Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija u Italiji

Osuđen bračni par: Kći umrla jer joj nisu dali da ide na kemoterapiju

Foto: Salvatore Laporta/IPA/PIXSELL
23.06.2019.
u 09:40

Liječnici s Eleonorom nikada nisu mogli govoriti nasamo, roditelji su stalno utjecali na nju

Osuđeni su na dvije godine zatvora (ali neće biti zatvoreni) Lino i Rita Bottaro roditelji Eleonore Bottaro jer joj nisu dopustili da leukemiju liječi kemoterapijom, odnosno kako nalaže službena medicina. Eleonora je 2015., kada je oboljela, imala 17 godina i roditelji su je naveli da se liječi tzv. metodom Hamer, koje su sljedbenici.

“Nisam ništa pogriješila”

Ryke Geerd Hamer bio je njemački liječnik (umro je 2017.) koga je njemački liječnički red 1981. izbacio i bilo mu je zabranjeno obavljanje liječničkog zvanja te je bio i osuđivan i zatvaran zbog liječenja njegovom metodom koja nema nikakve znanstvene osnove. Držao je da se tumori mogu liječiti vitaminima, kortizonima i psihoterapijom. Zašto? Hamerova je sina Dirka tijekom svađe 1978. ubio Vittorio Emanuele di Savoia, sin posljednjega talijanskog kralja, pokraj otoka Cavalla. Liječnik Hamer je dobio rak na testisima, a oboljenje je tumačio stresom zbog smrti sina.

Nije se liječio na klasični način, ali je ipak ozdravio, pa je tumačio kako je obolio zbog šoka nakon što mu je sin ubijen te da je bilo dovoljno otkloniti misli na mrtvog sina. Nakon toga je “razradio” svoju teoriju po kojoj moraš psihološki otkloniti traumu zbog koje si obolio, pa će i bolest nestati.

Ima osoba, kao što su i Eleonorini roditelji, koji slijepo vjeruju da se i leukemije, rakovi, tumori itd. mogu liječiti vitaminima i psihoterapijom. Eleonora je oboljela 2015., a umrla je 29. kolovoza 2016., tjedan dana nakon 18. rođendana. Proces protiv njezinih roditelja održan je u Padovi te je prije dva dana izrečena drugostupanjska presuda (na prvostupanjskoj su bili oslobođeni) u kojoj se kaže kako su roditelji, Lino i Rita, “manipulirali voljom kćeri Eleonore negiranjem da joj je potreban svaki pristup dijagnostici i terapiji”, te su je primorali da “vjeruje njihovim iluzijama”. Tu oštru presudu napisao je sudac Alessandro Apostoli Cappello.

Tijekom procesa saslušani su liječnici koji su prvotno pregledali djevojku i dijagnosticirali joj leukemiju i koji su istaknuli kako nikada nisu mogli govoriti s njom nasamo. Uvijek su bili prisutni roditelji i utjecali na nju. Liječnici su svjedočili i kako bi Eleonora bila još živa da su je mogli liječiti kemoterapijom. Na koncu procesa Eleonorina majka Rita izjavila je: “Vjerujem u Božju pravdu. Nisam ništa pogriješila. Ponovila bih sve što sam učinila. Samo Bog zna koliko je patila moja kći.”

Nije prvi takav slučaj

Ni mjesec dana prije, početkom lipnja, na tri mjeseca zatvora osuđeni su roditelji djeteta Francesca koji je umro prošle godine sa samo sedam godina jer su oni otitis od kojeg je obolio liječili kod homeopata, no provođenje je kazne je suspendirano. Francesco je umro u bolnici u Anconi 27. svibnja 2017. nakon što je bio liječen od bakteriološkog otitisa kod homeopata Massimiliana Mecozzija iz Pesara. Otitis je nakon homeopatske metode liječenja (slično se liječi sličnim) prešao u encefalitis. Sutkinja Paola Moscaroli prvostupanjski je presudila roditeljima koji su se uzdali u homeopatu Mecozzija protiv kojeg će za smrt malog Francesca proces započeti 24. rujna.

To su samo dva nedavna slučaja smrti zbog osoba koje više vjeruju nelegalnoj nego legalnoj medicini, koji više vjeruju fantomskim teorijama o štetnosti cjepiva nego o realnim uspjesima medicine. Virolog Roberto Burioni, koji se godinama bori protiv tzv. protivnika cijepljenja kaže kako je “barbarski pustiti roditelje da igraju ruski rulet sa zdravljem svoje djece”.

Komentara 17

AE
aerosol
11:33 23.06.2019.

S obzirom na to da je broj izljecenih koji su tretirani kemoterapijom u roku od 1 godine samo 3%, a u roku 5 godina manje od 1%, oni su djetetu produzili zivot. I kad igras loto sanse da dobijes suu vece nego prezivljavanje od kemoterapije. Ovdje je ocigledno da farmaceutska mafija uzima pravdu u svoje ruke.

BF
bf2
11:58 23.06.2019.

Ah ta farmaceutska mafija....

CR
CroZrakomlatNo1
11:58 23.06.2019.

Lijecnici lijece....a samo dragi Bog izljeci! Zapamtite to komunjare Darwinisticke! Draga Eleonora je danas uz Boga. Saucesce roditeljima i sve dobro. Nisam sirugan ali cu molit i molit i Bog ce mi dat na znanje, bila je to njegova zeljaa ili su riditelji krivi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije