Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBILI SPOR

Pevecima odbijena i ustavna tužba, ostala im je samo jedna nada

Višnja i Zdravko pevec
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
24.09.2019.
u 09:58

Obrana prigovorila da je odlučujući dokaz bio iskaz svjedoka u Austriji kojeg nisu mogli ispitivati, ali Ustavni sud zaključio da su se Peveci odrekli tog prava

Osim što su izgubili spor oko vizualnog identiteta tvrtke, pa moraju platiti sudski trošak od 693.125 kuna, bračnom paru Pevec odbijena je i ustavna tužba koju su podnijeli u povodu kaznenog postupka u kojem su pravomoćno osuđeni za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, objavio je Ustavni sud odluku svoga šesteročlanog vijeća pod predsjedanjem suca Branka Brkića.

Zdravko Pevec osuđen je i za utaju poreza pa mu je izrečena jedinstvena kazna od dvije godine i deset mjeseci zatvora, s tim da je za pola te  kazne uvjetno osuđen uz rok kušnje od tri godine. Višnji Pevec je kazna od godine zatvora zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 730 sati. Ta je presuda pravomoćna od 30. siječnja ove godine kad je Vrhovni sud odbio njihovu žalbu te su njome obvezani i da Pevecu d.o.o. solidarno isplate 3,909.456 kuna.

Zdravko Pevec u ustavnoj tužbi prigovarao je utvrđenju činjenica i ocjeni dokaza, tvrdio je da je presuda Vrhovnog suda nerazumljiva i proturječna jer su oslobođeni za jednu točku optužnice uz obrazloženje kako nisu sudjelovali u radu knjigovodstvene i računovodstvene službe, što je proturječno u odnosu na osudu zbog utaje poreza. Prigovorio je i da se osuda temelji na svjedočenju R.S. koji je zamolbenim putem saslušan u Austriji pri čemu nije imao mogućnost ispitati ga, a riječ je o odlučujućem dokazu. I Višnja Pevec je prigovorila tom nekonfrontiranom svjedočenju te da joj je povrijeđena presumpcija nedužnosti jer se osuda protiv nje temelji na zatvorenom krugu indicija, a ne na dokazima.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ustavni sud je standardno obrazložio kako nije njegova zadaća utvrđivati činjenice i tumačiti pravo, već je to posao redovnih sudova. U protivnom, Ustavni sud bi bio sud trećeg ili četvrtog stupnja. Ustavni sud jedino ocjenjuje je li postupak imajući u vidu način na koji su pribavljeni dokazi vođen na način koji je bračnom paru Pevec osigurao pravično suđenje. U tom pogledu zaključak je kako je prvostupanjski Županijski sud u Bjelovaru dao iscrpno obrazloženje za svoja utvrđenja i ocjenu dokaza, te da u tomu nema ničeg arbitrarnog. I Vrhovni sud je odgovorio na sve žalbene navode, te su sudovi dostatno obrazložili svoja utvrđenja o krivnji Pevecovih.
Što se tiče svjedočenja u Austriji, Ustavni sud je utvrdio da Višnja Pevec u žalbi na prvostupanjsku presudu to nije spomenula kao problem, već je to učinio jedino Zdravko Pevec.

Međutim, s obzirom na pravilo da navodi žalbe samo jednog optuženika mogu koristiti i ostalima, Ustavni sud je taj prigovor razmotrio u odnosu na oboje. Svjedok R.S. je iskaz dao tijekom istrage državnom odvjetništvu u Klagenfurtu bez nazočnosti obrane. Branitelj Zdravka Peveca je na sudu u Bjelovaru prvo rekao kako svjedoka treba neposredno saslušati, ali zatim je istakao da on formalno ne predlaže njegovo ispitivanje. Sud je stoga pročitao taj iskaz. Obrana ni u završnim govorima nije prigovorila što je taj iskaz čitan. Ustavni sud je stoga zaključio da se obrana "nedvojbeno odrekla prava da se svjedok R.S. ispita na raspravi". Stoga nije riječ o povredi konfrontacijskog prava i nezakonitom dokazu, obrazložio je Ustavni sud. Peveci se sada mogu obratiti i Europskom sudu za ljudska prava.

Komentara 20

ME
Metuzalem
10:23 24.09.2019.

Cim uspijes u ovoj drzavi moras ostat bez ista ko to jos zeli poslovat u HR

DU
Deleted user
10:06 24.09.2019.

sve su to mucke bez granica ..peveci su morali pasti....

Avatar raco
raco
10:51 24.09.2019.

jel se samo meni čini ili i drugima da su ovi ljudi sistemski i planski uništeni radi nečijih financijskih interesa??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije