Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vjeran sluga

Osobni tajnik Don Georg ostaje uz Ratzingera i nakon odlaska

papa i osobni tajnik,georg gaenswein (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.02.2013.
u 22:00

Uz Ratzingera će osim Don Georga ostati i četiri časne sestre (memores domini) koje su bile kućanice u papinskoj palači

Mons. Georg Gaenswein (56) ostat će uz Josepha Ratzingera i nakon 28. veljače, dana u kojem Benedikt XVI. prestaje biti papa. Osim što je od 2003. godine osobnim tajnikom tada još kardinala Josepha Ratzingera, Georg Gaenswein je i pročelnikom Papinskog doma. Na taj položaj ga je prije nekoliko mjeseci postavio papa Benedikt XVI. Don Georg, kako ga u Vatikanu svi nazivaju, slijedit će Ratzingera najprije u papinsku palaču u Castelgandolfo, a onda i u zgradu bivšeg samostana Majka Crkva unutar vatikanskih zidina koja se obnavlja upravo za prihvat tada već bivšeg pape.

Don Georg će zajedno s papom Ratzingerom otići iz Vatikana helikopterom 28. veljače u 17 sati u Castelgandolfo, te će se s njime vratiti u Vatikan. Uz Ratzingera će osim Don Georga ostati i četiri časne sestre (memores domini) koje su bile kućanice u papinskoj palači. U Castelgandolfo će s Ratzingerom vjerojatno ići i drugi osobni tajnik, mons. Alfred Xuereb. Svi oni koji su bili do sada uz Benedikta XVI. bit će i dalje.

- Jezgra papinske obitelji i dalje će pratiti papu i u ovoj njegovoj novoj situaciji -rekao je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Bez obzira što je don Georg i pročelnik Papinskog doma ostat će i osobnim tajnikom Ratzingera. Pročelnik Papinskog doma treba voditi agendu pape, pa će don Georg to nastaviti raditi i s novim papom. Bit će u službi dvojice papa. Otac Lombardi je objasnio kako bez obzira što će živjeti u Ratzingerovoj rezidenciji u Vatikanu, Georg će moći obavljati i dužnost pročelnika Papinskog doma. Može li s tog položaja utjecati na neke odluke novog pape? Ne, jer pročelnik Papinskog doma ''nema nikakve zadatke vezane za zadatke vatikanske vlade ili za crkvenu doktrinu“, objasnio je Lombardi.

Zapravo je lijepo što će Ratzinger i dalje biti okružen svojom, papinskom obitelji, kako se naziva skupina osoba koje su stalno uz papu.

>>Papa Benedikt XVI.: Umoran sam, mislim da sam učinio dosta

>> Sve o odlasku Pape pročitajte u našem specijalu

Komentara 6

DH
dalibor.hren
07:39 17.02.2013.

Sad će Benedikt u Vatikanu imati istu funkciju kao i Mesić u Hrvatskoj (bivši predsjednik - bivši papa) samo što će se Benko povući u mir, tišinu i posvetiti molitvama, a ovaj naš melje li melje...

Avatar EU afrodita
EU afrodita
18:20 17.02.2013.

Nisam htjela aludirati na homoseksualnost....neki ljudi očito imaju bujnu maštu

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
22:53 16.02.2013.

Sve je on to lijepo isplanirao birao je i tocan datum da ne steti Vatikanu. Mudar Papa. Zasto je odabrao bas taj datum ima 2 razloga potrudite i potrazite pa ce vam sve biti jasno. Papi je za koji mjesec 86 godina donio je pravu odluku, napustio svoju sluzbu sa dostojanstvom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije