Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE U PRAVOSUĐU

Visoki kazneni sud može početi raditi 1. siječnja 2021.

ustavni sud
Patrik Macek/PIXSELL
03.11.2020.
u 15:27

Novi sud bit će smješten u zgradi zagrebačkog Županijskog suda, koja se trenutačno obnavlja

Osnivanje Visokog kaznenog suda (VKS) u skladu je s Ustavom, odlučio je Ustavni sud na jučerašnjoj sjednici. Time je odbijen zahtjev za ocjenu ustavnosti zakonskih odredbi koje reguliraju rad Visokog kaznenog suda koji su prošle godine podnijeli SDPovi saborski zastupnici Orsat Miljenić i Peđa Grbin.

Oni su smatrali da je zakonska odredba koja Visokom kaznenom sudu daje ovlast da odlučuje o žalbama na presude županijskih sudova protuustavna jer je prema Ustavu za ujednačavanje sudske prakse u kaznenim predmetima nadležan Vrhovni sud Republike Hrvatske.

No njihov zahtjev za ocjenu ustavnosti sada je odbijen, a kako je priopćeno s Ustavnog suda, devet sudaca je smatralo da je osnivanje Visokog kaznenog suda u skladu s Ustavom, dvoje je glasalo protiv i napisat će izdvojena mišljenja, a dvoje nije glasalo jer su ranije u Saboru sudjelovali u raspravi i donošenju zakona. Izdvojena mišljenja imali su Lovorka Kušan i Goran Selenac, dok su se od glasanja izuzeli Ingrid Antičević Marinović i Josip Leko.

Prema stavu Ustavnog suda, Visoki kazneni sud trebao bi početi s radom 1. siječnja 2021.

– Ustavni sud nije našao da bi ustanovljavanjem Visokog kaznenog suda i njegovih nadležnosti bio doveden u pitanje ustavni položaj Vrhovnog suda, kao najvišeg suda koji osigurava jedinstvenu primjenu prava i ravnopravnost svih u njegovoj primjeni. Ustavni sud nije se bavio time treba li ustanoviti Visoki kazneni sud, budući da je ustanovljavanje, djelokrug, sastav i ustrojstvo sudova u nadležnosti zakonodavca – priopćeno je s Ustavnog suda.

Zašto su ustavni suci smatrali da nije ništa sporno oko osnivanja i početka rada Visokog kaznenog suda, bit će poznato kada bude objavljena njihova odluka.

Osnivanje VKS-a od početka prate kontroverze, jer dio pravne javnosti smatra da je osnivanje takvog suda nepotrebno. Trebao je početi s radom 1. siječnja ove godine, no to je odgođeno odlukom Ustavnog suda, kako bi se odlučilo o zahtjevu za ocjenu ustavnosti koji su podnijeli Grbin i Miljenić. U javnosti ga se zove i “Turudićevim sudom”, jer je Dražen Bošnjaković, bivši ministar pravosuđa, kao osobu koja je zadužena za tehničke poslove u osnutku VKS-a odredio Ivana Turudića, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda. Ni ta odluka nije prošla bez prijepora jer prema zakonu poslovi osnivanja VKS-a mogli su se povjeriti sucu istog ili višeg ranga u odnosu na onaj koji se osniva. A kako je Turudić predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, odnosno suda nižeg ranga, velik dio pravne javnosti smatrao je da je osnivanje tog suda trebalo povjeriti nekom sucu Vrhovnog suda.

Osim toga, Turudić slovi i kao najsigurniji kandidat za budućeg predsjednika tog suda, a hoće li to uistinu i postati, tek će se vidjeti. On je jedan od 11 sudaca koje je DSV lani imenovao za suce VKS-a, a kada počne s radom, VKS će odlučivati o žalbama na presude županijskih sudova. Bit će smješten u zgradi zagrebačkog Županijskog suda, koja se trenutačno obnavlja jer je jako oštećena u potresu. Inače, iako su novinari, a i Grbin kao jedan od podnositelja zahtjeva za ocjenu ustavnosti, tražili da sjednica bude otvorena za javnost, tom zahtjevu nije udovoljeno.

Ključne riječi

Komentara 8

JA
jadnatikoza
16:21 03.11.2020.

Možemo ga nazvati i ovako: 'Viši HDZ-ov sud za spremanje viših premeta u najvišu ladicu kako bi financijeri stranke pobjegli u BiH'

Avatar Nilski konj
Nilski konj
15:39 03.11.2020.

Visoki kazneni sud, visoki prekršajni sud, visoki upravni sud pa dokle više? Šta je sljedeće? Viši od visokog kaznenog suda? Izmišljaju sinekure , a situacija u pravosuđu nikad gora.

TO
ToTu
16:37 03.11.2020.

Treba uhljebiti spodobne sudce koji sude godinama pojedine slučajeve bez presuda....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije