Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŠTENJE U škrabici je našao novac, popis robe koji su kupci kupovali i zahvale kupaca

Ostavio otvorenu tragovinu i škrabicu za novac - i nije ni lipe na gubitku

02.01.2009.
u 09:39

Jedan je Britanac, vlasnik trgovine, bio u velikoj dvojbi prije Božića - kako da on i njegovi zaposlenici ne rade tijekom blagdana, a da njegovi kupci ipak ne budu razočarani. Dosjetio se tako neobičnog i poprilično riskantnog poteza, koji bi u današnje vrijeme rijetko koji prodavač napravio - na Blagdan svetoga Stjepana ostavio je otvorenu trgovinu i na blagajni "škrabicu" za plaćanje.

Pored škrabice stajala je poruka kupcima koji naiđu taj dan:
"Blagdan je i osoblje ima slobodan dan. Poslužite se! Molim vas da ostavljate točan iznos novca, jer vam nema tko vratiti ostatak budući da nema nikog osim vas i drugih kupaca. Da, dao sam slobodan dan svima, uključujući i sebe, pa vas molim da uzmete što trebate i ostavite novac ovdje. Sretan vam Božić".

Kad je dan poslije došao u trgovinu, Tom Algie u škrabici je našao 187,66 funta i dva eura.
- Kad mi je ta ideja pala na pamet, nisam ni minute dvojio oko toga da ostavim trgovinu otvorenu. Settle (u kojem se trgovina nalazi) je malo mjesto i ovdje nikad nema problema. Vjerovao sam u svoje kupce i nisam se razočarao.

Osim novca Toma su u trgovini dočekale i poruke zahvalnih kupaca.
"Hvala, Tom. Zbog ovog sam se doselio u Settle. Ova bi trgovina bila opustošena u dvije i pol minute u Boltonu."
"Upravo sam stigao iz središta Manchestera. Zaboravio sam kako je divan Settle. Ovo mi je uljepšalo dan."

Osim ovih poruka kupci su Tomu ostavljali i popis stvari koje su uzeli. Kad je napravio obračun, Tom je uvidio da mu račun u potpunosti "štima". Uz Božić sa sinom Joeom i kćeri Beth, to mu je zasigurno bio jedan od ljepših darova.

Iako je bio Božić i čuda su bila moguća, ovakvo se nešto na većini mjesta na svijetu zasigurno ne bi moglo dogoditi. No, uistinu je lijepo vidjeti da još uvijek postoje mjesta gdje je to moguće. Razmišljate li o selidbi, neka vam se Settle nađe na popisu. (NaM)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije