Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZI I UČINKOVITI

Osijek od 1. siječnja dobiva uskočki sud za specijalne slučajeve

22.12.2008.
u 18:01

Za devet dana trebao bi početi raditi uskočki sud u Osijeku, a pripreme za novi sudski ustroj još se ne bliže kraju. Poznato je jedino kako će na tom sudu, koji će osim u Osijeku biti osnovan i u Zagrebu, Rijeci i Splitu, raditi 12 sudaca, od kojih desetero sa Županijskoga suda te dvoje novih za koje je raspisan javni natječaj.

Gužva s raspravama
Prema najavama ministra pravosuđa Ivana Šimonovića uskočki bi suci, koji će predmete dobiti u obradu nakon podizanja i prihvaćanja optužnice, prvu raspravu trebali zakazati u roku od sedam do deset dana, no glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac kaže da će ponekad to biti teško ostvarivo.

– Pojedini predmeti su prezahtjevni i ako sudac dobije velik spis u kojem ima puno dokaznih materijala, ali i svjedoka, bit će mu teško prvu raspravu zakazati tako brzo jer će mu trebati najmanje mjesec dana da se pripremi za suđenje. No, u pravilu bi to trebalo biti tako, odnosno u roku od desetak dana sudac koji dobije pojedini predmet, a optužnica stupi na pravnu snagu, treba zakazati prvu raspravu – objasnio nam je Miroslav Rožac.

Na županijskom sudu u Osijeku trenutačno radi dvadesetak sudaca, od kojih će desetero postati uskočki suci. Međutim, ako ne budu imali previše posla, obrađivat će predmete koji nisu USKOK-ovi. Oni manje bitni predmeti, prebacivati će se na Općinski sud - poput “sitnih” davanja ili primanja mita i slično.

I jedan osječki sudac kaže kako se u pojedinim predmetima prve rasprave neće moći zakazati u roku od sedam do deset dana, kao što je to naložio ministar jer primjerice do listopada je Županijski sud imao 302 predmeta, od čega je uskočkih u prvom stupnju bilo 22, a u istrazi šest predmeta.

– Rasprave će se zakazivati u roku od sedam dana, ali za termin koji je prvi slobodan. Ponekad će se to odužiti jer stranke neće moći doći na suđenje ili će pak predmeti biti prezahtjevni, ali će se i tada rasprave morati zakazivati za neko primjereno razdoblje – kazao nam je jedan od osječkih županijskih sudaca.

Beneficirani staž
Svih 12 sudaca koji će od 1. siječnja biti na novoj funkciji, osim “promaknuća” dobiti će i 2700 kuna veću plaću nego li su je imali kao županijski suci, koja će se tako izjednačiti s plaćama Uskokovih tužitelja. Uskočki suci imat će i beneficirani radni staž kao što dosad imaju istražni suci, a za 12 mjeseci rada na papiru će im se pisati 16 mjeseci. Plaće administrativnog osoblja, koji će raditi u uskočkim odjelima sudova neće se povećavati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije