Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domišljati prevaranti

Osmislili lažnu nagradnu igru pa preko kviz uputnika krali osobne podatke

Računalo prevara kviz
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
07.04.2020.
u 10:56

Da bi sve izgledalo uvjerljivije, na lažnoj stranici su čak objavljeni i komentari građana koji su spomenute nagrade već 'osvojili'

Da nečija nesreća može nekome biti i sreća ponovo se pokazuje u doba pandemije COVIDA-19 jer policija sve češće upozorava građane da paze na svoje osobne podatke, pogotovo u komunikaciji preko interneta. Posljednje takvo upozorenje došlo je iz PU zagrebačke, koja je reagirala nakon niza dojava građana o mogućoj internetskoj prevari, koja je služila za krađu osobnih podataka.

Ovoga puta, ustanovila je policija, prevaranti su bili uistinu domišljati. Osmisli su nagradnu igru u formi kviza koji je objavljen na jednoj internet stranici. Predstavljali su se kao zaposlenici jednog telekomunikacijskog poduzeća, a građanima su, ako ispune kviz upitnik s pitanjima, nudili mogućnost osvajanja mobitela i tableta. Da bi sve izgledalo uvjerljivije, na lažnoj stranici su čak objavljeni i komentari građana koji su spomenute nagrade već "osvojili".

Policija stoga opet upozorava građane da budu oprezni te pojačaju samozaštitu na internetu. Savjetuju im tako da ne pristupaju nepouzdanim poveznicama na internet stranicama, da ni na koji način nepoznatim osobama ne ustupaju svoje osobne podatke, da se ne registriraju na nepoznate stranice novim korisničkim podacima ili korištenjem Gmail ili Facebook podataka, da ne odgovaraju ili ne otvaraju poveznice nepoznatih e-mail poruka, da blokiraju na internetu poruke na društvenim mrežama i e-mailove nepoznatih pošiljatelja...

VIDEO Online nastava

Komentara 1

ZO
Zooltan
11:36 07.04.2020.

Uvijek se nađe neka ovca koju operušaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije