko, određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku prihvatio je prijedlog dubrovačkog županijskog državnog odvjetništva.

Deset svjedoka

Kako nam je rekao odvjetnik Krešimir Škarica, branitelj Nikole Rukavine, potrebno je saslušati osam svjedoka iz Dubrovnika i dva svjedoka iz Zagreba koji su poslovno i organizacijski povezani s okolnostima u kojima se dogodila tragedija u HEP-u.

– Otpala je kao razlog za određivanje istražnog zatvora “opasnost od ponavljanja kaznenog djela” tako da je ostao kao pritvorski razlog jedino “utjecaj na svjedoke”. Premda se ne slažemo s državnim odvjetništvom da postoji ta opasnost jer da je htio utjecati na svjedoke, moj je branjenik to već mogao učiniti. Osim toga, postoji i mjera opreza zabrane približavanja i kontaktiranja svjedoka koja se mogla izreći kako bi se spriječio utjecaj na svjedoke.

Ali, unatoč tomu, mi smo odustali od žalbe na rješenje o određivanju istražnog zatvora i pristali smo da rješenje o istrazi zaprimimo putem e-maila kako bismo skratili rokove jer nam je sada u cilju da se što prije saslušaju svjedoci, nadajmo se u roku mjesec dana, najviše dva, kako bi što prije otpao taj razlog za istražni zatvor – rekao nam je odvjetnik Škarica.

Obrana je ocijenila da će prije biti saslušani svjedoci nego što bi oni uspjeli proceduralno se izboriti kako ne postoji opasnost od njihova ometanja kaznenog postupka pokušajem utjecaja na svjedoke. Što se tiče onoga što se Nikoli Rukavini stavlja na teret, odvjetnik Škarica kaže kako je obrana u neravnopravnoj situaciji jer im je tek jučer omogućeno da se upoznaju sa spisom.

A “konstrukt” koji se Rukavini stavlja na teret bit će napadnut s puno strana kako bi se prekinuo zapovjedni lanac na kojem državno odvjetništvo temelji njegovu kaznenopravnu odgovornost. Za što ni objektivno ne postoje razlozi jer su tri ministarstva, odnosno stručna komisija, trebali proučiti sve sigurnosne aspekte prije nego što je Rukavina stavio potpis na ugovor temeljem kojeg su izvedeni eventualno sporni građevinski radovi.

Prijavljen i HEP

Preostala petorica osumnjičenika brane se sa slobode te protiv njih i nije bilo predloženo određivanje istražnog zatvora. Prema priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska podnijela je kaznenu prijavu i “protiv jedne pravne osobe sa sjedištem u Zagrebu”, za pretpostaviti je HEP, s obzirom na to da su projektanti i izvođači radova bile tvrtke iz Splita i Dubrovnika. U priopćenju se navodi kako se osnovano sumnja da su kaznena djela opasnog izvođenja građevinskih radova “počinjena na području Dubrovnika, Zagreba i Splita od kraja 2016. do kraja 2017. godine”.

Tko pri projektiranju, provođenju stručnog nadzora, građenju ili izvođenju pojedinih radova ili uklanjanju građevine postupa protivno propisima ili općepriznatim pravilima struke pa izazove smrt jedne ili više osoba, kaznit će se kaznom od tri do 15 godina zatvora. To znači da osumnjičeni i HEP-u mogu odgovarati jedino ako im se dokaže da su radovi izvedeni protupropisno, odnosno nestručno.

Ključne riječi

Komentara 2

TO
toljaga22
11:12 12.06.2019.

do sada nisu utjecali na svjedoke, 5 mjeseci?

DD
ddh
10:52 12.06.2019.

Kad bi projektant i sef gradilista bili stvarno kvalificirani, kad nebi na polozaje dosli po bezvrijednim diplomama, nego po stvarnom znanju, onda se takvo sto nebi desilo. Ali ovdje se cijena placa "diplomasenju"u Hrvatskoj, gdje se kroz medije i nesposobne novinare stvorila percepcija, da netko sa nekakvom diplomom postaje automatski i strucnjak. I usprkos tome odgovarati moraju u prvom redu upravo projektant i sef gradilista. Moraju odgovarati i onda, ako je cak neki glavesina donosio odluke o tome sto ce se i kako ce se ugraditi. Ali odgovornost u zemlji lazi, podmetanja i prostackog vrijedjanja, je nesto, sto ti projektanti i sefovi gradilista neznaju niti ispravno napisati. Busaju se u prsa s njihovim diplomama, a o materiji nemaju pojma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije