Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAGA:

'Osobe s invaliditetom nisu manje vrijedne, sustav bi trebao biti podrška i obitelji i djetetu'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
22.05.2019.
u 14:54

Kao jedan od problema Katarina Turković Gulin izdvojila je informiranje osoba s invaliditetom o njihovim pravima.

Stranka SNAGA ukazala je u srijedu na potrebu rješavanja niz problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji, od statusa roditelja njegovatelja i pomoćnika u nastavi do informiranja o pravima i sustava rane intervencije.

Zamjenica predsjednika glavnog odbora stranke SNAGA Katarina Turković Gulin istaknula je da osobe s invaliditetom nisu manje vrijedne niti manje važne te da kako se trebamo svi pobrinuti da se u društvu osjećaju dobro. 

- Sustav bi trebao biti podrška i obitelji i djetetu odnosno osobi s invaliditetom, to bi trebalo biti niz povezanih radnji - kazala je Gulin je na konferenciji za novinare na glavnom zagrebačkom trgu.

Kao jedan od problema izdvojila je informiranje osoba s invaliditetom o njihovim pravima.

- Tražimo da bude transparentno, jasno i razumljivo svakom čovjeku u Hrvatskoj koja prava ima i da nakon toga to svoje pravo ostvario u najkraćem mogućem roku a ne da ga se razvlači od ureda do ureda - naglasila je.

Suzana Rešetar iz Udruge Sjena koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ukazala je na potrebu povećanja naknada za roditelje njegovatelje koja trenutno iznosi 2500 kuna.

- Smatramo da je taj iznos neprihvatljiv i sramotan - istaknula je i pozvala na njihovo povećanje.

Roditelj sa statusom njegovatelja Marina Primorac potvrdila je kako trenutna naknada nikako nije dostatna za dostojanstven život i podmirenje svih troškova osobe s invaliditetom od ortopedskih pomagala i terapija do lijekova. Također je upozorila da status roditelja njegovatelja nije usklađen sa Zakonom o radu.

Iva Tadić iz Udruge PUN-HR pozvala je na rješavanje statusa pomoćnika u nastavi, kao i izmjenu odredbi pravilnika vezanih uz njihovu edukaciju.

Stranka SNAGA kao problem istaknula je i sustav rane intervencije tražeći da se on učini sveobuhvatnim, brzim i podržavajućim za djecu s teškoćama i invaliditetom odnosno cijelu obitelj.

- Kada se donose zakoni i pravilnici potrebno je za mišljenje pitati osobe s invaliditetom koje svoj izazov invaliditeta žive svaki dan - poručila je Martina Mikulčić koja se se svakodnevno nosi s invaliditetom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije