Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Osigurano 30 milijuna za podmirenje troškova karantene i vanbolničkog smještaja

Zagreb: Sjednica Vlade RH u NSK
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.07.2020.
u 14:19

Vlada je donijela odluku o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice Vojno redarstvene operacije "Oluja"

Sjednica Vlade Republike Hrvatske održala se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici s početkom u 12 sati. Na dnevnoj redu, između ostalog, bila preraspodjela sredstava planiranih u proračunu za ovu godinu. Također, na sjednici se razgovaralo o aktualnom stanju i aktivnostima vezanim za koronavirus. 

Lani otvoreno 479 predmeta sa sumnjom na pranje novca

Ured za sprječavanje pranja novca otvorio je prošle godine 479 predmeta zbog sumnje na pranje novca i financiranje terorizma, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade, na kojoj je istaknuta i visoka pozicija Hrvatske na međunarodnoj ljestvici najmanje rizičnih zemalja za pranje novca.

Prema godišnjem izvješću za prošlu godinu, od toga je prema riječima ministra financija Zdravka Marića 250 slučajeva proslijeđeno nadležnim tijelima, prije svega policiji, DORH-u, USKOK-u, SOA-i i drugim inozemnim financijsko-obavještajnim jedinicama na daljnje postupanje i procesuiranje.

U većini slučajeva odnosno 243 sumnjalo se na pranje novca, a sedam ih je sa sumnjom na financiranje terorizma

Marić je kazao da je Ured izdao i 35 naloga bankama za blokadom zbog sumnjivih transakcija, s ukupnim iznosom od 30,8 milijuna kuna.

"Što se tiče međunarordne suradnje, Ured je poslao 108 zamolbi u 30 država i zaprimio 113 zamolbi iz 32 države u svrhu razmjene podataka iz inozemstva potrebnih za otkrivanje konkretnih slučajeva pranja novca i financiranja terorizma", rekao je Marić.

Podsjetio je da je lani proveden niz aktivnosti posvećenih izradi Pravilnika o registru stvarnih vlasnika, kao i samog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Zagreb: Sjednica Vlade RH u NSK
1/12

Registar stvarnih vlasnika ustrojen je u 2019., rokovi upisa stvarnih vlasnika u registar su počeli teći od 3. lipnja prošle godine, osim za udruge za koje su rokovi počeli teći od 1. srpnja 2019. U razdoblju od 3. lipnja do kraja prošle godine u Registar je upisano 154 705 pravnih subjekata.

Komentirajući ocjene rada Ureda od strane međunarodnih institucija, Marić je istaknuo da  Institut u Baselu smatra da je Hrvatska na 11. mjestu u poretku najmanje rizičnih zemalja za pranje novca i financiranje terorizma, od 125 promatranih zemalja.  

U srpnju do sada ostvareno 52 posto lanjskog turističkog prometa

U hrvatskom turizmu u srpnju je do sada ostvareno oko 52 posto turističkog prometa iz istih lanjskih dana, što je više od očekivanja, dok je trenutno u Hrvatskoj 467 tisuća turista, istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade ministar turizma Gari Cappelli.

Komentirajući trenutnu situaciju u turizmu, Cappelli je na traženje premijera, važnim izdvojio podatke da u Hrvatskoj nema nijednog bolesnog turista te da je najveća koncentracija turističkog prometa trenutno u dvije jadranske županije - Istarskoj i Primorsko-goranskoj, gdje se odmara oko polovine trenutnog broja turista ili oko 250 tisuća.

"Praktički nema nikakvih problema što se tiče Covida-19, svugdje se u objektima i destinacijama itekako pazi na sigurnost, a važno je i što turista iz Njemačke sada imamo samo 10 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine", kazao je Cappelli.

Za turistički promet u prvim danima srpnja, koji je dosegnuo oko 52 posto ostvarenog u istom lanjskom razdoblju, ocijenio je da "takav rezultat nismo ni očekivali, ali je to s obzirom na sigurnost i sve što se događa ohrabrujuć i optimističan podatak".

Premijer Andrej Plenković je s Vlade poručio da je zbog zaštite od Covida-19 i za turiste, kao i za domaće stanovništvo, ali i za aktiviranje ekonomije, važno da se svi pridržavaju modela "hdd2 - higijena, dezinfekcija, distanca" i da "što bude više opreza bit će manje zaraze, a time i posljedica".

Pozvao je i sve još jednom na odgovornost i, kako je dodao, "taj minimun samodiscipline koji će riješiti puno poteškoća".

Beroš: 934 aktivna slučaja koronavirusa, prosječna dob 48 godina

U Hrvatskoj su 136 dana od pojave koronavirusa 934 aktivna bolesnika, među kojima je njih 91 na bolničkom liječenju te četiri na respiratoru, a prosječna dob oboljelih je 48 godina, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dosad je testirano 88.235 osoba, a njih 3325 bilo je pozitivno. Postotak pozitivnih u odnosu na ukupno testiranih iznosi 3,77 posto. Dosad se oporavilo 2277 osoba.

"Od početaka ovog dijela vala pojavilo se nekoliko žarišta. Uz Đakovo i Zagreb veći broj oboljelih bilježimo u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji", rekao je Beroš.

Najviše uvezenih slučajeva dolazi iz Srbije, 30 oboljelih i 44 kontakta, iz BiH je 12 oboljelih i 10 kontakata, a Slovenije 10 oboljelih i 5 kontakata.

"U protekla dva tjedna susrećemo se s novim izazovima, unosu zaraze iz susjednih zemalja, povećanom broju zaraženih u noćnim klubovima i obiteljskim i ostalim okupljanjima", kazao je Beroš.

Kao odgovor na to obavlja se pojačani nadzor u noćnim klubovima koji već daje rezultate, a revidiraju se i preporuke HZJZ-a za privatna i javna okupljanja.

Beroš je ustvrdio da Hrvatska, prateći situaciju u svijetu i zemljama gdje se epidemiološka situacija pogoršava, osigurava pravovremenu reakciju na koronavirus.

"Hrvatska pokazuje kako je relativno normalno moguće živjeti s koronavirusom, otvorenim granicama i nastavkom gospodarske aktivnosti. No, to zahtijeva dodatni oprez u ponašanju pojedinaca, povećanu pažnju oko higijene i dezinfekcije, fizičku udaljenost i odgovorno ponašanje u svakom trenutku", poručio je.

U usporedbi s ostalim zemljama Europe, s 81 slučajem na 100.000 stanovnika i dalje smo među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom, ustvrdio je.

Beroš je napomenuo kako je ponovno od prošlog tjedna organizirano 12 Covid ambulanti pri domovima zdravlja u pojedinim gradovima i županijama.

Bolnice su pozvane, dodao je, organizirati se tako da osiguraju redovite posjete roditelja bolesnoj djeci, vodeći računa od dobi djece i vremenu trajanja liječenja. U većini bolnica od početka koronakrize omogućen je 24-satni boravak roditelja uz djecu.

Osnovan Organizacijski odbor za obilježavanje Dana pobjede u Kninu

Vlada je donijela odluku o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice Vojno redarstvene operacije "Oluja", i definirala njegove zadaće.

Zadaća Organizacijskog odbora je izrada prijedloga programa te pripreme i organizacije središnjeg obilježavanja koji će se u Kninu održati 4. i 5. kolovoza.

Organizacijski odbor ima predsjednika (predstavnik Ministarstva obrane) te 10 predstavnika različitih tijela državne uprave, Grada Knina i Hrvatske radiotelevizije.         

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić naglasio je da Organizacijski odbor prilikom izrade programa te tijekom priprema i organiziranja središnje svečanosti mora voditi računa o pridržavanju epidemioloških mjera sprječavanja zaraze koronavirusom.

Novac za provedbu ove odluke osiguran je u državnom proračunu na razdjelima Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja. Administrativno-tehničke poslove za rad Organizacijskog odbora obavljat će Ministarstvo obrane.

Vlada je na sjednici dala suglasnost na Statut Pravosudne akademije, koji je predložilo Upravno vijeće Akademije.

Akademija je javna ustanova kojoj je država osnivača i, kako je istaknuo ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, iznimno je važna za pravni sustav jer se u njoj provodi edukacija pravosudnih dužnosnika.

Novina u statutu je to što predviđa osnivanje uprave za međunarodnu suradnju i projekte, a Bošnjaković naglašava kako je to bitno za otvaranje suradnje s drugim članicama EU kako bi se proširilo znanja i spoznaje.

Preraspodjelom do 30 milijuna kuna za karantene i vanbolnički smještaj

Vlada je prespodjelom proračunskih sredstava osigurala 30 milijuna kuna za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, a u kontekstu suzbijanja epidemije COVID-19.

Naime, na prijedlog Ministarstva financija, Vlada je usvojila odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u državnom proračunu za 2020. godinu u iznosu od 30 milijuna kuna, i to tehničkom preraspodjelom unutar financijskog plana Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta - Ravnateljstva za robne zalihe.

Tom preraspodjelom se osiguravaju sredstva potrebna za podmirenje troškova mobiliziranih pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite za uspostavu karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, poput osiguranja prehrane, prijevoza, dezinfekcije prostora i slično, a sve vezano za suzbijanje epidemije COVID-19, izvijestio je na sjednici potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, preraspodjela se provodi na temelju Zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2020. godinu, prema kojemu se sredstva za saniranje posljedica epidemije koronavirusa mogu odlukom Vlade, ako za to postoji mogućnost i sukladno potrebi, tijekom proračunske godine osiguravati preraspodjelom bez ograničenja, odnosno u iznosu većem od propisanoga zakonom kojim se uređuje proračun.

Civilna zaštita je mobilizirala 113 pravnih osoba i operativnih snaga civilne zaštite s ciljem uspostave karantene i vanbolničkog smještaja te za potporu rada karantena, a procijenjeno je da će za podmirenje troškova tih subjekata biti potrebno oko 30 milijuna kuna.

Komentara 1

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
14:25 09.07.2020.

Koje glumatanje. Sad drže kilometarske razmake. Prije nekoliko dana su bili jedan na drugome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije