Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Titanik Vlada

Oštre kritike: Ekstremno zadrti stavovi Ilčića i Stiera vode Hrvatsku u društvo Orbana i poljskih desničara

Ivan Vrdoljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
26.02.2017.
u 09:50

Na nedavnom sastanku radne skupine unutar Vijeća EU Hrvatska je potvrdila da termin "seksualno i reproduktivno zdravlje i prava" tumači na način da ne uključuje abortus

Hrvatska narodna stranka oštro je osudila konzervativne stavove Ladislava Ilčića i Davora Ive Stiera koji su nedavno potvrdili da je Hrvatska na nedavnom sastanku radne skupine unutar Vijeća EU potvrdila da termin "seksualno i reproduktivno zdravlje i prava" Hrvatska tumači način da ne uključuje abortus.

HNS smatra da se spomenutim izjavama krše prava žena i pravo na pobačaj te da se prije svega trebaju štiti ljudska prava. 

Priopćenje stranke prenosimo u cijelosti: 

"Ekstremno zadrti stavovi Ilčića i Stiera vode Hrvatsku u društvo Orbana i poljskih desničara Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati neugodno je iznenađena i krajnje zabrinuta zbog informacija koje su procurile u javnost iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a koje ukazuju da čelni ljudi Titanik Vlade pod veliki upitnik dovode prava žena i pravo na pobačaj. To potvrđuje da Hrvatska ide nizbrdo kad je u pitanju zaštita ljudskih prava.

Također, valja naglasiti da su, osim Hrvatske, samo Poljska i Mađarska poslale posebno stajalište Europskoj uniji, a HNS smatra da u 2017. godini Hrvatskoj jednostavno nije mjesto u društvu Orbana i zadrtih konzervativca iz Poljske, nego u društvu progresivnih, otvorenih i tolerantnih država Zapadne Europe.

Osim imenovanja ultrakonzervativnog Ladislava Ilčića za posebnog savjetnika ministra vanjskih i europskih poslova Stiera, čiji se utjecaj već naveliko može vidjeti, zabrinjavaju i anemični pokušaji relativizacije neugodnih situacija od strane kapetana Titanik Vlade Andreja Plenkovića.

Od spornih ploča u Jasenovcu, mlakih osuda napada na LGBT zajednicu u klubu Super Super, čiji krivci i dalje nisu pronađeni, pa sve do ignoriranja najviših tijela koje je imenovao Sabor u slučaju dokazanog ministra plagijatora.

Za HNS je sloboda svakog pojedinca neupitna vrijednost, a državu smatramo instrumentom zaštite ljudskih prava. Hrvatska treba postati pravedno društvo u kojem će svi imati slobodu izbora životnog stila, seksualne orijentacije i pravo misliti drugačije. Sve generacije, bez obzira na dob, spol, životni stil ili pripadnost bilo kojoj manjini, zaslužuju miran suživot u progresivnom, otvorenom i tolerantnom društvu.

Nitko nema pravo agresivno nametati svoju volju, niti je to, na što se često mnogi pozivaju, u skladu s kršćanskim vrijednostima. Tražimo od Titanik Vlade da stavi naglasak na borbu protiv govora mržnje i rastuće diskriminacije prema manjinskim skupinama.", stoji u priopćenju.

>> Hrvatska ima svoju interpretaciju ljudskih prava, braka i abortusa

Komentara 54

DU
Deleted user
09:59 26.02.2017.

Volio bih da Iličić čovjek koji ima koecifient inteligencije među najvećima u Hrvatskoj nekada odmjeri snage u dijalogu sa napuhanim Vrdoljakov koji je proizvod politike a bez imalo znanja

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
10:11 26.02.2017.

Dok su Milanović i Vrdoljak u svom mandatu srušili BDP za 2%, "zadrti" Mađari su svoj BDP podigli za 7%. Eto, to je ta razlika između "zadrtih" konzervativaca, i "progresivnih" liberala. Jedni su sposobni, drugi su čobani intergalaktičkih razmjera, naravno, neću reći koji su koji, neka to ostane tajna.

PA
paprikaš
10:22 26.02.2017.

nema dana da nedate prostor tom bivšem ministru koji si dobro napunio kucni buđet dok je bio ministar dokle VL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije