Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HARALI U VIŠE ŽUPANIJA

Oštetili ih za više od milijun kuna: Varali starije i lakovjerne, otimali ih i omamljivali

Policija
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
06.05.2019.
u 14:14

Policija apelira na prevarene građane da pretrpljena kaznena djela prijave policiji

Barba, hoćete li popiti još jedno piće, treba li vam društvo, mobitel... Starcu koji je sam sjedio u jednom zadarskom kafiću prišao je jedan iz organizirane skupine prevaranata... Danima su ga navodno promatrali. Starac je pristao, a na kraju ostao bez zemljišta, novca, skoro bez stana, bio je otet... Službeno policijski šturo, to izgleda ovako:

– Provodi se istraživanje nad većim brojem osoba s karlovačkog, velikogoričkog i gospićkog područja zbog većeg broja kaznenih dijela prijevara, iznuda, protupravnog oduzimanje slobode i drugih kaznenih dijela počinjenih na štetu više osoba sa zadarskog područja.

Oni su od ožujka do listopada prošle godine, obilazeći gradske kvartove po Zadru pomno birajući žrtve starije životne dobi, slabijeg zdravstvenog stanja, oskudnijeg obrazovanja, lakovjernosti, stupali u kontakt sa svojim žrtvama, nudeći im razne usluge, ljubavne veze, brakove i slično, dovodili u stanje omamljenosti, opijenosti i zablude te iskorištavajući žrtvinu bespomoćnost iste brutalno varali i iskorištavali... Policija je prevarante ipak razotkrila, no i sami su se nemilice iznenadili kad su shvatili kakve razmjere imaju ove prijevare i koliko je tu zapravo bešćutnosti.

Video - Pogledajte kako je slučajni prolaznik zaustavio lopova

 

– Svoje dobro planirane i prikrivene kriminalne aktivnosti osumnjičeni bi odrađivali sklapajući ugovore i provodeći kažnjive radnje kroz legalno poslovanje zalagaonica. Stekli su nepripadajuću imovinsku korist veću od milijun kuna... – navela je policija, a šef krima Bore Mršić potvrdio nam je uhićenja i apelirao na prevarene građane da pretrpljena kaznena djela prijave policiji.

Policija je uhitila 28-godišnjeg Karlovčanina, 41-godišnjaka s velikogoričkog područja i 32-godišnju Gospićanku, dok je za 29-godišnjim i 33-godišnjim Karlovčanima raspisana tjeralica. 

– Osumnjičeni su 28. ožujka prošle godine u jutarnjim satima u jednom zadarskom kafiću upoznali 72-godišnjeg Zadranina, napili ga te naveli da s teleoperaterom potpiše dvogodišnji pretplatnički ugovor kupujući tri mobitela, potom i s njim u  javnobilježničkom uredu u Zadru sklopili ugovor o prodaji građevinskog zemljišta površine 576 m2 u mjestu Rtina za novčani iznos od 35.000 kuna, a koji novčani iznos je višestruko manji od tržišne vrijednosti. Oštećenom nisu isplatili ni navedeni minorni novčani iznos, a kasnije je
zemljište 41-godišnjak za 10.000 eura prodao kupcu iz Zagreba – samo je manji dio prevara. Kriminalcima nije bilo dosta.

Petorka je naime nekoliko mjeseci kasnije 72-godišnjaka omamila, nagovorila da sjedne u njihov automobil te ga odvezla pokraj Velike Gorice u kuću 41-godišnjaka, gdje su ga zatočili, opijali i onemogućili javljanje članovima obitelji!?

Iživljavanje su nastavili i dan kasnije ga doveli u javnobilježnički ured gdje su ga navodili da potpiše kupoprodajni ugovor za svoj stan, a što je oštećeni odbio na upozorenje javne bilježnice. 

– Nakon toga su ga prijeteći odveli u drugi javnobilježnički ured u Velikoj Gorici, gdje su potpisali i ovjerili kupoprodajni ugovor za stan u Zadru, površine 76,80 m2, za novčani iznos od 40.000 eura, a koji je višestruko niži od tržišne cijene, a da ni taj mizerni novčani iznos nisu predali oštećenom. Navedeni stan je 41-godišnjak već sutradan samo fiktivno prodao 33-godišnjaku koji se na njega i uknjižio, te je na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo parnični postupak za iseljenje obitelji oštećenog  iz stana navodeći kupoprodajni novčani iznos od 60.000 eura – opisao nam je događaje šef krima zadarske policije Bore Mršić. 

Starca su kriminalci potom u Karlovcu ubacili na autobus za Zadar, gdje se pojavio u noći sa sedmog na osmi rujna, a čiji nestanak je obitelj prethodno prijavila policiji. Tada se klupko počelo raspravljati, policija je doznala za još nekoliko prijevara mobitelima nuđenjem braka, brige, masaže ili tek društva usamljenim osobama.

– Ima tu i straha, obrađujemo jedan slučaj istovjetne preprodaje stana, a prevareni ne želi pokrenuti postupak. Ta skupina je organizirana i služi se svime, no sad ih imamo i apeliramo na građane da prijave i da se ne boje – rekli su nam u policiji.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
14:36 06.05.2019.

Što ne kažete da se radi o romčinama?

LI
liliZG
16:03 06.05.2019.

zašto ne napišete imena i prezimena , objavite slike na nacionalno tv i tako zaštitite, potencijalne žrtve.

VI
vidum
20:48 06.05.2019.

Pročitajte komentare na istu temu na portalu 24 sata, gdje se pljuje po Zadru i Zadranima, uz punu podršku zaposlenika portala. Naravno, savršeno je nevažno što je Zadranin žrtva, kao i u "slučaju Daruvarac" i mnogim drugima. Tamo ne mogu napisati ništa, jer sam dobio drugi crveni i 5 dana suspenzije, zato što sam se usudio napisati da nije istina da su žene u Hrvatskoj za isti posao slabije plaćene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije