Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I struka ogorčena

Oštre reakcije na GUP: Krše jedan od temeljnih načela prostornog planiranja

Milan Bandić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
07.02.2020.
u 09:34

Amandmanskim izmjenama gradski zastupnici isključuju participaciju javnosti u bitnim odlukama u planiranju grada, što je kršenje jednog od temeljnih načela prostornog planiranja te potpuno ukidaju stručnost kao osnovu prostornog planiranja, poručili su iz DAZ-a

S 91 amandmanom zagrebački skupštinari iscrtali su još jedan noviji i neprihvatljiviji GUP, stav je Društva arhitekata Zagreb (DAZ) koji detaljno analiziraju sve ijedan od tih amandmana. Odmah na prvu struka poručuje kako je vidljivo da se amandmanima mijenja slika Zagreba, a nijedan amandman, poručuju, nije stručno utemeljen.

– Ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca, bez sagledavanja grada u cjelini. Amandmanskim izmjenama gradski zastupnici isključuju participaciju javnosti u bitnim odlukama u planiranju grada, što je kršenje jednog od temeljnih načela prostornog planiranja te potpuno ukidaju stručnost kao osnovu prostornog planiranja – poručili su iz DAZ-a.

Video: Milan Bandić izviždan ispred Skupštine

Detaljno će svaki amandman proučiti i Anka Mrak Taritaš (GLAS) koja je GUP s ovoliko amandmana nazvala sasvim novim GUP-om.
– Omogućuje se prenamjena zelenila u prostor namijenjen za građenje. Kad planirate nešto, onda to radite zbog povećanja broja stanovnika ili recimo razvoja pojedinog dijela grada. Ovo to nije, ovo su želje i pozdravi evidentirani u Uredu gradonačelnika. To će na Skupštini proći jer HDZ je, da tako kažem, izašao iz ormara i rekao "volim Bandića bez zadrške" – poručuje Mrak Taritaš dodajući da je priča zagrebačkog GUP-a poruka cijeloj Hrvatskoj jer, ako ovo prođe, kaže, zašto se sutra ne bi prenamjenjivala poljoprivredna zemljišta u građevinska na Braču, Visu...

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
10:12 07.02.2020.

još jedan dokaz da je u RH znak jednakosti između kriminala, korupcije i politike

MA
marli
10:47 07.02.2020.

Kako čovjek sa takvim optužnicama može i dalje raditi to što radi ???? Ako je već na slobodi ???? Ovo nema nigdje u svemiru.

ME
Melo
10:12 07.02.2020.

GRAĐANI-GLASAČI-sjetite se da VI i samo VI birate 30 GODINA HDZ/SDP/IDS/HNS-Bandića, time ste VI i samo VI stvorili sve ovo što imamo u državi svojim izborom, nisu nam Japanci birali ove, tako da ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije