Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetonazorska pitanja

Oštri tonovi u Saboru: 'Ja bih jednostavno isključila vjeronauk iz škola'

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
02.06.2016.
u 12:14

SDP-ova Sandra Krpan najavila je podršku SDP-a izvješću pravobraniteljice, upozorila na porast nasilja među bliskim osobama te na stereotipe u školskim programima, zbog kojih bi, smatra, građanski i zdravstveni odgoj trebali biti zasebni obvezni predmeti.

Saborski zastupnik SDP-a Davor Bernardić zatražio je od predsjedavajućeg saborskom sjednicom Ivana Tepeša (HSP-AS) da provjeri što se događa s isplatom studentskih stipendija, s obzirom na to da su studentice zbog neisplate podignule šator ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pripadnice ljepšeg spola podignule su šator ispred Ministarstva jer im od siječnja nisu isplaćene državne stipendije, rekao je Bernardić u raspravi o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za prošlu godinu.

Zapitao se gdje je resorni ministar te od Tepeša zatražio da "ispita" slučaj i da zastupnici danas popodne saznaju kad će stipendije biti isplaćene. "Kako ćemo poboljšati demografsku politiku ako nam studenti nemaju elementarnih uvjeta za život?" zapitao se SDP-ov zastupnik. Saborsku raspravu o radu pravobraniteljice u 2015., koja je nastavljena u četvrtak, obilježili su oštri tonovi, a po uhodanoj praksi proširila se na niz drugih pitanja, uglavnom svjetonazorske naravi.

SDP-ova Sandra Krpan najavila je podršku SDP-a izvješću pravobraniteljice, upozorila na porast nasilja među bliskim osobama te na stereotipe u školskim programima zbog kojih bi, smatra, građanski i zdravstveni odgoj trebali biti zasebni obvezni predmeti.  Na pitanje Ladislava Ilčića (Hrast) bi li u tu svrhu povećala ukupnu satnicu ili ukinula neke druge predmete, Krpan je uzvratila kako bi "jednostavno isključila vjeronauk iz škola". "Smatram da u 21. stoljeću hrvatski učenici imaju pravo na sve informacije koje se tiču njihova zdravlja", kazala je Krpan i dodala kako je građanski odgoj kao zaseban predmet nužan i zato što "istraživanja pokazuju kako mladi smatraju da su homoseksualci bolesni ljudi i da ih treba isključiti iz društva".

I Gordana Sobol (SDP) drži da su potrebne promjene u obrazovnom sustavu, uvođenje građanskog i punog obujma zdravstvenog odgoja. Prestrašni su stavovi mladih koji smatraju da je dati šamar partneru normalna stvar, kaže zastupnica i tvrdi da ti stavovi nisu od jučer, odnosno da se izgrađuju zadnjih 25 godina. Krpan upozorava da, unatoč lošoj demografskoj slici, društvo dopušta da se žene diskriminiraju na temelju spola, a najviše to osjećaju upravo uz trudnoću i majčinstvo. Replicira joj Margareta Mađerić (HDZ), koja smatra da je demografija u izvješću nepravedno podzastupljena, no Krpan problem ne vidi u izvješću, nego u Vladinoj politici. "Nijedna demografska politika neće povećati broj djece dok imamo, da oprostite, ovakvu Vladu", ustvrdila je Krpan.

>> Lora Vidović: Nije nas strah, i dalje ćemo pisati o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj

Komentara 263

DU
Deleted user
12:56 02.06.2016.

Sto se neokomunisti pjene na vjeronauk, nije obavezan predmet i nitko vam djecu ne tjera da ga slusaju

IB
ivo.balota
12:43 02.06.2016.

Ja bih je upitao kako to da se za vrtiće koje drže časne sestre kandidira 10 djece za jedno mjesto?

PL
Pljeskometar
13:20 02.06.2016.

vjeronauk je i onako izborni predmet, tko voli nek izvoli. zdravstveni (spolni) odgoj također treba biti neobvezan. pa tko voli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije