Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka poduzetnicima

Osam milijardi kuna za investicije kojima će rast biti 0,8 posto

gordan maras (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/4
01.02.2012.
u 15:27

Ministar Gordan Maras danas je bio u radnom posjetu Zagorju gdje je predstavio osnove Vladina programa za pomoć malim i srednjim poduzetnicima

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas je u Krapini održao radni sastanak sa zagorskim poduzetnicima i obrtnicima gdje im je predstavio osnove Vladina programa za pomoć malim i srednjim poduzetnicima.

– Prvi stup našeg gospodarskog programa je smanjenje državnog deficita i nelikvidnosti, drugi je snažan impuls kroz poreznu reformu, s manjim poreznim opterećenjima kako bi poduzetnici mogli lakše poslovati, a treći stup čini investicijski ciklus. Samo u ovoj godini osigurano je osam milijardi kuna koje su spremne za investicije kako bi se ostvario gospodarski rast od 0,8 posto. Uz rasterećenje od poreznih nameta i plaćanje PDV-a produžit će se sa 30 na 45 dana pa će i to doprinijeti poboljšanju likvidnosti poduzeća i obrtnika – rekao je Maras. Dodao je da do kraja iduće godine planiraju otvoriti 13 tisuća novih obrta i 50.000 novih radnih mjesta, a da se ti ciljevi ostvare, namjeravaju ukinuti porez na reinvestiranu dobit, ukinuti poreze na plaću za prve dvije godine za svako novootvoreno radno mjesto, povećati prag za ulazak u sustav PDV-a na 230.000 kuna te uvesti diferencirane stope PDV-a na ugostiteljstvo i turizam od 1. siječnja iduće godine. Namjera je pokrenuti i kreditne linije čije bi kamate bile niže od tri posto čime bi se dao dodatni vjetar u leđa za nove investicije. Rekao je i kako je neprihvatljivo da pojedini poslodavci ne uplaćuju doprinose za svoje radnike, čime se varaju hrvatski građani.

Nakon Krapine ministar Maras obišao je i uspješne zagorske tvrtke Vetropack i OMCO u Humu na Sutli.

Komentara 2

AK
akil
10:14 02.02.2012.

Rast od 0,8.% je jedna od najljepših bajki koje sam do sada čuo,a evo imam 68.god.Ministre zapamtite da nerealni tečaj kune i sveopća svjetska kriza vuku i nas u ponor.Tko troši svoj novac tamo gdje je skuplje nego kod kuće?Ako mi mislimo da naša kuna zlata vrijedi,onda je to iluzija u koju nitko ne vjeruje osim nas,a ta greška postaje svakim danom veća i obit će nam se o glavu kad tad!

DU
Deleted user
17:55 02.02.2012.

MaHas je naravno mjerodavan, nema niti dana radnog staža izvan partije a kao poslovni direktor SDP-a nabio je milijunske gubitke. Nije mu za zamjeriti, višak tekučine valjda pritiska ono malo moždane mase koju posjeduje. Bitno je da je odletio Ferdeljiji a ovakvi podobni ulizice koji nabijaju gubitke su ostali. Dobar početak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije