Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Osoba tjedna: Darko Milinović, ministar zdravstva

darko milinović
Ilustracija Tonči Zonjić
VL
Autor
Diana Glavina
13.11.2009.
u 16:00

“Da nisam ‘fit’, teško da bih mogao izdržati ovaj tempo rada i toliko svakodnevnoga stresa”, znao je reći Milinović u vjeri da kao ministar zdravstva i osobnim primjerom educira javnost koliko je sport važan za održavanje zdravlja.

Ministar zdravstva Darko Milinović više je puta konkretno – izlaganjem fotoreporterima svoga mišićavoga torza na kojemu se doista mogu izbrojiti sve “pločice” – dao javnosti do znanja da je sportaš, da se brine o svome tijelu i kondiciji. “Da nisam ‘fit’, teško da bih mogao izdržati ovaj tempo rada i toliko svakodnevnoga stresa”, znao je reći Milinović u vjeri da kao ministar zdravstva i osobnim primjerom educira javnost koliko je sport važan za održavanje zdravlja.

Ministrove “ljetne fotografije” bile su hit tema ne samo u svim medijima nego i priča koja se uz kavu vukla nekoliko dana. No, preporučiti ljudima koliko je važno baviti se sportom, savjetovati da u sezoni gripe treba posegnuti za vitaminom C, voćem, čajem, toplim napicima može se uvrstiti u prihvatljive populističke izjave, ali savjetovati saunu u borbi protiv gripe spada već u (ne)populistički igrokaz.

Samo dva-tri dana nakon dobrog PR-a kad se pred kamerama cijepio i zaštitio od sezonske gripe, ali usput i pokazao snažna ramena, sustiže nas ministrova izjava kako se nada da je imunološki jači od nove gripe, jer, objasnio je, nakon što mu se sin inficirao virusom A H1N1, tata je ostao na nogama, bez simptoma bolesti. Ali – otišao je i u saunu, a na plus 90 stupnjeva virusi ne preživljavaju! Prema tome, kao da je rekao – dragi građani, koristite saunu u prevenciji pandemijskog virusa gripe. A kao liječnik sigurno zna da sauna i nije za svaku osobu, da je nekim kroničnim bolesnicima znojenje na visokoj temperaturi zabranjeno.

Ma to je folkloristička izjava! Jasno da nije istina da visoka temperatura uništava virus – komentirali su ovih dana liječnici.

Prema tome, jasno je i to da bi se ministar Milinović trebao ponekad suspregnuti, ako ne želi da njegov mandat pamtimo po pandemiji virusa gripe, jer ju je čovječanstvo iščekivalo 41 godinu, i izjavama kojima “bljesne” s vremena na vrijeme, a koje će u nekih pobuditi smijeh i čuđenje, u drugih zgražanje.

Doista nepotrebno, jer je Milinović uz pomoć stožera u koji je okupio izvanredne stručnjake, primarno infektologe i epidemiologe, uz pomoć liječnika koji ovih dana doslovno spadaju s nogu, zdravstveni sustav dobro organizirao i pripremio za borbu protiv pandemije. Ali se i jasno suprotstavio nekim primjedbama da je kupio previše antivirusnih lijekova i cjepiva za pandemijski virus. Organizirati zdravstveni sustav i jest posao ministra zdravstva, ali iz iskustva nekih zemalja kao što je Ukrajina, gdje se već broji više desetaka žrtava pandemije, jasno je koliko je važno stvari držati pod kontrolom.

A virus – koji živi svojim životom, prilagođava se svim uvjetima, ali i mijenja – vrlo lako može ne samo izmaknuti kontroli nego i slomiti one koji su uvjereni da im se imunitet može uspješno suprotstaviti zaraznoj bolesti koja ovih mjeseci hara svijetom.

Ključne riječi

Komentara 5

AP
ApoloniDafne
10:19 22.11.2009.

Ministar Milinović uopće ne izgleda sofisticirano i profinjeno , kako bi trebao izgledati jedan ministar na pr. zdravstva. To što je on \"fit\", više govori o njegovoj posvemašnoj ignoranciji prema određenim problemima. Mjesto da se bavi zdravstvom i gorućim problemima on se bavi fiskulturom i pravilnom ishranom i to svojom!

PT
Ptica
16:27 13.11.2009.

Jel to onaj Milosevicev ministar u Kninu do 1995?

CA
CaptMikulaMali
19:53 13.11.2009.

-A interesantno je koliko su cjepiva za \"običnu\" gripu naručili ovi gore: za zemlju koja ima populaciju veču od 4 milijuna stanovnika, kreteni naručili 600.000 doza cjepiva. Pitanje je TKO neće dobiti priliku da se cjepi - da li to ide po nekom stranačkom ključu, pa na primjer članovi i simpatizeri SDP-a i HNS-a neće dobiti cjepivo, neka slobodno krepaju, ili možda ipak to ide po nacionalnom ključu - za Srbe i Slovence cjepiva nema, a za Hrvate koji stanu prekasno u red, ha tko im je kriv što su spori.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije