Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSKEPTICIZAM

Osniva se Italexit, stranka koja želi izlazak Italije iz EU, a njezin osnivač citirao je i Mussolinija

Foto: EXPA/Pixsell
18.07.2020.
u 16:28

Anketa iz travnja kaže da je 51 posto građana Italije za ostanak u Uniji, a 49 protiv toga.

Više je interesa u inozemstvu nego u Italiji izazvao Gianluigi Paragone, bivši novinar, a sada političar, kojega je iz stranke izbacio Pokret 5 zvijezda (M5S), koji tvrdi da želi sa svojom novom strankom predložiti izlazak Italije iz Europske unije te odbaciti euro. O Paragoneu su pisali Financial Times, Guardian, Politico, Bloomberg…, a u Italiji se zna da taj političar, senator bez stranke, nema velike šanse, ali bez obzira na sve, želi biti uvijek u centru pažnje.

Parafrazirao Mussolinija

Prvo nešto o Paragoneu. Rođen je 1971. u Vareseu, ali obitelj mu je iz središnje Italije, počeo je raditi kao novinar u lokalnom listu La Prealpina za koji je pratio desničarsku stranku Sjevernu ligu (kako se tada zvala, a sada je pridjev Sjeverna izbačen) i njezina čelnika Umberta Bossija. Prešao je 1990. na lokalnu TV postaju u Vareseu Rete 55 gdje je radio do 2004. Glasilo Sjeverne lige La Padania počeo je voditi 2005. Tu je bio do 2009. kada je prešao u list Lobero, a neposredno nakon toga postao je zamjenik direktora Prvog programa televizije RAI uz protivljenje predsjednika tadašnjeg upravnog odbora Paola Garimbertija koji ga je ocijenio neprikladnim za tu televiziju i njezinu tradiciju.

Paragone je odmah udaljen, ali dobio je priliku na RAI-ju voditi radioemisiju “Jedan dan kao ovca”, što je jako podsjećalo na Mussolinijevu uzrečicu “bolje jedan dan kao lav nego sto kao ovca”. Tijekom emisije kritizirao je televizijski program RAI 2 (drugi program televizije) pa je opet bio maknut, ali je ipak 2010. dobio na vođenje upravo na RAI 2 emisiju “Posljednja riječ”. Kritizirao je tadašnju vladu desnog centra, a posebno Sjevernu ligu koja je bila njezin dio (a svojedobno bio je glavni urednik stranačkog lista) pa je tadašnji čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi zabranio svim članovima stranke da se pojave u Paragoneovoj emisiji. Paragone se 2018. odlučio kandidirati na izborima s M5S i ušao je u Senat.

Posvadio se i s vrhom te stranke, posebno zbog glasovanja u parlamentu suprotno onome što je zatražila stranka pa je iz nje izbačen u siječnju 2020. Od tada više nije bio zanimljiv ni medijima pa je polovicom lipnja, očito u želji da bude u centru pažnje, najavio osnivanje stranke Italexit’. No ostao je i dalje u sjeni pa je sada privukao medije, posebno iz Velike Britanije, zbog najave da će prvi cilj nove stranke biti izlazak Italije iz eurozone i EU. U travnju i svibnju provedena su razna ispitivanja javnosti, prema kojima su Talijani postali veći euroskeptici nego što su bili prije epidemije koronavirusa. Čak 53 posto ispitanih želi da se revidiraju odnosi s EU, a čak 35 posto je za izlazak Italije iz EU te odbacivanje eura.

Ispitivanje je proveo Centar za izbornu analizu (CISE) privatnog sveučilišta Luiss. Ispitivanje je provedeno početkom svibnja. Prema drugom ispitivanju na uzorku od 1000 ispitanika koje je polovicom travnja provela agencija Tecnè na pitanje jesu li za ostanak ili za odlazak iz EU njih 51 posto je za ostanak, a 49 posto za izlazak Italije iz EU i eura. U trećem ispitivanju koje je također u travnju provela agencija Bidimedia s pitanjem o izlasku iz EU 40 posto ispitanih odgovorilo je da je za izlazak. Prema ispitivanju koje je pak provela Euromedia Research 58,2 posto ispitanih Talijana podupire euro, a samo ih je 33,8 posto protiv. Ispitivanje SWG-a početkom ovog mjeseca pokazuje kako 39 ispitanih Talijana ima povjerenje u EU u odnosu na 27 posto koliko ih je imalo u travnju.

‘Zbog parlamentarne fotelje’

Rezultati ispitivanja pokazuju kako se oni mijenjaju u odnosu na trenutačnu situaciju u odnosima Italije i EU, ali kada bi se stvarno na eventualnom referendumu (koji može biti samo konzultativni i neobvezujući za međunarodne ugovore) pitalo Talijane žele li napustiti euro i vratiti se na liru, zasigurno bi većina bila za euro jer znaju kako je lira bila slaba i varirala na monetarnom tržištu što je dovodilo do znatnog poskupljivanja nafte i ostalih sirovina.

Liga Mattea Salvinija svojedobno je bila za odbacivanje eura, ali sada je odustala od te ideje jer s njom nije imala uspjeha. Prema ispitivanju agencije Piepoli, stranka Italexit bi na eventualnim izborima mogla dobiti sedam posto glasova što bi omogućilo Paragoneu da ostane u parlamentu jer ga zasigurno nijedna druga stranka ne bi kandidirala. Dakle, osnovao je stranku da bi si omogućio eventualno daljnje dobivanje parlamentarne plaće.

Komentara 39

Avatar film
film
16:43 18.07.2020.

EU je tamnica naroda...

Avatar Ninja1
Ninja1
17:24 18.07.2020.

Kaj vele Šarlmišel i njegov priguzni, Plenki? 😂😂😂

ZB
Zoki-Bijela
17:11 18.07.2020.

Sta kaze Penelopea na ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije