Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje umirovljenicima

Osim umirovljenika koji žive u RH, potvrdu ne moraju dostaviti ni oni iz Slovenije

Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.10.2019.
u 22:22

Korisniku mirovine koji pravodobno ne dostavi potvrdu o životu, odnosno do 31. prosinca, bit će obustavljena isplata mirovine, upozoravaju iz nadležnih entitetskih institucija

Korisnici prava na mirovinu kojima se isplata vrši izvan Federacije BiH do kraja kalendarske godine Federalnom zavodu mirovinsko-invalidskog osiguranja trebaju dostaviti potvrdu o životu kako bi im isplata u 2020. godini bila redovita i bez prestanka, potvrdili su za Večernji list u Federalnom zavodu MIO.

Korisnici izvan FBiH

Naime, nakon što je mirovinski Zavod u RS-u pozvao korisnike mirovine tog Zavoda da dostave potvrdu o životu kako bi nastavili uživati ovo pravo, provjerili smo kakva je situacija u Federaciji BiH.

“Isto pravilo vrijedi i za korisnike mirovina iz Federalnog zavoda MIO, a čija se isplata vrši izvan Bosne i Hercegovine, s izuzetkom korisnika u Hrvatskoj i Sloveniji jer s nositeljima osiguranja iz navedenih zemlja FZ MIO vrši elektroničku razmjenu podataka, stoga korisnici u tim zemljama od prošle godine nisu u obvezi dostavljati potvrde o životu, nego se činjenica smrti utvrđuje navedenom razmjenom podataka”, kazao nam je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda MIO.

Prema njegovim riječima, izvan FBiH (što uključuje i korisnike u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko) ima oko 70 tisuća korisnika. Izvan Bosne i Hercegovine nešto je manje od 52 tisuće korisnika. Najviše korisnika kojima Federalni zavod isplaćuje mirovine, a koji žive izvan BiH, nalazi se u Republici Hrvatskoj, a riječ je o oko 21 tisuću korisnika. “Ponavljamo, korisnici iz Republike Hrvatske nisu obvezni dostaviti potvrdu o životu. Najviše korisnika izvan Bosne i Hercegovine, a koji su obvezni dostaviti potvrdu o životu, živi na području Republike Srbije, gdje se mjesečno isplati oko 19 tisuća mirovina.

Oko 30 tisuća korisnika koji žive izvan BiH ima obvezu do kraja godine (najbolje u razdoblju od 1. studenoga do 31. prosinca) dostaviti potvrdu o životu kako bi isplata u sljedećoj godini bila uredna”, naglasio je Kvesić. Podsjetimo, korisnici mirovina stečenih u Federaciji BiH, a koji žive na području Hrvatske, od prošle godine više nisu obvezni dostavljati redovite godišnje potvrde kojima dokazuju da su živi jer se činjenica smrti sada utvrđuje automatskom razmjenom podataka među ovlaštenim agencijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tiskanicu ili obrazac potvrde o životu korisnici mirovina Federalnoga zavoda MIO preuzimaju s web-stranice Zavoda te popunjenu i ovjerenu dostavljaju na jednu od adresa Federalnog zavoda MIO u Mostaru ili Sarajevu.

Zavod u RS-u

S druge strane, potvrde o životu mirovinskom Zavodu Republike Srpske treba dostaviti ukupno 23.250 korisnika.

“Dostavljanje potvrde o životu ne odnosi se na korisnike s prebivalištem u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Federaciji BiH (26.842 korisnika) jer se taj podatak osigurava elektroničkom razmjenom podataka”, navedeno je u priopćenju Zavoda Republike Srpske. Potvrda se dostavlja u nadležnu poslovnicu mirovinskog Zavoda koja je donijela rješenje o ostvarivanju prava i koja vrši isplatu mirovine.

“Korisniku koji potvrdu o životu ne dostavi pravodobno bit će obustavljena isplata mirovine”, upozorili su iz Zavoda. Iz ovog Zavoda navode kako će korisnike izvan Republike Srpske o obvezi dostavljanja potvrde o životu obavijestiti i pisanom porukom na čeku ili nalogu za isplatu mirovine za listopad, studeni i prosinac 2019. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

ZO
Zooltan
23:04 21.10.2019.

Dugovječni ljudi preuzmu identitet umrlog umirovljenika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije