Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sud odlučio

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange bit će izručen Švedskoj

Julian Assange
AFP/PIXSELL
24.02.2011.
u 12:29

Assange ima pravo na žalbu i zbog toga bi se cijeli postupak mogao odužiti do ljeta

Sud u Londonu odlučio je danas da se osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea izruči Švedskoj. Švedske vlasti žele suditi Assangeu zbog navodnog silovanja. Assange optužbe poriče. 

Sudac Howard Riddle nije prihvatio argumente Assangeovih odvjetnika da će suđenje u Švedskoj biti pristrano i politički motivirano. Riddle je kazao kako Assange nije želio da ga švedske vlasti ispitaju, da im je bio nedostupan te da se čini da je namjerno izbjegavao švedske istražitelje. 

Assange ima pravo na žalbu i zbog toga bi se cijeli postupak mogao odužiti do ljeta. Žalbu mora uložiti u roku od sedam dana. Assange je uhićen početkom prosinca u Britaniji na zahtjev švedskih vlasti.

Njegovi su odvjetnici ranije izjavili da, ako Assange bude izručen Švedskoj, postoji mogućnost da će biti prebačen u SAD ili čak u Guantanamo, gdje bi se suočio s odvojenim optužbama povezanima s objavljivanjem 250.000 tajnih dokumenata State Departmenta. 

– Ako bude izručen, Assange u Švedskoj neće imati pošteno suđenje. U slučaju da ga Švedska izruči SAD-u, prijeti mu smrtna kazna – izjavio je Geoffrey Robertson, odvjetnik osnivača WikiLeaksa.

Komentara 25

OB
-obrisani-
12:46 24.02.2011.

BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOO juda ce biti izrucennnnnnnnnnnnnn

PR
Protivcenzure
12:54 24.02.2011.

nije odao niti jednu tajnu niti kompromitirao sigurnost nikoga. samo je pokazao kakvi su stvarno diplomati, naštetio je njima i zaslužili su. sada mu namještaju.

OB
-obrisani-
12:39 24.02.2011.

Ajde Englezi, recite ne Amerima....a haaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije