Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša strana

Ostaju nezaposleni zbog Facebooka ili Twittera

facebook
AFP
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
02.02.2010.
u 15:47

Zamalo svaki četvrti kadrovik u Europi već je odbacio nekog od kandidata za posao zbog tekstova ili fotografija koje je ovaj objavio na internetu.

Na društvenim internetskim mrežama nije dovoljno biti oprezan samo kada odlučujete kome ćete podatke iz svojega profila učiniti dostupnima. Ne pazite li što pišete kada reagirate na ono što su drugi objavili na Facebooku ili Twitteru, a pišete pod svojim imenom i prezimenom, mogli biste se si ugroziti priliku pri zapošljavanju.

Naime, nalazi koje je ovih dana objavila tvrtka za istraživanje tržišta Cross-Tab, a prenio bruxelleski portal EurActiv, pokazuju da 43 posto kadrovika u europskim tvrtkama ispituje “internetski ugled” kandidata za radna mjesta. Čine to pomoću tražilica, društvenih mreža, osobnih stranica i blogova. Njih je 23 posto izjavilo da je na temelju takvih pretraživanja odustalo od pozivanja nekog od kandidata na razgovor. Kao glavne razloge naveli su “neprikladne osvrte ili tekstove koje su objavili na internetu”, “obavijesti o stilu života” te “neodgovarajuće fotografije ili viodeozapise”.

Tek je desetina Europljana, međutim, svjesna da ih kadrovici provjeravaju i na internetu!

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar vaksalainen
vaksalainen
16:36 02.02.2010.

to mozda u nekim ozbiljnim zemljama i stoji.. pa pogledajte samo vase sefove i kako su dosli na te pozicije... kladim se na milju kuna da od interneta znaju samo za porno stranice.. njihovo znanje me ne plasi...

JA
jaruzelskia
21:44 02.02.2010.

Pa koja budala stavlja svoje pravo ime -javno??

IG
igorl
08:24 03.02.2010.

jaruzelskia, svaka budala koja ima otvoren facebook account predstalja se pravim imenom i prezimenom. Kako je facebook iznimno dobro umrezen Google indeksira svaki profil u roku par sati i nadje se na vrhu pretrazivaca. Dakle ako netko upise tvoje imee i prezime u google a imas facebook account - moze doci do svih tvojih podataka tamo objavljenih. Da ponovim jos jednom: SVI FACEBOOK PODATCI SU JAVNI. Svi koji znaju vase ime i prezime, bilo to vasi prijatelji, CIA, udba, alkaida teroristi i dr. znatizeljnici - MOGU PRONACI I VIDJETI SVE VASE PODATKE KOJE OBJAVITE NA FACEBOOKU. Ne znam samo tko je uvjerio raju da je to \"siguran servis\". To je najveci bullshit koji sam ikad cuo... a narod popusio samo tako. I.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije