Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
orsat miljenić

'Treba se riješiti iluzija da će izmjena Ovršnog zakona riješiti problem'

Foto: Screenshot
1/2
05.02.2018.
u 14:50

Orsat Miljenić bio je gost političke emisije u studiju Večernjeg lista.

Bivši ministar pravosuđa, a danas saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić bio je gost političke emisije u studiju Večernjeg lista. Miljenić je komentirao najavu izmjena Ovršnog zakona, najnoviju situaciju oko Agrokora, najavu dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku, kao i aktualnu situaciju u najvećoj oporbenoj stranci. Dotakao se i moguće kandidature Zorana Milanovića za predsjednika RH.

– Prvo treba napraviti korak unatrag i riješiti se iluzija da će izmjena Ovršnog zakona riješiti problem. Ona će ga olakšati, no nisu ti ljudi zapali u problem zbog Ovršnog zakona niti će izići iz problema samo zbog promjene. Problem je kad ne zarađujete dovoljno za sve svoje potrebe. Nešto se tu odmah može napraviti, mi smo radili na tome, no očito nismo učinili dovoljno. Treba srezati troškove ovrhe. To je nešto što se može napraviti zakonskom promjenom od danas do sutra. Trošak Fine može se urediti odlukom ministra financija, meni je žao što mi to nismo učinili. I onda ste izbjegli ono što je najgore, a to je da trošak postupka nadvlada glavnicu, rekao je Orsat Miljenić i dodao da se nakon toga mogu razmatrati nove mjere. 

– Dalje, može se urediti da država priznaje kao trošak nenaplativa potraživanja. To su neke mjere koje nisu u Ovršnom zakonu, ali se mogu vrlo brzo napraviti i olakšati situaciju – tvrdi Miljenić.

SDP ne piše novi zakon, ali će izići s nekim prijedlozima, rekao je Miljenić i naglasio da njihovi zakoni nikada i ne dospiju na dnevni red.

Vlada je zbog Ramljaka u pat-poziciji

Miljenić smatra kako je Vlada loše napravila posao oko Agrokora i poziva premijera da se oglasi.

– Ovo je bio loš zakon i loša izvedba ove Vlade. Martina Dalić najavljivala je svetog Antu koji će sve riješiti, premijer je zdušno branio svaki potez i uvjeravao nas da je to dobro. Ovo je nešto što se nije smjelo dogoditi. Agrokor nije sasvim privatna tvrtka, ima Vladina povjerenika koji radi uime Vlade i on ne može sklapati ugovore sa svojom privatnom tvrtkom. Vlada je u pat-poziciji jer ne može smijeniti povjerenika, a ako to učini, svi krediti dolaze na naplatu i Agrokor će propasti. Ipak, očekujem da se Vlada izjasni jer je svima u interesu da ta priča uspije – rekao je Miljenić te dodao kako je trebalo nastaviti s radom istražnog povjerenstva za Agrokor.

Ne očekuje mnogo od Vučićeva dolaska u Hrvatsku i vidi potencijalan problem ako se Vlada i predsjednica nisu usuglasili oko poziva srpskom predsjedniku.

– Ne susreće se Vučić prvi put s hrvatskom predsjednicom i ne znam zašto se sad svi čude. Ne očekujem mnogo od njegova dolaska i postoji potencijalan problem ako se Vlada i predsjednica nisu usuglasili oko dolaska. Treba uvijek razgovarati, mi smo tu gdje jesmo i Srbija će nam uvijek biti susjedna država. Ako se nakon Vučićeva dolaska otkrije barem deset nestalih, to je deset obitelji koje će mirnije spavati – rekao je Miljenić. 

Smatra da je Vučić zbog nestalih u mnogo boljoj poziciji jer, kako kaže, ako dođe s nekim imenima, napravit će vrlo dobar posao jer Srbija sigurno zna gdje su ti ljudi.

– Ipak, očekujem nekakav pomak i razgovarati se uvijek treba. Vrijeme ide dalje – rekao je Miljenić.

Komentirao je i izjavu drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića o tome kako nema pomaka dok HDZ i SDP ne sjednu zajedno za stol.

– Tu, gotovo izravnu ponudu suradnje, mogu komentirati na nekoliko razina. U ovom trenutku, dok se SDP više bavi samim sobom, ulazak u bilo kakve razgovore s HDZ-om bi bio poguban i mi bismo tu izgubili i nestali, to je moj stav – rekao je Miljenić. 

– U pravilu tako demokracija ne funkcionira. Ja sam više za to da nama HDZ predoči što oni vide kao pet ili tri ključnih reformi. Evo, hoće li raditi reformu javne uprave i u kojem smjeru? Ako hoće, neka nam stave na stol i ja ću prvi kao zastupnik dići ruku za to. Za to nam nije potrebna koalicija. HDZ je na vlasti, neka kažu ako zbog loših koalicijskih partnera ne mogu nešto dobro napraviti. Kad čujemo što bi oni radili, onda možemo vidjeti hoćemo li to podržati ili nećemo, zaključio je Miljenić o HDZ-u. 

Misli da na stranačkoj konvenciji neće doći do pucanja stranke.

O Bernardiću ovisi hoće li ostati predsjednik stranke

– Mi se u mnogočemu kao stranka još tražimo. Nismo jasni i definirani. Tu stoga ima i sukoba i neslaganja tko će i kako provoditi određene politike. Ako se sve svodi na kadrovske promjene, a sve ostane isto, onda je to bez veze. Hoće li Davor Bernardić ostati ili neće, to ovisi o njemu samom. Politika je kao i svaka roba. Mi je kupcima, odnosno građanima prezentiramo, ako ne valja, onda vas ne kupuju. Nešto se treba promijeniti jer naš rejting ne obećava poziciju na kojoj bismo trebali biti – rekao je Miljenić.

Zoran Milanović bio bi dobar kandidat za predsjednika, smatra Miljenić, a dodaje kako bi ga SDP u tome trebao podržati.

– U sadašnjem političkom okruženju u Hrvatskoj volio bih osobu sličnu Zoranu Milanoviću. Da bude aktivan na sceni i da odmjeri snage i ako hoćete u predsjedničkim izborima, mislim da bi prošao dobro. Mi smo u situaciji da nam politika postaje sve plića i populističkija i tu nam treba netko malo jači, tko izaziva emocije. Volio bih da on ide u tu utrku. To je njegova stvar, a onda i SDP-a, no ne mogu zamisliti da bi SDP podržao nekog drugog – zaključio je Orsat Miljenić.

 

Komentara 77

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
15:37 05.02.2018.

Molim nekog da mi objasni što radi Javni Bilježnik u procesu ovrha, što radi Odvjetnik, a što radi Fina, niti jedno od ovog troje nema u Slovenskom modelu. Postoji samo Sud, realno, što radi JAVNI BILJEŽNIK?

FT
feel_the_coruption
14:57 05.02.2018.

ova ljiga je jedan od zaslužnih za ovršni zakon. ko zna koliko je osobne koristi imao od toga...ovršni orsat. fuuuj

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
15:49 05.02.2018.

Zanimljivost, Orsat Miljenić (odvjentik) ne spominje snižavanje troškova Odvjetnika u procesu Ovrha. Zanimljivo! Troškovi odvjentika su 2/3 ukupnih troškova Ovrha. Zanimljivo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije