Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deinstitucionalizacija

Osobama s invaliditetom pomažu da ostanu u obiteljskom okruženju

centar stančić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
30.10.2015.
u 21:23

Stručnjaci iz Centra Stančić 'preselili' su se u stan kod štićenika gdje o njima brinu 24 sata dnevno

        Gdje si, daj pusu, tu je i seka – uz zagrljaje je u stan svojem bratu Damiru došla Đurđica Punčec. Zadovoljan njezin brat blizanac, okružen pažnjom i brigom, njezino je ostvarenje. Jer Damir je slijepa osoba sa teškim invaliditetom, živio je sa majkom i ostao sam kada je ona preminula. Nije znao samostalno jesti i teško se kretao, stan u Dubravi jedini je prostor u kojemu je siguran.

Vode domaćinstvo

Tri mjeseca Đurđica je živjela sa njim no stoga ništa drugo u svojoj svakodnevici nije mogla obavljati, ni imati posao niti brinuti o svojoj obitelji jer je Damiru skrb potrebna 24 sata dnevno. Ali nije htjela brata odvesti u neku ustanovu. Stoga je ustanovu pozvala k njima – Centru za rehabilitaciju Stančić ustupila je stan, a zauzvrat njihovi stručnjaci dan i noć brinu o Damiru, ali i još dvoje korisnika koji su se tamo uselili iz Stančića. Oni su Krešo i Vesna iza kojih su godine života u Centru otkud su željeli otići.

Za samostalan život nisu imali nijedan preduvjet, a danas je Dubrava konačno njihov dom i novi život.

– Radim u DM-u i zaradim 350 kuna, idem sama po namirnice, skuham grah, rižu na mlijeku, Krešo podsjeća na uključivanje i isključivanje – čita nam Vesna sa papira na koji je zapisala što će nam reći. Na posljednji zadatak, ovaj Krešin, reagira i viša asistentica, Bernarda Mrdalj, dodajući da baš Krešo među njima je onaj sa najboljim pamćenjem. Teško je opisati ponos i sreću koju ovi ljudi pokažu, a sve te svakodnevne radnje što nam je nabrojala Vesna, ovoj su ženi doista veliko uzbuđenje i nešto što joj se činilo nedostižnim.

Danas sve to uči i čini uz tri asistentice Centra i jednu višu asistenticu koja vodi njihovo domaćinstvo. Tri asistentice pak Vesni, Kreši i Damiru pomažu učiniti sve što oni zbog svojeg stanja ne mogu sami te ih potiču da sve što mogu nauče i čine samostalno. Cijela ova priča učinak je deinstitucionalizacije, procesa koji je započeo unazad par godina i kojim se korisnike institucija nastoji ostaviti i omogućiti im normalan život.

Ukupno imamo 21 stan od kojih je 12 u Dugom Selu i osam u Jelkovcu te smo i u ovom u Dubravi.Moderna ustanovaUkupno je broj korisnika u Stančiću smanjen za 30 posto odnosno njih stotinu, a 200 korisnika je na dugotrajnoj skrbi.Želimo pokazati kako je Stančić moderna ustanova koja potiče razvoj socijalnih usluga u zajednici i pomažemo osobama s invaliditetom da ostanu u svojem poznatom obiteljskom okruženju – objašnjava prof. Sanjica Grbavac, ravnateljica Stančića.

–Mogu ja još nešto nadodati? – reagira asistentica Mirjana Mašić i prepričava kako se Vesna naučila sama izboriti za njihova prava pa tako kada ima neku nedoumicu direktno zove ravnateljicu.Ja ju slušam, čujte, pa to se ni ja ne usudim – iskreno će ova asistentica koja svoj radni dan provodi osnažujući za život ovih troje ljudi. A izazova nije malo, oni su im svakodnevica.     

>> Za obnovu dječjih domova u prvom valu kampanje Reci DA! prikupljeno 166 tisuća kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije