Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCURILO

Organizacija UN-a cenzurira izvješća o globalnom zatopljenju u skladu s američkim interesima

dimnjak
Foto: Igor Kralj/Pixsell
11.09.2019.
u 12:56

Procurile su informacije o tome da Ujedinjeni narodi mijenjaju informacije o globalnom zatopljenju kako ne bi štetili političkim interesima Sjedinjenih Država.

Procureni razgovori pokazuju da su podaci Ureda za imigraciju Ujedinjenih naroda podložni cenzuri pod utjecajem američke vlade. U e-mailu američkog dužnosnika od 28. kolovoza ove godine naglašeno je da rad Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kao i Ured za populaciju, izbjeglice i migraciju (PRM) "ne smije biti u konfliktu sa sadašnjim političkim ciljevima [Sjedinjenih Država]". Također je naglašeno da se ne smije iznositi ništa što utječe na američku unutarnju i vanjsku politiku, prenosi The Guardian.

Na dokumentima koji će biti objavljeni na internetu mogu biti izvršene dodatne revizije, a relevantni dokumenti "moraju biti predani dovoljno rano da mogu biti napravljene promjene".

Iz e-maila doznajemo da će Uredu za imigraciju biti rezana sredstava za sve projekte koji nisu u skladu s američkim vanjskopolitičkim interesima.

Međunarodna organizacija za migracije dobiva više od četvrtine svog budžeta od Sjedinjenih Američkih država, a dio iz Ureda za populaciju, izbjeglice i migraciju. IOM, piše Guardian, ovo radi iz straha da ne izgubi sredstva koja su im potrebna za rad, no ovakve promjene predstavljaju ozbiljan presedan i postavljaju ozbiljne sumnje u autonomiju i nezavisnost. 

Akshaya Kumar, direktorica organizacije Human Rights Watch pri UN-u, rekla je: ''Borba s globalnim zatopljenjem najvažniji je problem modernog doba. Ujedinjeni narodi ne bi smjeli pratiti Trumpovu ideologiju.''

Foto: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL

Tenzije između Sjedinjenih Država i IOM-a rastu još otkad Amerikanac Ken Isaacs nije uspio dobiti položaj u organizaciji. Novine su svojedobno pisale da Isaacs vjeruje da je globalno zatopljenje urota i ne vjeruje da je to stvarna pojava. Predsjednik Trump također sumnja u uzroke i postojanje globalnog zatopljenja i vidi projekte za sprečavanje te pojave kao pokušaj Ujedinjenih naroda da oduzmu autonomiju Sjedinjenim Državama. 

Leonard Doyle, IOM-ov glasnogovornik, odgovorio je na optužbe: – IOM poštuje prioritete i ograničenja svojih donatora, uključujući Sjedinjene Države. Želimo biti sigurni da su naši suradnici upoznati s tim ograničenjima kad pišu i provode zakone koji se odnose na imigraciju.

Komentara 4

Avatar Kaladin
Kaladin
13:17 11.09.2019.

Pa se vi rugajte "teorijama urote".

Avatar ajeto
ajeto
13:14 11.09.2019.

Postoji samo globalno zaglupljivanje .Klma se ionako mjenja po svom programu.

DU
Deleted user
13:49 11.09.2019.

Jesenti milu bigulicu, a što se sve ne uštimava, prilagođava, podeševa, namješta, ugađa, usklađuje, maniupuilura i cenzurira (pa i "civilnoudrugira") u Lijepoj Našoj da bi odgovaralo ukusu, željama i interesima eunijskih biroktata?!" Kad bismno znali samo dio toga, smjesta bismoo kupili štrik za cirka oko tamo nekih 50 kuna i izvršili ritualno samovješanje na Jelačićevu trgu u Zagrebu u nazočnosti svih tzv. mejnstrim-medija. Kakav bi to bio provorazredni medijski spektakl!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije