Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNO STANJE

Orkanska bura radila štetu: Stradala fasada fakulteta, stablo uništilo automobil, nema nastave na Kampusu

rijeka, vjetar, šteta
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/14
17.01.2017.
u 16:49

Zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje.

Zbog olujne i orkanske bure proglašeno je izvanredno stanje u Sveučilišnom kampusu u Rijeci te su prekinute sve redovne aktivnosti.

Izvanredno stanje zbog opasnosti od vjetra, odnosno ozljeda od pada ili predmeta nošenih burom, proglašava se u Kampusu kad vjetar premašuje brzinu od 10 bofora. Odluku o tome donosi Stožer za zaštitu i spašavanje Sveučilišta u Rijeci. Studentima, nastavnici i drugim korisnicima Kampusa preporučuje se da ne borave na otvorenom, a ako moraju, da se kreću u zavjetrini. Onima u zatvorenim prostorima preporučuje se da se udalje od prozora u unutrašnjost građevine.

Sveučilišni kampus nalazi se na Sušaku, na predjelu Rijeke posebno izloženom udarima bure.

Bura na širem riječkom području već drugi dan puše silovito, a danas je najveća brzina izmjerena na Krčkom mostu 208 kilometara na sat. Zbog uklanjanja srušenih stabala, rasvjetnih stupova, dijelova građevina odnijetih udarima bure, vatrogasci i ekipe komunalnih društava gotovo su neprekidno na terenu. Oštećeni su i automobili u Rijeci zbog pada stabala.

Zbog snijega na Braču u utorak nisu prometovale autobusne linije preko središta otoka, a nije radila niti Srednja škola Bol budući da dobar dio učenika s ostatka otoka nije mogao doći na nastavu. Na posao nisu stigli niti radnici pučiškog Jadrankamena iz drugih mjesta koji na posao putuju autobusom, pišu 24 sata.

Mjesta koja spadaju pod bračku općinu Selca pet dana nisu imali vode zbog velikih hladnoća, a Sumatrin je bio bez struje dva dana. Zbog zamrzavanja vodovodnih instalacija bez vode je bio dio Selca, Sumatrina, Novog Sela i Puntinka.

Snažna bura u Istri stvara velike teškoće

Zbog jake bure koja od utorka ujutro puše i na istarskom području, mjestimice brže od 100 kilometara na sat, te zbog kvara na dalekovodu, neki su dijelovi Istre tijekom dana bili bez struje, a desetak srušenih stabala s prometnica su uklonili vatrogasci pa promet teče bez zastoja, doznaje se iz Županijskoga centra 112.

Zbog jakih udara vjetra, u ponedjeljak i u noći na utorak u Istarskoj županiji su se na sedam mjesta srušila stabla ili grane na cestu ili na automobile. Na cesti Barban-Raša na automobil je pala grana, no nitko nije ozlijeđen.

Po riječima županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, stablo je na cestu palo u Pješčanoj uvali i u Nazorovoj ulici u Puli, a vatrogasci su tijekom utorka uklonili još četiri grane s prometnice, dvije u Puli i dvije na području Umaga. Istodobno istarski vatrogasci četiri su puta intervenirali zbog požara na dimnjacima.

Vozače se poziva da budu oprezni zbog jakog vjetra. Na cestama preko Učke i Ćićarije na snazi su zimski uvjeti i zabranjen je promet teretnim vozilima ukupne dopuštene mase iznad 7,5 tona.

Nastale su i štete na barkama i plovilima na istočnoj obali Istre. Najviše teškoća bura je prouzročila vlasnicima plovila u Ližnjanu, u blizini Pule, a nasukane brodice i potopljene barke dočekale su u utorak vlasnike plovila u lučici Kuje.

Meteorolozi najavljuju da će bura u Istri početi slabjeti tek u srijedu navečer pa iz pulske Lučke kapetanije pozivaju vlasnike da provjere svoja plovila i osiguraju ih, ako je potrebno, dodatnim vezovima.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Zatvorena autocesta A1

Zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, autocesta A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, državna cesta DC1 između Udbine i Gračaca, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most, Krčki most.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica DC25 Gospić-Karlobag.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila (s i bez prikolice) iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, Primorju, Dalmaciji i obratno. Sva su odmorišta i parkirališta uz cestu popunjena isključenim teretnim vozilima, pa savjetujemo vozačima da ne kreću na put dok ne budu imali informaciju da su ceste otvorene i prohodne. Zbog nemogućnosti isključivanja teretna vozila ne propuštaju se dalje od Benkovca.

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a znatne su poteškoće i zbog jakog vjetra koji nosi snijeg, stvara nanose i smanjuje vidljivost. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanje.

Zbog zimskih uvjeta na dionicama autoceste A1 između čvorova Bosiljevo2 i Sveti Rok zabrana je prometa za teretna vozila s ili bez prikolice.

>> Dalmacija odsječena od unutrašnjosti zemlje: Orkanski vjetar i snijeg zatvorili glavne prometnice

Komentara 3

AN
Antiflašist
17:22 17.01.2017.

Tako to izgleda da dozvolite arhitektima da se izivljavaju. Pa covjece projektirati takve objekte na Trsatu gjde bura dere kao luda, fasada uzasna, mnogo staklenih povrsina, pa je zimi hladno, a ljeti vruce, sve troskove preniake prebaciti na arhitekte i one koji su im dozvolili takvo suludo rasipanje novaca.

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
17:29 17.01.2017.

Studenti filozofskog iz Rijeke? Nije šteta to što nemaju nastave

Avatar nula
nula
17:17 17.01.2017.

Ovo na ffotki vi zovete fasadom ?,!! ))-:

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije