Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježen dan sjećanja na fojbe u Italiji

'Osjetili su sav repertoar neljudskosti totalitarizama'

Sergio Mattarella
Annegret Hilse/DPA/PIXSELL
10.02.2019.
u 00:13

Svi govornici, među kojima ministar vanjskih poslova Enzo Moavero Milanes, ministar obrazovanja Marco Bussetti i drugi, te predsjednik udruge izbjeglica iz Istre, Rijeke i Dalmacije Antonio Ballarin, istaknuli su da se te tragedije ne smiju politizirati, već se moraju ostaviti povjesničarima da ih izučavaju kako se više nikada ne bi ponovile.

Zahvaljujem veleposlanicima Hrvatske (Jasen Mesić), Slovenije i Crne Gore na njihovoj prisutnosti što potvrđuje veliko prijateljstvo koje veže naše narode u zajedničkoj sudbini, kazao je jučer predsjednik talijanske republike Sergio Mattarella u govoru na obilježavanju Dana sjećanja na progone Talijana u Jugoslaviji u predsjedničkoj palači Quirinaleu. Na obilježavanju su sudjelovali talijanski izbjeglice i njihovi potomci te potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin i slovenski zastupnik talijanske manjine Felice Ziza. Mattarella je kazao da je sudbina mnogih naroda na istoku Europe bila da prijeđu izravno iz nacističkog u komunističko ugnjetavanje.

– Svojim životima platili su svu neljudskost velikih totalitarizama 20. stoljeća, raznih ideologija, ali sličnih u načinima proganjanja, kontrole, represije i eliminacije disidenata – kazao je Mattarella.

Okrutnu sudbinu doživjeli su Talijani u Istri, Dalmaciji, Julijskoj-krajini kroz istodobnu prisutnost na istom teritoriju dva simbola užasa: San Sabba (u bivšoj rižarni pokraj Trsta nacisti su, poslije primirja u Italiji, 8. rujna 1943. uspostavili jedini nacistički logor na talijanskom tlu, nap. a.) i fojbi (kraške jame u Istri i zaleđu Trsta u koje su Titove snage bacale Talijane, nap.a.), kazao je Mattarella.

Pogranični prostor bio je izmučen već u Prvom svjetskom ratu, a onda je “postao prostorom fašističke brutalnosti protiv slavenske manjine i okrutne njemače okupacije, a zatim je inicijativom jugoslavenskih komunista postala mjestom nasilja, ubojstava, represije, osvete protiv Talijana”. Svi govornici, među kojima ministar vanjskih poslova Enzo Moavero Milanes, ministar obrazovanja Marco Bussetti i drugi, te predsjednik udruge izbjeglica iz Istre, Rijeke i Dalmacije Antonio Ballarin, istaknuli su da se te tragedije ne smiju politizirati, već se moraju ostaviti povjesničarima da ih izučavaju kako se više nikada ne bi ponovile. Ballarin je zahvalio hrvatskim i slovenskim vlastima što sudjeluju u otkrivanju povijesnih tragedija.

Pogledajte video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
02:57 10.02.2019.

Zanimljivo je a ne primjetiti da dotični autor ovog pristranog zlobnog pamfletića ne navodi ni jedan jedini povijesni podatak tadašnje okupacione fašističke vlade italie, ko je koga napao i ko je koga okupirao, ispada barem prema pročitanom da smo mimo mi njih napali i okupirali a ne oni nas, naravno prema sadašnjem srbskom obrascu laži tzv okupacione žrtve rata prema kojem napadač ispadne žrtva samo zato šta je dobio po lampi u tuđoj kući, nevjerovatna je ta bliskost srbskog i talijanskog ustaljenog napada na RH a sve uz pomoć domaćih izdajnika bez toga ne može, uostalom neka cvile baš nas briga dobićete opet ako nam uđete u kuću, ende.

PL
@ploto@
10:12 10.02.2019.

'Osjetili su sav repertoar neljudskosti totalitarizama',a zapravo su bili kolateralne žrtve talijanskog fašizma,koji je sam po sebi totalitarizam.Ide kao mačak oko kaše .a propustio da kaže glavni dio koji se tiče uzroka i posljedica.

MU
Mukowsky
10:32 10.02.2019.

A što su talijanski fašisti zajedno s četnicima radili po Dalmaciji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije