Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Al-Qa’ida

Osamin “oproštaj”: Muslimani, imate veliku šansu osloboditi se!

osama
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
19.05.2011.
u 14:19

Osama hvali prevrate u Egiptu i Tunisu, a Libiju, Siriju i Jemen uopće ne spominje

Al-Qa’ida je objavila audioporuku Osame bin Ladena koju je izrekao kratko prije smrti. U njoj on hvali revolucije u Tunisu i Egiptu te govori o “rijetkoj povijesnoj prilici za muslimane da se podignu”. Zanimljivo je da se u pohvalama arapskim revolucijama Bin Laden slaže sa svojim ljutim protivnicima na Zapadu koji su ga stajali glave!

Snimka traje 12 minuta, pojavila se na islamističkim internetskim stranicama, a preveli su je potom i američki obavještajci. Podsjetimo, vođa Al-Qa’ide likvidiran je 2. svibnja u Pakistanu.

Inače, nagađa se da je na čelu terorističke mreže Bin Ladena privremeno naslijedio bivši pukovnik egipatske vojske Saif al-Adel. On je bio šef Osamina osiguranja, a osumnjičen je za umiješanost u bombaške napade na američka veleposlanstva u istočnoj Africi 1998., uvježbavanje somalskih ustanika koji su ubili 18 Amerikanaca u Mogadishuu 1993. te obučavanje počinitelja napada 11. rujna 2001.

Neki zapadni analitičari skeptični su prema informacijama o njegovu imenovanju i misle da glavnu riječ ipak vodi također Egipćanin Ayman al-Zawahiri, dugogodišnji Osamin zamjenik.

U “oporučnoj” snimci Bin Laden ne spominje vrenje u Siriji, Libiji i Jemenu. “Mislim da će vjetrovi promjene zapuhati iznad cijeloga muslimanskog svijeta, s dopuštenjem Alaha”, govori Bin Laden. “Imate povijesnu šansu osloboditi se od služenja željama moćnika, ljudskih zakona i zapadne dominacije”, kazao je on.

Ključne riječi

Komentara 90

OB
-obrisani-
14:30 19.05.2011.

Koja ce budala da veruje ove gluposti Nema ni kad i gde je snimljena . Opet americka patka kao bi samo pojacali svoj teror u Patitanu i Afganistanu . Treba im opravdanje za zlocine koje cine

OB
-obrisani-
15:47 19.05.2011.

brko idi u pakao to ti nece nitko citati.... dosadan si kao pasteta...............

OB
-obrisani-
16:34 19.05.2011.

19.05.2011. u 16:32h dragec@ je napisao/la: obama koristi naivnost zapada. sve ce ove novoosvojene \'slobode\' pod burku ........... mozhda ovaj znade sto je zapad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije