Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIONALNA PICOKIJADA

Osmanlije iznova posramljeni i pognutih glava napustili grad Picoka

picokijada
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/7
28.06.2015.
u 15:10

Na kraju još jedne pobjedonosne bitke, slavlje je uveličano veličanstvenim vatrometom

U Đurđevcu traje višednevna nadaleko poznata manifestacija Picokijada, najveća turistička manifestacija kontinentalne Hrvatske.

Stara "Legenda o Picokima" živi u narodu Podravine gotovo 5 stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, točnije 1552. godine kada je osmanska prijetnja pokucala i na pitomi i miroljubivi podravski kraj. Moćni Ulama-beg, nakon haračkih pohoda po sjevernoj Hrvatskoj naišao je na odlučnost Đurđevačkih žitelja da brane svoj zavičaj. Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane, a iscrpljeni branitelji, poslušavši savjet stare Đurđevčanke, kao svoju posljednju nadu, iz topa su ispalili zadnje pile (picoka) koje su imali. Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci, uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade. Stari Đurđevački grad nikad nije bio osvojen!

Sve navedeno je uprizoreno najraskošnijim scenskim nastupom sa preko 300 sudionika, a na kraju još jedne pobjedonosne bitke, slavlje je uveličano veličanstvenim vatrometom, a uvertiru je pak predstavljala svečana povorka sudionika gradom.

>> Jelena Rozga u vrućoj haljini zagrijala "Picoke"

Ključne riječi

Komentara 1

L5
la_54
15:46 28.06.2015.

U svakom drugom kontekstu, takva folklorna proslava je simpaticna. U danasnjoj situaciji, kada cijela nacija gleda unatrag na ustase i partizane umjesto u buducnost, mozda je to jos jedan primjer sljepila. Mozda da sada Hrvati stave pile u top ip i ispucaju ga prema EU, MMF... a jos bolje da usput u top stave sve tajkune i politicare... pa onda sve uhljebe i lazne branitelje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije