Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUPA U ZAKONU Marin Črnja, sudac na Krku, zatajio da se protiv njega vodi kazneni postupak

Osumnjičenik iz slučaja Tisak postao sudac!?

28.12.2008.
u 19:30

ZAGREB - Zahvaljujući tome što je sudac Općinskog suda u Krku Marin Črnja (59) pri kandidaturi za sudačko mjesto zatajio da je osumnjičen za gospodarski kriminal, postupak protiv njega, Miroslava Kutle i 11-orice prijeti da zađe u slijepu ulicu.

Usto, ako bi se pokazala spornom potvrda kojom je Črnja 2002. Državnom sudbenom vijeću tvrdio da ga se ne sumnjiči za nikakva kaznena djela, postavlja se i pitanje legalnosti njegove sudačke pozicije, ali i presuda koje je donio tijekom obnašanja sudačke dužnosti.

Sudački imunitet
U prigovoru na optužnicu, koja Kutlu te još 12 osoba tereti za 23 milijuna kuna gospodarskog kriminala, Črnja je naveo da ga štiti sudački imunitet. Pozvao se na Zakon o sudovima, koji kaže da se suca ne može kazneno progoniti bez odobrenja DSV-a, što Općinsko državno odvjetništvo (ODO) nije zatražilo.

Međutim, kako je najprije pokrenuta istraga, a Črnja je sudac postao tek naknadno, što je situacija koju zakon nije predvidio, sve upućuje na to da će se morati dobro razmisliti kako bi se popunila postojeća rupa u zakonu.

Željka Pokupec, općinska državna odvjetnica u Zagrebu, rekla je da u trenutku pokretanja istrage protiv Črnje u listopadu 2000. on uopće nije bio sudac te da ODO o njegovu imenovanju za suca još nitko nije službeno obavijestio, i to unatoč dovršenoj istrazi te podignutoj optužnici.

Kako je u prigovoru optužnici Črnja naveo da je rješenjem DSV-a postao sudac 4. srpnja 2002., gotovo dvije godine nakon što je osumnjičen, zanimalo nas je je li Črnja o svome statusu osumnjičenika pri podnošenju kandidature uopće obavijestio DSV, kojim je tada predsjedao Stanko Hautz. Tajnik DSV-a Bojan Bugarin odgovorio je da je Črnja 14. siječnja 2002. dostavio uvjerenje Općinskog suda u Rijeci da se protiv njega ne vodi nikakav istražni postupak te da nije osuđivan za kaznena djela.

Potvrda nije sporna
Predsjednica Općinskog suda u Krku Irena Bonifačić-Kraljić kazala je da je u doba izdavanja potvrde Črnji predsjednik suda bio Miroslav Rist te da stoga ne može odgovoriti je li sud imao spoznaja o istražnom postupku protiv sudačkog kandidata.

– Ja osobno nisam znala – naglasila je predsjednica suda.

Zbog neurednog obavljanja dužnosti u međuvremenu je Rist smijenjen s mjesta predsjednika suda.

Iako je protiv Črnje postupak u vrijeme kandidature, ipak bio u tijeku, odvjetnik Milan Jungić, koji Črnju zastupa u postupku protiv Kutle i 12-orice, u telefonskom razgovoru rekao je da takva potvrda ne bi trebala biti sporna, jer protiv Črnje nije bio pokrenut nikakav kazneni postupak na području za koje je nadležan Općinski sud u Krku.

Odvjetnik Jungić nije htio ulaziti u raspravu o tome je li pri utvrđivanju dostojnosti kandidata za obavljanje sudačke funkcije DSV-u bitno utvrditi nečiju neopterećenost od kaznenog progona samo na lokalnoj razini ili na razini cijele Hrvatske, nego je inzistirao na Črnjinu sudačkom imunitetu.

– Vi idete preširoko. To je sad pitanje o kojem Općinski kazneni sud ne može raspravljati. Ako je sudac imenovan, imenovan je. Prigovor na optužnicu formalno je u redu. Nakon što se prigovor prihvati te se odbaci optužnica i obustavi kazneni postupak, tužiteljstvo mora pokrenuti adekvatne mehanizme, ako već smatra da Črnja treba biti optužen – kazao je odvjetnik Jungić.


Bio je ministar u prvoj vladi te direktor TV Marjana

Marin Črnja je u prvoj hrvatskoj vladi 1990. godine bio ministar rada, boračkih i invalidskih pitanja. Kutlu i društvo tereti se za zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, kojima se, prema optužnici, u drugoj polovici 90-ih izvlačio novac iz Tiska d.o.o. Za Črnju tužiteljstvo tvrdi da je kao tadašnji direktor Televizije Marjan sa svojim suradnikom Vjaćeslavom Križevićem (61) pristao na to da Tisak putem 21 kredita isplati TV Marjanu tri milijuna kuna. Optužnica navodi da je Kutle u misiju na TV Marjan poslao članove uprave Tiska Zdenka Francetića (69) i Božidara Marića (70), da je operacija trajala od listopada 1995. godine do studenoga 1997. godine te da se unaprijed računalo s tim da se novac Tisku nikad ne vrati, zbog čega u ugovorima uopće nije predviđeno adekvatno vraćanje kredita.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije