Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školsko zvono

Osječke đake dočekale skele, u Podvinju više nema treće smjene

prvasici
06.09.2010.
u 16:59

U OŠ "Vijenac" nastava je zbog sanacije stropova odgođena čak do 30. rujna, a građevinski radnici su trenutačno u 16 od ukupno 20 škola u gradu na Dravi.

Umjesto učenika, hodnicima OŠ "Vijenac" jučer su trčakarali samo radnici. Đaci bi na “prisilnim” praznicima mogli biti do 30. rujna, do kad bi radovi trebali biti okončani. Od 20 osječkih škola, građevinske su skele u njih 16.

Radovi još dva mjeseca

– Nadzor radova utvrdio je da nastava može početi u svim školama, učenici su sigurni, no ravnatelj OŠ "Vijenac" procijenio je da im treba odgoda – kaže gradonačelnik Krešimir Bubalo. Uređenje 13 škola počelo je 17. kolovoza, a jučer su radnici ušli u još tri. Rok za završetak sanacije je od 35 do 60 dana.

– U nekim školama po 50 ili 60 godina nitko nije čavao zabio. Kupovali su se laptopi učenicima, dok su se palile instalacije i padali stropovi – ističe. U Osijeku je ove jeseni zaustavljen trend smanjenja broja prvašića. – Imamo 904 prvašića, što je tri više. To je prvi put nakon sedam godina da ne bilježimo pad – kaže Dražen Alerić, pročelnik osječkog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

U klupe 33 osnovne škole u Brodsko-posavskoj županiji sjelo je 15.362 đaka. Prvašića je 1600, kao i lani. – To znači da se broj prvih razreda u županiji nije smanjio – kaže Dalibor Bošnjaković iz županijskog Ureda državne uprave. Školskom zvonu najviše su se veselili đaci OŠ Blaža Tadijanovića iz Podvinja jer će se u toj školi nakon 15 godina nastava održavati u dvije, a ne više u tri smjene.

Gubili cijelu jednu godinu

Zgrada je dograđena sa šest učionica. Školski će sat opet trajati 45, a ne 40 minuta.
– Za osmogodišnjeg obrazovanja zbog skraćene nastave i rada u tri smjene praktično je bila neopovratno izgubljena jedna školska godina – priča ravnatelj Tomislav Mirosavljević.

U Požeško-slavonskoj županiji u prve je razrede krenulo 784 učenika, 12 manje nego lani. U Katoličkoj osnovnoj školi u klupe je sjela tek druga generacija učenika. Tamo je 39 učenika dočekao dar iznenađenja.

– Najljepše mi je bilo kada su nam stariji učenici pjevali. I dar me obradovao. Mislim da će mi u ovoj školi biti lijepo – rekla je Ana Romić.

Broj prvašića u Vukovarsko-srijemskoj županiji se još ne zna, kao ni je li njihov broj manji ili veći. Upisi još traju.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
15:55 07.09.2010.

TAKO \"brine\" HDSSB sa \"Glavonjom\".... Pa, dragi, Osječani....BIRALI STE---DOBILI STE!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije