Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vandalizam u Bibinju

Oštetili uređaj jer su mislili da je u tajnosti postavljena oprema za 5G signal

Bibinje
Foto: Turistička zajednica općine Bibinje
15.04.2020.
u 10:44

S obzirom na pandemiju koronavirusa, smatrali smo neprimjerenim hvaliti se kako je implementirana oprema koja omogućuje besplatan pristup internetu na frekventnim javnim površinama, navode iz Općine Bibinje.

U posljednje vrijeme sve je više teorija zavjera kad je riječ 5G mreži, a čini se kako one imaju poklonike i u Hrvatskoj. I što je posebno zabrinjavajuće, poklonike koji su spremni čak i na najradikalnije poteze. O tome svjedoči slučaj iz Bibinja gdje su zasad nepoznati počinitelji oštetili opremu za prijenos bežičnog internetskog signala misleći kako je riječ o opremi za 5G mrežu.

"Kako su se u mjestu pojavile informacije da je Općina Bibinje u tajnosti i po noći instalirala opremu za 5G signal, dužni smo takve navode demantirati. To nije istina. Zapravo je nevjerojatno da u ovakvim trenucima netko plasira takve neistine informacije, laži u javnost. S obzirom na novonastalu situaciju, pandemiju koronavirusa, smatrali smo neprimjerenim hvaliti se kako je implementirana oprema koja omogućuje besplatan pristup internetu na frekventnim javnim površinama (vani) dok svi trebaju ostati kod kuće kako bi sačuvali zdravlje", navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Općine Bibinje.

Tijekom veljače, izvedeni su radovi na postavljanju opreme u sklopu Wifi4EU projekta, koji se financira iz sredstava EU, a radi se o običnoj opremi za prijenos bežičnog internetskog signala koji velika većina mještana ima upravo u svome domu. WiFi usluga temelji se na Cisco rješenjima, tvrtke Cisco Systems iz SAD-a, koji zadovoljavaju sve propisane zahtjeve Europske komisije i INEA agencije (Innovation and Networks Executive Agency). Radovi su se izvodili u prijepodnevnim satima (instalacija opreme na Domu kulture, zgradi Općine) te jedan dan u poslijepodnevnim satima (instalacija opreme na SC Crljenica).

"Uz ovakve neistine koje su se pojavile u javnosti, u ponedjeljak smo primili još jednu neugodnu informaciju. Prijavljeno je kako je oprema postavljena na SC Crljenica djelomično uništena. Kako je cijeli sustav spojen na mrežu, čim se dogodi neko oštećenje u realnom vremenu možemo vidjeti kvar. S obzirom na to da je i prostor dječjeg vrtića i dvorišta pod videonadzorom, ne sumnjamo da će se krivac brzo otkriti", dodaju iz općine Bibinje.

Projekt u vrijednosti 15 tisuća eura, koji u sklopu inicijative financira Europska komisija putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF,) dodijeljen je Općini Bibinje i kao potpora iskoristio se za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života naše općine. Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava (Grant agreement) potpisan je s Innovation and Networks Executive Agency (INEA), dok je Ugovor o nabavi robe i izvođenju radova sklopljen s Optima telekomom.

Oprema za besplatan pristup internetu instalirana je na tri navedene lokacije, gdje su pristupne točke. Te su pristupne točke na Domu kulture kako bi bio pokriven središnji općinski trg, na zgradi Općine kako bi bio pokriven prostor ispred ambulante te na SC-u Crljenica kako bi se pokrio dio šetnice Taline.

Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji.

Galerija – U Osijeku obavljeno testiranje 5G mreže

Bibinje
1/22

Komentara 25

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
11:04 15.04.2020.

Bibinjci su 1991. cijelu noć pucali u more kad im je netko rekao da se iskrcavaju ljudi-žabe.

LA
laptopxp1
11:32 15.04.2020.

Za Bibinje ništa neobično.

IG
igorl
11:33 15.04.2020.

Izvrsno. Dakle - ako neznas sto je - prvo razbijes, pa onda (mozda) pitas. Ljudi vele da je HDZ kriv za situaciju u drzavi. A zapravo je obrnuto - situacija u ljudskim glavama je kriva za to sto je HDZ na vlasti. Ovakvi su najbolji primjer da glupom covjeku pametan ne moze pomoci jer ovaj to odbija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije