Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prve sijamske blizanke

Osmijeh koji obara s nogu – heroine Valentina i Kristina već i pužu

Sijamske blizanke
Foto: Privatni album
1/5
30.10.2019.
u 09:18

Živahne su, okreću se, počele su, na neki način i puzati, zapravo više je to kretanje kao crv – smiješka se ponosna majka Marija

Riječi su suvišne – napisala je Marija Tambolaš uz fotografiju svojih blizanki koje su proljetos osvojile srca cijele Hrvatske, ali i šire. Djevojčice su Valentina i Kristina, rođene prije devet i pol mjeseci kao prve hrvatske sijamske blizanke i nedugo potom uspješno razdvojene povijesnim pothvatom liječnika s Rebra.

Doslovce obara s nogu njihov širok osmijeh dok veselo poziraju za fotografiju.

– Živahne su, okreću se, počele su, na neki način, i puzati, zapravo više je to kretanje kao crv – smješka se ponosna majka Marija.
– Pogotovo vole brata i seku, Ivana i Maju – nadovezuje se ona.

VIDEO Prve hrvatske sijamske blizanke

Valentina i Kristina rođene su u 33. tjednu, sa spojenim donjim dijelom prsnog koša, zajedničkom jetrom i crijevima. Na svijet su, dakle, stigle gotovo dva mjeseca prerano pa su odmah nakon rođenja u KB-u Sveti Duh oživljavane i premještene na Rebro, gdje su održavane na životu s nezrelim plućima i crijevima.

Okupljen je dvadesettročlani tim koji je na KBC-u Zagreb radio zahvat razdvajanja. Operacija je trajala 15 sati, a prethodilo joj je nekoliko tisuća sati posla medicinskih sestara i laboranata, puno planiranja, procjena i dobra organizacija. Sudjelovalo je 14 liječnika – kirurzi, plastični, abdominalni, kardijalni, anesteziolozi…

Video: Odvojili blizanke

Komentara 5

V4
Val_4
09:36 30.10.2019.

Prekrasno,humano djelo lijecnika koje je pokazalo sto suradnja,vjestina i pamet mogu.Razveseli ovakav clanak uvijek i iznova.Napokon je tu natruha srece sto zivimo upravo tu gdje zivimo i potakne covjeka da bude pozitivniji i bolji. Hvala za ovu pricu svim sudionicima

Avatar Radagast
Radagast
10:16 30.10.2019.

Mali anđeli.. :-)

WI
winimneiania
09:49 30.10.2019.

Prekrasne male bebice, bas cakano i zdravo izgledaju, bice to prava dva mala curetka. Precakane su, seceri mali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije