Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGIJA Katarski emir dolazi u posjet zbog opskrbe plinom

Osnivač Al-Jazire će iz Hrvatske spasiti Europu

04.04.2009.
u 19:06

Skorašnji posjet katarskog emira Hamada bin Khalifa al-Thanija, osmog najbogatijeg monarha svijeta, mogao bi dovesti do dogovora koji bi Hrvatsku smjestio u fokus rješenja za stalne plinske krize u srednjoj Europi.

Svrgnuo oca
Na svojim plinonosnim poljima u Perzijskom zaljevu Katar posjeduje treće plinske rezerve na svijetu te je najveći svjetski izvoznik ukapljenog plina. Od katarskog veleposlanstva smo doznali da emir u Hrvatsku dolazi 22. travnja. Riječ je o čovjeku koji je do danas izgradio dvije milijarde dolara vrijedno poslovno carstvo. Danas 57-godišnji emir al-Thani na mjesto prvog čovjeka Katara uspeo se 1995., iskoristivši izlet svoga oca Khalife bin Hamada al-Thanija u Švicarsku kako bi proveo mirni državni udar.

Za razliku od svoga konzervativnog oca, koji je usko surađivao s Irakom i Iranom, on je za 13 godina vladavine pokrenuo niz unutranjih reformi u svojoj zemlji. Ženama je dao pravo glasa 1997. godine, a Katar, koji je 1952. kada je on rođen imao samo 40.000 vrlo siromašnih stanovnika, pretvorio je u zemlju s milijun stanovnika i gospodarskog diva. Zahvaljujući diplomatskim sposobnostima, Katar je pretvorio u politički vrlo bitnu zemlju u arapskom svijetu, a zahvaljujući uspješnom posredovanju u krizama u Libanonu, osobno je postao glavni pregovarač na bliskom istoku.

Sport i glazba
Katar je promovirao i velikim sportskim događajima poput Qatar-open u tenisu i svjetskog nogometnog prvenstva za mlade, a od početka je razumijevao i moć medija. Al Jazeera, jedna od najmoćnih TV postaja u arapskom svijetu, a sve više i globalno, također je njegov projekt, u koji je direktno uključena njegova supruga Moza Bint-Naser al Misned.

Katarski emir je danas u krizom poharanom svijetu, posebno u Europi, rado viđen gost. U ožujku je najavio investiranje u automobilsku industriju u Njemačkoj, a mnogi na njega računaju i kao na rješenje za plinske krize koje izbijaju zbog sukoba između Rusije i Ukrajine.

Katar je naime prošle godine objavio da do 2010. namjerava udvostručiti ionako ogromnu proizvodnju zemnog plina i s Poljskom je ušao u pregovore oko izgradnje LNG terminala u Baltičkom moru. Mađarska je pak također zainteresirana za katarski plin, za što je potrebno osposobiti terminale na Krku ili u Pločama. Neslužbeno doznajemo da se emir Al-Thani želi uvjeriti u isplativost LNG terminala, za koje želi da ih koriste i muslimani u BiH, te da računa na dogovor Mesića i Sanadera, koji je skloniji projektu na Krku nego u Pločama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije