Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU ODBILA ISPLATITI NOVAC

Ostali bez 6,4 milijuna kn zbog propusta u nabavi udžbenika

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
31.10.2019.
u 06:35

Agencija za fondove EU odbila je financirati 25% iznosa u 1. zahtjevu za nadoknadu troškova iz 2018. za podršku provedbi kurikularne reforme

U jeku štrajka i traženju većih koeficijenata za učitelje i profesore Hrvatska će iz proračuna, uz sva dosadašnja davanja, morati izdvojiti još dodatnih 6,447.294,69 kuna. Iznos je to neprihvatljivih troškova koje je nadležna agencija DEFCO, u Hrvatskoj zadužena za učinkovito upravljanje sredstvima Europskog socijalnog fonda, odbila financirati.

Nadoknada iz proračuna

Drugim riječima, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u prvom zahtjevu za financijsku nadoknadu europskog novca za “Školu za život”, točnije za dio projekta koji je nosio naziv “Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme (CKR)”, ostala je bez 25 posto europskog novca. Taj će se iznos morati nadoknaditi iz proračuna.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Naime, u Ministarstvu obrazovanja, a sve zbog “Škole za život” predali su prvi zahtjev za nadoknadu sredstava za razdoblje od 1. ožujka do 31. prosinca 2018. godine u kojem je iz fondova EU potraživano 25,091.469,07 kuna. Iako Hrvatskoj još službeno nije refundirano, europskoj agenciji prihvatljivo je 17,247.459,04 kuna troškova, dok je u ostatku od gotovo 6,5 milijuna kuna nadležna Europska agencija otkrila nepravilnosti i odlučila ne refundirati taj iznos. A razlog – nimalo zanemariv.

Naime, prema mišljenju nadležne agencije (DEFCO), ključni razlog neprihvatljivih troškova leži u propustima učinjenima u procesu javne nabave udžbenika. U spomenutih 6,4 milijuna kuna, bez kojih smo ostali, nisu uračunati samo propusti u javnoj nabavi udžbenika, agenciji DEFCO sporni su i troškovi metodičkih priručnika i virtualnih učionica.

Reforma se stalno financira

Štoviše, iz zahtjeva za nadoknadu izuzeti su i troškovi koji se odnose na putne troškove (63.545,40 kn) i troškove honorara (190.335,80 kn), a sve zato što agenciji nisu dostavljene obračunske liste, JOPPD obrasci za putne troškove i honorare te dostavnice za provedene nabave udžbenika.

– Prioritet Ministarstva je razjasniti činjenice zbog kojih su određeni troškovi proglašeni neprihvatljivima te je od odgovorne osobe za projekt pomoćnice ministrice Lidije Kralj zatraženo da navedeno i obrazloži te prevenira. Ministarstvo je osiguralo sredstva za financiranje aktivnosti koje se ne mogu financirati iz fondova – poručili su iz Ministarstva naglasivši da se reforma kontinuirano financira i iz državnog proračuna i iz fondova EU te da imaju predviđen novac za ovakve situacije.

 

Komentara 58

PR
prajdali100
06:48 31.10.2019.

Pa valjda će ministrica Divjak u skladu sa svojim visokim moralnim standardima sama ponuditi ostavku.Bio bi red !

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:57 31.10.2019.

Svugdje u državnim institucijama postoje nesposobni koji su nekompetentni za posao koji obavljaju. Negdje ih godinama skrivaju i to prolazi. Ludost je takvima dati išta u vezi EU fondova jer se to vrlo brzo vidi i očituje. Problem je kad dužnosnik nije u stanju razlučiti tko mu je sposoban a tko je jednostavno uhljeb i ne skloni uhljebe na suvišna i izmišljena radna mjesta, a sposobnima da raditi. Jer moguće štete su neminovne ako tako ne uradi.

PA
Pahor
06:49 31.10.2019.

Glup i gluplji, tako je to kada su uhljebi u akciji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije