Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sučeljavanje

Ostojić: Moj kirurg operira dvaput tjedno, dosta je toga!

ostojić, kunst, maras (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/8
16.11.2011.
u 21:00

Kukuriku koalicija: Vratit ćemo pacijente u javne bolnice. HDZ: Skratili smo rokove plaćanja, zdravstveni je sustav stabilan

– Od državnog monopola gori je samo privatni – kazao je Rajko Ostojić, liječnik i kandidat Kukuriku koalicije za ministra zdravstva.

– Zaposlit ćemo kirurge, vratiti pacijente u državne bolnice, a modelom javno-privatnog partnerstva koristit ćemo se samo onda kad javni sektor ne može ponuditi konkretnu uslugu – najavio je Ostojić na sučeljavanju Večernjeg lista i Media servisa o zdravstvenoj i socijalnoj politici nove vlasti te položaju umirovljenika.

Što je brend

U oštroj polemici s Rajkom Ostojićem i Gordanom Marasom iz Kukuriku koalicije stavove su sučelili također liječnik Ante Zvonimir Golem, sadašnji državni tajnik Ministarstva zdravstva, te zastupnik HDZ-a Boris Kunst. Ostojić je ustvrdio da je Hrvatska jedina država čiji javni zdravstveni sustav nema uređaj PTC/CT, već se takvi pregledi moraju obaviti privatno. Golem mu je uzvratio da ova vlada ne favorizira privatne zdravstvene ustanove i klinike, što se nametnulo s aferom Medikol. Objasnio je da tri godine nisu mogli ulagati u zdravstvo jer su sav novac usmjerili na dovršetak naslijeđene investicije u KBC Zagreb. Zbog toga su slali pacijente u Beč, plaćali im putne troškove i 2500 eura za pregled. Preusmjeravanje pacijenata u privatni Medikol, koji je imao PET/CT, a plaćali su ga tisuću eura manje nego u Beču, bilo je, kaže Golem, povoljnije.

– Pogodovali smo građanima, a ne privatnom sektoru – rekao je Golem.

Rajko Ostojić obećao je da će u roku od šest mjeseci prepoloviti liste čekanja tako što će nabaviti ugradbeni materijal (stentove, kukove, pejsmejkere) mimo svih limita, i to za sve bolnice, a ne samo one koje imaju političko značenje. Nema razloga, rekao je, da Pula sa 85.000 stanovnika, Istra sa 200 tisuća stanovnika ili Varaždin, Čakovec i Koprivnica nemaju magnetsku rezonanciju. Ante Zvonimir Golem uzvratio mu je da Hrvatska ima stabilan zdravstveni sustav, da je on najbolji izvozni brend.

– Hrvatska ne smije biti Amerika po pitanju zdravstvenog sustava, na koju se poziva Ostojić. Ne smije biti ni danski ni švedski, već hrvatski sustav koji smo imali i imamo te ga moramo ostaviti i generacijama za 20 godina. Zdravstveni sustav mora biti dostupan za sve, a ne da se, po Ostojiću, napravi osnovna košarica zdravstvenog sustava. To bi značilo da netko dobije jednu operaciju i doplati drugu – replicirao je Golem.

Kirurg kao pilot

Ni Ostojić mu nije ostao dužan, podsjećajući na paradoks ove vlasti da zatvara bolnice zbog navodnog viška, a istodobno angažira privatne klinike. Ostojić je otkrio da njegovi kirurzi operiraju samo jednom do dva puta tjedno, a trebali bi svaki dan.

– Kirurg je kao pilot zrakoplova F-16 koji mora svaki dan letjeti. Tako i kirurg mora svaki dan operirati. Ne možemo kirurzima dati plaće, ali dajmo im da rade, dajmo im da iskoriste svoje znanje i vještine. Kada kirurg ne radi, to je nemjerljivo! Nema tih kuna i dolara kojima se to može izraziti! U Americi se kirurzi voze privatnim dizalima, čuvaju ih kao malo vode na dlanu, a naši sjede zbog loše organizacije sustava – istaknuo je Ostojić.

Na izravno pitanje hoće li smjenjivati ravnatelje bolnica Ostojić je rekao da neće postupiti kao HDZ 2004., kad su smijenili sva upravna vijeća i većinu ravnatelja, ali je dodao da su ravnatelji kliničkih bolnica “političke osobe”, iz čega bi se moglo zaključiti da ih čeka smjena jer im u siječnju istječe mandat. – To su bivši ministri, saborski zastupnici, bivši i budući – rekao je Ostojić, spomenuvši pritom Reinera i Marasovića.

Ante Zvonimir Golem kazao je da bolnice sada duguju oko dvije milijarde kuna, što je upola manje nego prije. Osim u Osijeku, za čiju je bolnicu priznao da ima problema s plaćanjem, ali rok nije 700 dana, ostale bolnice plaćaju obveze za manje od 180 dana.

Na pitanje kako će zaustaviti smanjenje relativnog udjela mirovina prema plaćama, Boris Kunst je odgovorio da je to moguće samo otvaranjem novih radnih mjesta i investicijama. HDZ očekuje da će ulaskom u EU Hrvatska povući 3,5 milijardi eura iz europskih fondova.

Gordan Maras podsjeća da umirovljenici danas žive sa 70 kuna dnevno i slaže se s ocjenom da će budućim generacijama, nastavi li se dosadašnja politika, biti još teže. – Kukuriku koalicija do kraja mandata povećat će ulaganja u drugi stup –kazao je. Kunst je protiv toga da se koncesije na autoceste prodaju mirovinskim fondovima. – To se od Čačića i moglo očekivati jer su oni dok su bili na vlasti sve rasprodali. Nebuloza je ući u jedan projekt bez ozbiljnih analiza, što može urušiti mirovinski sustav – kazao je Kunst. Replicirao mu je Maras da se najbolje može sa Zrinjevca pratiti kako je tekla rasprodaja državne imovine, gdje se na Županijskom sudu raspetljava prodaja Ine MOL-u. – Treba gledati kapital kojim mirovinski fondovi raspolažu i naći im prostora za investiranje. Neke tuđe ekonomije imaju koristi od novca hrvatskih građana jer mirovinci u Hrvatskoj nemaju u što ulagati – rekao je Maras.

Komentara 81

Avatar drInternet
drInternet
21:19 16.11.2011.

*** Nakon lošeg dr. House dolazi nam očito još gori polit. komesar. Kada ćemo dočekati ministra koji će riješiti zdravstvo s tri poteza; 1. Zabrana stranačkog o(rg)naniziranja u bolnicama na korist isluženih kleptomanskih kadrova 2. Otpuštanje nemedicinskog kadra 3. Poništenjeenje sulude privatizacije i povratak Domova zdravlja? ---- ^^

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
21:16 16.11.2011.

Pa što se tiče mirovina...kukuriknuvci....su objasnili na riječkoj tribini nazočnima ,a na izravno pitanje o prevelikim umirovljenjima radno sposobnih,mladih ljudi....da se narod ima pravo snalaziti !!?? Eto , tako će oni riješiti pitanje prevelikog priljeva zdravih invalida u mirovinu.

DK
dkatica2
07:42 17.11.2011.

hdz@hdz.hr --------------- HDZ je stožerna hrvatska stranka , bez koje Hrvatske nema !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije