Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neproduljeni ugovori

Ortodonti upozoravaju: 4000 djece ostat će bez daljnjeg liječenja!

ortodont,zubi,portal
Marko Jurinec/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
03.07.2013.
u 15:49

Privatni ortodonti pismom su na problem upozorili i pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić

Nakon što privatnim ortodontima koji nisu u mreži HZZO nije produljio ugovor odlučili su se uputiti pismo pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić. U svom pismu ortodonti upozoravaju da će oko 4000 djece koja su kod njih već na terapiji i nose aparatiće ostati bez mogućnosti daljnjeg liječenja. Iz ureda pravobraniteljice kažu da su pismo ortodonata primili danas. 

– Već ranije, povodom dopisa ortodonata, u kojem se ističe da je najavljeno smanjenje opsega besplatne zdravstvene zaštite ortodonata djeci u 2013. godini, početkom ove godine smo od HZZO-a zatražili izvješće i stajalište o spomenutoj predstavci i najavljenim promjenama, te uputili preporuku da poduzmu mjere za podizanje razine skrbi o zdravlju djece i dostupnosti skrbi ortodonata. S obzirom da traženo nismo primili, HZZO-u smo uputili požurnicu te izvješće očekujemo – kažu iz ureda Mile Jelavić i poručuju da će i dalje pratiti i inzistirati na ostvarivanju ovoga prava djece. Iz HZZO-a pak poručuju ugovori za obavljanje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u svim djelatnostima s privatnicima se sklapaju prema potrebama Mreže javne zdravstvene službe koju određuje Ministarstvo zdravlja.

– Trenutno, nakon provedenog natječaja HZZO će imati ugovoreno ukupno 118,5 timova za provođenje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite iz djelatnosti ortodoncije, 43,5 u bolnicama i domovima zdravlja i poliklinikama (javnih), te 75 ugovora s privatnicima – stoji u odgovoru Zavoda. Ugovori, kažu, nisu produljeni za 25 privatnih ortodontskih timova.

– Arbitražom će se razmotriti sve žalbe onih ortodonata s kojima nisu produljeni ugovori – kažu iz HZZO-a i dodaju da će djeca koja su zaprimljena na liječenje i njihova terapija je već započela, kod ortodonata privatnika s kojima nisu produljeni ugovori, moći će svoje liječenje nastaviti na teret obveznog zdravstvenog osiguranju do završetka liječenja odnosno do kraja 2013. godine. Podsjetimo još lani, kada su trogodišnji ugovori s privatnicima trebali biti raskinuti, Zavod je za one koji nisu u mreži, a među njima su i ortodonti, osigurao 138 milijuna kuna. Taj se novac trebao raspodijeliti na privatnike s kojima je Zavod planirao sklopiti okvirne ugovore i po potrebi im slati pacijente s listi čekanja da bi se iste smanjile. Takav plan, doznajemo iz krugova bliskih upravi Zavoda, nije se ostvario jer se uoči lokalnih izbora inzistiralo da se ugovori iz prosinca privatnicima produljuju sve do 30. lipnja. Kako je riječ o paušalnim ugovorima po kojima su privatnici dobivali puno više novca od planiranih 138 milijuna kuna godišnje, Zavod je prešao limit i za samo šest mjeseci im isplatio gotovo dvostruko više, oko 250 milijuna kuna, pa novca za spomenutih 25 timova više nema.

Ukidanjem ugovora s privatnim ortodontima liste čekanja zasigurno će se produljiti, no ni tu nije kraj promjenama. Naime, nakon što Zavod za javno zdravstvo donese plan zdravstvene zaštite, lista čekanja za aparatiće mogla bi se prepoloviti. Kako neslužbeno doznajemo, Zavod će Ministarstvu zdravlja uputiti prijedlog da se lista čekanja za aparatiće podijeli na listu za djecu s medicinskom indikacijom i onu bez nje.

>>Zavod u pola godine potrošio cijeli limit za privatne ortodonte

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije