Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rizično ponašanje

Osječki učenici provode na internetu rekordnih pet sati dnevno

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
1/3
05.11.2019.
u 16:59

Istraživanje fakulteta u Zagrebu i Osijeku o adolescentima i rizičnom ponašanju...

Čak pet sati dnevno provode na internetu osječki srednjoškolci, najviše u Hrvatskoj. Prvi spolni odnos već do 14. godine imalo je njih 13,4 posto, a petina ih do 16. godine promijeni dva ili više partnera. Čak 33,6 posto mladih otkrilo je kako je barem jednom ili više puta svjedočilo vršnjačkom nasilju u posljednja četiri tjedna, a njih 18,2 posto i sami su bili žrtvama u istom razdoblju.

Misli o samoubojstvu

Otkrio je to projekt “Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj”, iza kojeg stoji Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu te Studij socijalnog rada pri Pravnom fakultetu u Osijeku. Ukupno 1703 Osječana od 14 do 19 godina sudjelovalo je u istraživanju, a prosječna je dob 16 godina. Riječ je o širem istraživanju u ukupno 5 gradova.

– Dosta su visoke stope simptoma anksioznosti, depresivnosti i stresa, kao i pijenja, rizičnog klađenja i općenito igara na sreću. Konzumacija marihuane i generalno sredstava ovisnosti, osim alkohola, nešto je manja nego u ostatku Hrvatske, ali dosta su problematični pokazatelji vezani uz korištenje interneta – rezimira doc. dr. sc. Miranda Novak, voditeljica projekta.

Video - Prosvjed učenika srednjih škola "Klimatske promjene traže naše promjene"

 

Tužno i bezvoljno tijekom zadnja dva tjedna osjećalo se više od 28 posto mladih, njih 14,8 posto je barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva, 9 posto je izradilo plan suicida, a njih 4,8 izjavilo da su pokušali dići ruku na sebe.

Alkohol je pilo 40,6 posto učenika u posljednjih mjesec dana, a njih 32,3 posto i u prethodnih tjedan dana, iako je točenje i prodaja alkohola maloljetnicima zabranjeno. U čašicu je “zavirilo” u tih mjesec dana, zanimljivo je, 45 posto djevojaka i 36 posto mladića.

Veliki planovi za budućnost

– Manje me brine visok postotak pijenja alkohola, jer o tome govorimo dugi niz godina, a više spolno rizično ponašanje. Nikada nije jedan uzrok teškoća, iako se obično kaže kako one potječu iz obitelji. Adolescencija je sama po sebi ludo životno razdoblje, djeca se jako žele odmaknuti od roditelja, društvo je strašno važno, a istaknula bih i silan naglasak na prava djece, i zapravo gubimo obveze djece – istaknula je psihijatrica dr. Katarina Dodig Ćurković.

Ohrabruje, pak, što oko 70 posto mladih Osječana ima visoke aspiracije za budućnost i planira upisati fakultet. Iznenađuje, pak, niska privrženost školi – više od 58 posto učenika uglavnom ne voli ići u školu. Nadalje, oko 87 posto ispitanika ima prijatelje s kojima mogu razgovarati i koji im pružaju podršku kada im je teško.

– Dobri su pokazatelji o očuvanosti tradicionalnih vrijednosti, što obiteljskih, što vrijednosti zajednice – nastavlja doc.dr.sc. Novak. Profesorica Branka Rešetar, koja je pokrenula Studij socijalnog rada u Osijeku, istaknula je obvezu države. – Dijete ima pravo na zdravo odrastanje i razvoj, a država se obvezala to mu i omogućiti, potpisujući Konvenciju o pravima djeteta. Ovo jesu problemi obitelji, ali ne samo nje, već i zajednice – poručila je.

Komentara 4

PR
predator57
19:12 05.11.2019.

Ja znam jednu koja je na internetu sigurnih 18 sati.

BA
Barbasmora
17:11 05.11.2019.

Osijek je prazan. Danas je Osijek u irskoj. Ako ides praznim ulicama osijeka tesko virujes da jos ima mladih ali i oni se skoluju samo da idu za ostalima u Irsku. Internet je i veza sa obitelji prijateljima....koji su vecc u irskoj. Nazalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije