Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO LICE NA HRVATSKOJ POLITIČKOJ SCENI

Osnovan Fokus: Smanjili bi poreze i državnu upravu

Osnivanje stranke Fokus
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/14
07.03.2020.
u 22:27

U fokusu je rasterećenje gospodarstva, što će utjecati i na poboljšanje demografske slike

Ni o domovini ni o komunizmu, već o klimatskim promjenama i manjim porezima. Pomalo netipične teme za hrvatsku politiku “pretresale” su se na osnivačkoj skupštini nove stranke Fokus, za čijeg je predsjednika izabran zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi.

Donedavni HNS-ovac, koji se spominjao i kao mogući nasljednik Ivana Vrdoljaka, svoju je matičnu stranku napustio krajem siječnja, a već je tada najavio kako je “njemu njegov politički put jasan” te će on biti u smjeru manjih poreza i državne administracije s manje zaposlenih.

Osnivanje stranke Fokus
1/14

Upravo se za te ciljeve zalaže Fokus, a Nađiju su se pridružili mahom političari i poduzetnici prosjeka godina oko 40, koji sad imaju otprilike pola godine da postanu prepoznatljivi na listićima koji će se zaokruživati na idućim parlamentarnim izborima.

I klimatske promjene

– Fokus je stranka centra koja će zagovarati produktivnost, boriti se za smanjenje poreznog i regulatornog rasterećenja građana i poduzetnika te za manju državnu administraciju i pravodobnu prilagodbu klimatskim promjenama – najavio je Nađi pa dodao kako se porez na dohodak u Hrvatskoj već mogao ukinuti.

Kako je rekao, s obzirom na to da je državni proračun u posljednje četiri godine narastao za 30-ak milijardi kuna, a prihodi od poreza na dohodak su bili uglavnom oko 12 milijardi, očito je da poreza na dohodak, da se htjelo, više nije trebalo biti.

– Ukidanje poreza na reinvestiranu dobit zasigurno bi povećalo investicije i otvorilo nova, bolje plaćena radna mjesta. Smanjenje broja zaposlenih od 20 posto u državnoj administraciji kreirale bi se direktne uštede od oko šest milijardi kuna, uz dodatne uštede za građane i poduzetnike u obliku ukidanja nepotrebnih administrativnih procesa – objasnio je Davor Nađi, dok je njegov novi stranački zamjenik, a i bivši kolega iz HNS-a Ivan Gulam, kazao kako je on već, vođenjem općine Pirovac, dokazao da su mu smanjenje poreznog opterećenja i raznih parafiskalnih nameta prioriteti.

Načelnik Pirovca rekao je kako će Fokusov fokus biti na rasterećenju gospodarstva što, posljedično, može djelomično riješiti i demografske probleme u Hrvatskoj.

Fokusovski plan za Slavoniju

– Kroz našu stranku, ali i kao član Odbora regija EU, zalagat ću se za održiviji turizam osiguravanjem posebnih sredstava EU za naše gradove i općine – obećao je Gulam, koji smatra i da je “došlo vrijeme u Hrvatskoj da mlada i obrazovana generacija političara pokaže da se država može i drugačije voditi”. A fokusovci imaju i plan za Slavoniju, koji je iznio potpredsjednik nove stranke, inače predsjednik gradskog vijeća Slatine Dario Vrbaslija.

– Poreznim rasterećenjem, gradnjom željeznice i sustava navodnjavanja mogu se stvoriti uvjeti za snažniji gospodarski razvoj cijele Slavonije i time podignuti broj radnih mjesta koja nisu vezana za državni sektor, a istovremeno dignuti i plaće – kaže Vrbaslija, pa dodaje da se jedino većim plaćama i radnim mjestima ljude može zadržati u Slavoniji, a one koji su otišli, vratiti.

Četiri su ključne mjere kojima će se fokusovci baviti, kažu, a one su ukidanje poreza na dohodak, kao i onog na reinvestiranu i zadržanu dobit. Porez na isplaćenu dobit trebao bi biti, govore, 15 posto, a 20 posto žele smanjiti broj zaposlenih u državnoj administraciji. Kao posljednje, “ali ne i najmanje važno”, istaknuli su prilagodbu klimatskim promjenama.

Komentara 5

DE
densokubura
10:11 08.03.2020.

uništili su hns i sad bi isti ljudi osnivali hns2

ST
Starotopoljanin
11:41 08.03.2020.

majko bozja pomozi ovom napacenom narodu.samo osnivaju stranke ,a nitko poduzeca.svi bi u politiku ,a sada ovi samo hrpa dabalebarosa,obecavaju suplja g...a,i nista vise.

Avatar comparator
comparator
07:47 08.03.2020.

Za Hrvate t.j. za građane Hrvatske te minimalne primjene neće odigrati nikakvu ulogu jer se neće osjetiti na plaćama domaće radne snage nego tek na kontu tvrtki koje uvoze radnu snagu iz Srbije i BiH jer tvrtke koje preferira HNS iz koje dolazi ovaj gospodin rade isključivo dogovorene poslove s Hrvatskim šumama ,Hrvatskim vodama , HEP-om , a gdje opet monopol za poslove imaju unaprijed HNS-ovi kadrovi kao vlasnici tih fiktivnih tvrtki s jednim zaposlenim. Naime uglavnom te male tvrtke su paravan za direktore državnog sektora i njima Hrvatska ne znači ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije